fbpx
-1.8 C
София

Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 22.04 LTS

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 21-ви април излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 22.04 LTS с кодово име Jammy Jellyfish, което приблизително може да бъде преведено като „Късметлийска медуза“. В официалния сайт на проекта (releases.ubuntu.com/22.04), са налични дискови ISO образи за Ubuntu, Ubuntu Server, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio, Xubuntu и UbuntuKylin (версията за Китай).

LTS означава дългосрочна поддръжка, което означава, че Ubuntu 22.04 LTS ще се поддържа през следващите 5 години, през които ще получава новите версии на Linux ядрото, а обновяванията по безопасността ще излизат до 21.04.2032 година в рамките на програмата Extended Security Maintenance.

Gnome 42

Десктоп средата е обновена до Gnome 42, в която са добавени общи за целия десктоп промени в стила на интерфейса, но по-важното е, че е направена оптимизация на производителността на GNOME Shell. Когато се натисне бутона PrintScreen се създава екранна снимка на целия екран, скрийншот на избрана част от екрана или на отделен програмен прозорец. За да се запази целостта на дизайна и стабилността на потребителската среда, в Ubuntu 22.04 са оставени и версиите на някои приложения от GNOME 41 (това са предимно приложения, прехвърлени към GNOME 42 базирани на GTK 4 и libadwaita). За повечето конфигурации по подразбиране се се използва десктоп сесия, базирана на протокола Wayland, но при логване в системата има възможност за преминаване към X-сървъра.

Новият Dock

Когато Ubuntu се прехвърли от своята собствена десктоп среда Unity към Gnome, наложи се създаването на допълнителна обвивка над Gnome, която вярна на своите корени, имитира Unity. Стандартният Dock панел на Gnome изглежда доста по зле от таскбара на Unity. И още, докато Unity заема лявата част на екрана, а при Gnome той е плаващ.

От Ubuntu 22.04 LTS се използва Dock, който повече прилича на Gnome, отколкото на Unity.

  Акцентни цветове и тъмен режим

Android 12 изглежда промени играта от гледна точка на персонализацията с въвеждането на дизайна Material You. Този дизайнерски език дава възможност на потребителския интерфейс на цялото устройство да използва акцентни цветове, съответстващи на използваните тапети.

Но сега и потребителските интерфейси на десктоп компютрите също започнаха да копират тези похвати. Ubuntu 22.04 LTS  вече има нов параметър в раздела за настройка на външния вид, който дава възможност за избор на цветовия шаблон, който ще се използва в цялата операционна система. Има възможност за избор на 10 стила.

Новият инструмент за правене на скрийншоти

Интерфейсът на програмата за правене на скрийншоти е станал по-елегантен по-функционален в сравнение със своя предшественик.

Подобрена поддръжка на Raspberry Pi

Дистрибуцията Ubuntu 20.04 се поддържаше от моделите Raspberry Pi с 8 GB оперативна памет и частично с 4 GB. Новата версия Ubuntu 22.04 LTS може да работи на Raspberry Pi само с 2 GB RAM. За да е възможно това разработчиците са направили редица оптимизации.

Добавена е поддръжката на светодиодните матрици Pimoroni Unicorn HAT и на сензорните екрани DSI. За платката Raspberry Pi Compute е добавена помощната програма rpiboot. За предварителна настройка на стартиращия образ е добавена програмата imager (пакетът rpi-imager).

Поддръжка на RDP протокола

Една от великолепните възможности за системните администратори, както и за по-напредналите потребители е интегрираната директно в операционната система поддръжка на RDP (Remote Desktop Protocol) протокола. Причината е, че в десктоп средата GNOME 42 разработчиците са спрели да използват VNC по подразбиране и сега се използва вграденият в дистрибуцията RDP протокол. В бета версията възможностите на RDP бяха орязани заради открит бъг, но сега всичко е наред и RDP работи пълноценно.

Други промени

Обновени са версиите на стандартните приложения и пакети. Ето кои са някои от тях:

OpenSSL 3.0
Ruby 3.0
Python 3.10
PHP 8.1
GCC 11.2.0
MySQL 8.0.28
PostgreSQL 14.2
Mozilla Firefox 99.0
Golang 1.18
LibreOffice 7.3
PulseAudio 16

Да допълним, че Ubuntu 22.04 се базира на Linux ядрото версия 5.15. От другите нововъведения можем да отбележим използваната по подразбиране файлова система Ext4, новия NTFS3 драйвер, интегрирания директно в системата SMB сървър, поддръжката на най-новия хардуер, подобрената производителност, поддръжката на системата върху чипа Apple M1 и обновяването на повечето драйвери.

В Ubuntu Studio са обновени версиите: Blender 3.0.1, KDEnlive 21.12.3, Krita 5.0.2, Gimp 2.10.24, Ardour 6.9, Scribus 1.5.7, Darktable 3.6.0, Inkscape 1.1.2, Carla 2.4.2, Studio Controls 2.3.0, OBS Studio 27.2.3, MyPaint 2.0.1

В Kubuntu се използва десктоп средата KDE Plasma 5.24.3 плюс комплекта приложения KDE Gear 21.12.3

В Ubuntu MATE десктоп средата MATE е версия 1.26.1. Използва се темата Yaru, позната от Ubuntu Desktop, само че тук е специално адаптирана за работа в MATE. Към стандартния комплект приложения са добавени новите GNOME Clocks, Maps и Weather.

В Ubuntu Budgie се използва новата графична десктоп среда Budgie 10.6. Обновени са аплетите.

Във версията Lubuntu продължава да се използва графичната среда LXQt 0.17.


Подобно на всички предишни версии на Ubuntu, и в тази промените не са особено много в сравнение с предишната компилация. Само че това е версия с дългосрочна поддръжка, която ще продължи през следващите няколко години. В това е основният смисъл на новата дистрибуция, към която навярно много потребители ще решат да преминат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини