Canon представи огромен CMOS фотосензор за заснемане на метеорити

0
650

Canon за първи път показа своите свръхчувствителни CMOS сензори през 2010 година.

Размерът на сензорите е 202 х 205 милиметра, което е приблизително 40 пъти повече от стандартния 35 мм сензор, използван във фотоапаратите. Сега специалистите на Canon значително увеличиха чувствителността на тези сензори. Те вече могат да се използват за правене на снимки при рекордно ниска осветеност.

С помощта на новия 20 сантиметров сензор е възможно заснемането на висококачествено видео със скорост 60 кадъра в секунда. Достатъчно е осветеност от 0,3 лукса, което приблизително съответства на нивото на осветеност при пълна Луна. Основните обекти на заснемане с новите сензори са астероидите, пресичащи нощното небе.

В самия сензор са вградени електронни компоненти, даващи възможност за многопоточна паралелна обработка на данните и компенсиране на изкривяванията.

Към днешен ден, един от тези 20 сантиметрови фотосензори се си използва в 1-метровия телескоп Шмит на обсерваторията Kiso Observatory, разположен в планината Онтаке, Япония. Камерата на този телескоп се използва за следене на метеорите и осигурява много високо качество на изображението при 10 пъти по-малка осветеност, отколкото е използвана досега.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари