fbpx
12.8 C
София

Едноплатковите компютри през пролетта на 2022-ра на които си струва да обърнем внимание

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Свикнали сме да се обръща внимание предимно на „малиновите“ едноплаткови компютри (Raspberry Pi), но освен тях има и други подобни съвсем компактни устройства, на които си струва да се обърне по-сериозно внимание. Сред има както специализирани и неособено производителни системи, като в същото време има устройства, подходящи за решаването на сериозни задачи. Нека да се спрем по-подробно.

Raspberry Pi е съвсем евтин едноплатков компютър, характерен с изключително високата си икономичност от гледна точка консумация на електрическа енергия. Устройството е много подходящо да играе ролята на платформа, на базата на която се създават компютърни устройства, които трябва да бъдат включени постоянно.

Но има и други едноплаткови компютри, които предлагат по-голяма функционалност. Ето по-интересните, излезли през пролетта на тази година.

Banana Pi BPI-R2 Pro

Тази компактна платка е фокусирана върху използването на предимно мрежови функции. Това е едноплатков компютър базиран на системата върху чипа Rockchip RK3568 с 4х ARM Cortex-A55 процесорни ядра с тактова честота 2 GHz, интегрирания графичен ускорител Mali-G52 плюс вграден модул за ускоряване алгоритмите на невронните мрежи. Налични са 2 GB оперативна памет тип LPDDR4 и 16 GB флаш диск тип eMMC. Разработчиците на това устройство подчертават, че тази платка е идеална за разработването на най-различни open-source рутери с много добри възможности. Тя има цели пет 1 Gb Ethernet портове и конектори с възможност за включването на модул за безжична връзка.

Платката Banana Pi BPI-R2 Pro бе анонсирана през лятото на миналата година, но излезе на пазара чак сега. Нейната цена в AliExpress е в размер на $95.

Освен Ethernet, платката има и M.2 и mini PCIe слотове. Те могат да бъдат използвани за инсталирането на WiFi/Bluetooth модули и 4G или 5G модем.

Освен това платката е оборудвана с HDMI видеоизход, два USB 3.0 порта, стандартно 3,5 милиметрово аудио гнездо, слот за MicroSD карти памет и SATA конектор. Освен това разработчиците са поставили и MIPI-DSI и MIPI-CSI конектори плюс още един 40-пинов конектор.

Габаритните размери на Banana Pi BPI-R2 Pro са 148 х 101 мм.

Rock Pi 4 Model C+

Обикновено, когато виждаме знака + в някой нов модел на компютърно устройство, то това означава, че неговите разработчици предлагат по-мощен вариант в сравнение с предишния модел. Но при Rock Pi 4 Model C+ всичко е по-различно. Този модел е по-малко производителен от предишния Rock Pi 4 Model C, който излезе на пазара преди няколко години.

Разбира се, плюсове има. Така например, цената на този едноплатков компютър е по-ниска, той не е дефицитен и няма проблеми с поръчката и доставката. Цената варира от $60 до $65 в зависимост от интернет магазина, от който е купен.

Габаритните размери на устройството са 84 х 54 мм. Rock Pi 4 Model C+ се базира на SoC RK3399-T с 6х процесорни ядра, разделени на два клъстъра – 2 x ARM Cortex-A72 CPU ядра @ 1.5 GHz и 4 x ARM Cortex-A53 CPU ядра @ 1.4 GHz. Графичният ускорител е Mali-T864 MP4.

Да отбележим, че във всички предишни версии от фамилията Rock Pi 4 се използва системата върху чипа RK3399 с друга конфигурация.

Другите разлики са увеличената до 4 GB оперативна памет и липсата на слот за SD карти памет. Но има сокет за опционален eMMC модул и M.2 2230 слот.

Портове и размери:

  • 2х микро HDMI 2.0
  • 1х стандартно 3,5 милиметрово аудио гнездо
  • 2х USB Type-A
  • 2х USB 2.0 Type-A

Това не е всичко. Налични са още 40-пинов GPIO конектор, 4-лентов MIPI-DSI и 2-лентов MIPI-CSI2 конектор за опционално продаваната камера. Поддържат се WiFi 5 и Bluetooth 5.

Khadas VIM4

Това е един от най-производителните едноплаткови компютри от този подбор. Платката има  HDMI 2.1 и Gigabit Ethernet портове, WiFi 6 и Bluetooth 5.1 модули за безжична връзка, както и 8 GB оперативна памет тип LPDDR4X. Налични са 32 GB флаш диск плюс слот за SD карти памет.

Продажбите на това устройство стартират утре и цената още не е обявена. Компактният компютър се базира на системата върху чипа Amlogic A311D2 с 4x ARM Cortex-A73 CPU ядра с тактова честота 2.2 GHz плюс 4x ARM Cortex-A53 CPU ядра @ 2 GHz. Използва се интегрирания графичен ускорител Mali-G52 MP8 с работна честота 800 MHz.

Системата нативно поддържа HDMI 2.1 и 8K/24Hz AV1 видео.

Комуникационни възможности:

• STM32G031 ARM Cortex-M0+ контролер за управление на захранването
• 2 x 4-lane MIPI-CSI конектори за включването на две камери
• Обработка на изображенията, подавани от 16MP камера
• Микрофони
• MIPI-DSI/eDP интерфейси за включването на сензорен дисплей
• 40-пинов интерфейс (USB, I2C, I2S, SPDIF, UART, PWM, ADC, GPIO, SWCLK, SWDIO)
• 3-axis цифров акселерометър
• 1 x USB 3.0 Type-A
• 1 x USB 2.0 Type-A
• 1 x USB 2.0 Type-C
Има и три физически бутона за включване на устройството, за достъп до някои функции и за рестартиране

ROC-RK3588S-PC

Още една платка с висока производителност, базирана на SoC Rockchip RK3588S, оборудван с 4х ARM Cortex-A76 процесорни ядра, 4х Cortex-A55 ядра и интегрирания графичен ускорител Mali-G610 MP4.

Тази платка може да адресира до 32 GB оперативна памет и може да работи с PCIe NVMe SSD. Тя се позиционира от производителя като отлично решение за ИИ, облачните изчисления, за виртуална и допълнена реалност.

Налични са още DisplayPort 1.4, USB 3.0 Type-C и Type-A портове, USB 2.0 порт, USB Type-C порт, стандартно 3,5 милиметрово аудио гнездо, MIPI-CSI и MIPI-DSI интерфейси за камери и дисплей плюс един 20-пинов конектор.

Този компактен компютър поддържа Android 12, като и Ubuntu, Debian, Kylin, Buildroot, и RTLinux дистрибуциите.

Цената на ROC-RK3588S-PC започва от $129 за модела с 4 GB оперативна памет и 32 GB флаш диск. Предлага се и версия с 8 GB RAM и 64 GB вградена памет, която струва $299.

ODROID-M1

Това е едноплатков компютър, базиран на системата върху чипа Rockchip RK2568B2 с интегрирания графичен ускорител Mali-G52 MP2 и хардуерния ускорител на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект TOPS AI. Версията с 8 GB оперативна памет се продава при цена $90, но се предлага и модел на ODROID-M1 с 4 GB RAM, който струва $70.

Габаритните размери на платката са 122 x 90 x 16 мм. Тя е по-голяма от другите едноплаткови компютри, което се дължи на по-големия брой портове и конектори:

1 x PCIe 3.0 x2 M.2 слот за NVMe флаш дискове
• 1 x eMMC сокет
• 1 x Gigabit Ethernet
• 1 x HDMI 2.0
• 1 x стандартно 3,5 милиметрово аудио гнездо
• 1 x извод за моно аудио сигнал
• 2 x USB 3.0 Type-A порт
• 2 x USB 2.0 Type-A порт
• 1 x слот за microSD карти памет
• 1 x SATA 3 конектор
• 1 x 40-pin GPIO конектор
• 1 x MIPI CSI 2-lane конектор
• 1 x MIP DSI 4-lane конектор
• 1 x IR приемник
• 1 x DC

Този едноплатков компютър е съвместим с Linux дистрибуциите Ubuntu 20.04 и Ubuntu 22.04. Да напомним, че Ubuntu 22.04 е LTS версия. LTS означава дългосрочна поддръжка, което означава, че Ubuntu 22.04 LTS ще се поддържа през следващите 5 години, през които ще получава новите версии на Linux ядрото, а обновяванията по безопасността ще излизат до 21.04.2032 година в рамките на програмата Extended Security Maintenance. Да напомним, че в Ubuntu 22.04 поддръжката на RDP (Remote Desktop Protocol) протокола е директно интегрирана в дистрибуцията, което е удобно за системните администратори и по-напредналите потребители, които могат да приложат своите умения на новите едноплаткови компютри излезли тази пролет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини