fbpx
26.1 C
София

Колата на Apple може да се появи години след премиерата си

Най-четени

Дори и да са необходими още 20 години, за да потвърди Apple проекта си по разработване на собствен електрически автомобил, слуховете, че компанията всеки момент ще представи първия си пробив в автомобилната индустрия никога няма да спрат. Всъщност тази неделя Марк Гурман от Bloomberg дори посвети специална поредица от материали, в които се обсъждат някои от най-новите слухове, въртящи се около Apple Car в последното издание на седмичния бюлетин Power On. Ако следите тези материали, навярно сте попаднали в тях, че собствените прогнози на Гурман гласят, че вероятната година, в която Apple ще представи официално проекта си за собствен електрически автомобил, ще бъде 2025 г. Това може в крайна сметка и да е така, но Гурман добавя, че всъщност дори да се случи, възможността като крайни потребители да закупите Apple Car, може да дойде много по-късно през десетилетието или чак през следващото.

За разлика от модела на Apple, при който сме свикнали след представянето на продукта той да тръгне на пазара само в рамките на няколко месеца, както например става при устройствата от линиите iPhone, MacBook, iPad и други, при първия електрически автомобил на компанията може да се наблюдава съвсем различна картина.

Apple, както Гурман отбелязва, е една от най-потайните компании на планетата. През последните години не се справи толкова добре със запазването на тайната около своите продукти, но тази практика си остава характерна за нея. За да пусне действително автомобил, Apple ще трябва да тества публично окончателен модел по градските улици. След като Apple започне процеса, завършването му може да отнеме години. Това очевидно би развалило тайната за дизайна, тъй като всеки би забелязал колата по целия свят, което означава, че публичното представяне вероятно ще предшества подобни тестове.

Освен това Apple ще работи с регулатори, производители, ремонтни центрове и компании за управление на автопаркове. С други думи, ако Apple покаже колата за първи път през 2025 г., потребителите ще чакат поне няколко години, за да направят поръчка за продукта.

Гурман също така аргументира очакванията си за значително забавяне в предлагането на първия автомобил на компанията, като разглежда в историческа хронологичност модела на представяне и производство, който можехме да наблюдаваме при други компании.

Така например Tesla представи Model S през 2009 г., преди в крайна сметка да започне производството на модела през 2012 г. Закъснението на Model 3 беше много по-кратко, тъй като моделът беше обявен през 2016 г., преди първите автомобили да слязат от поточната линия в средата на 2017 г. Моделът Y беше обявен през март 2019 г., а началото на неговото производство беше дадено почти точно една година по-късно. Поглеждайки отвъд компанията на Илон Мъск, първият прототип на Lucid Group  беше показан в края на 2016 г., а първите модели започнаха да се доставят едва този месец. Пикапът на Rivian Automotive беше представен през 2018 г., а първите доставки започнаха през септември. С други думи, не очаквайте да се возите в кола на Apple в близко бъдеще.

Следващото десетилетие на продуктите за продуктите на Apple

Колкото и да е конкурентен автомобилният пазар, Apple със сигурност няма да бърза да навлезе на пазара. Последното нещо, което Apple иска, е да бъде обект на толкова много спорове, колкото Tesla беше през последните години. Компанията от Купертино ще отдели време, за да направи Apple Car наистина устойчив и интелигентен автомобил.

Разбира се, електрическият автомобил е само една от новите продуктови категории, които Apple планира да направи експанзия. В същия бюлетин Гурман говори за плановете на Apple да потвърди официално дългогодишните слухове за слушалки и очила с добавена реалност. Подобно на Apple Car, не бива да очакваме тези разкрития да бъдат веднага съпроводени от пускането на тези продукти веднага на пазара за крайни потребители. Гурман прогнозира, че забавянето между разкриването и пускането на устройствата с добавена реалност може да се конкурира с това на Apple Watch. Apple пусна Apple Watch 227 дни след представянето му. Предвид тези обстоятелства, може да не видим слушалките по рафтовете на магазините до края на 2022 или началото на 2023 г.

От кога чакаме автомобил на Apple?

Разбира се, хората, които следят иновациите в съвременната автомобилна индустрия добре знаят, че производството на автомобили не е никак лесна работа и това е част от причината много компании да представят модели, които имат ограничена популярност и кратък жизнен цикъл, а след това покрай тях се озовават и в центъра на множество скандали свързани с ефективността на вложените компоненти, пътната безопасност и качеството на софтуерните разработки. Разработките на Apple на собствен автомобил се спекулират от много години насам, като през последните няколко компанията сама засили слуховете, тъй като стана обществено достояние, че е успяла да привлече в своя екип видни разработчици, инженери и ръководители на екипи от компании, които вече разработват активно електрически превозни средства. Apple e успяла да привлече няколко служители в екипа си само от Tesla например и това беше изтълкувано като отявлена индикация, че компанията работи сериозно по собствен автомобил.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини