Графичните десктоп среди в Linux: MATE

24
1756

Продължаваме да обсъждаме графичните среди в Linux. Досега разгледахме Xfce, KDE и GNOME. Тук ще се спрем на бързата десктоп среда MATE, която е достоен наследник на мъртвата вече GNOME 2.

Историята на MATE

Този път материалът ще е по-кратък от предишните, понеже самата графична среда MATE е относително млада. Тя се появява за пръв път през лятото на 2011 година, като е изцяло базирана на GNOME 2. Но с появата на GNOME 3, поддръжката на GNOME 2 бе прекратена – нещо, което съвсем не се хареса на общността.

Анонсът се състоя във форума Arch Linux. Може да се каже, че MATE е графична десктоп среда, подарена от потребителите на тази много добра дистрибуция.

Интересно е, че мнозина свързват разработването на MATE с развитието на Linux Mint – изключително популярната в наши дни дистрибуция, базирана на Ubutnu. Това не е вярно. Идеите и решенията на двата проекта се пресичат по-късно.

Още веднъж да подчертаем причините за появата на MATE като самостоятелна графична среда. Създателите на MATE са против вектора на развитие на GNOME, която в третата си версия е преродена и изцяло променена. Ето защо програмистите и разработчиците решават да усъвършенстват GNOME 2 и да я адаптират към днешните съвременни реалности и потребности.

Така изглеждаше GNOME 2

Версиите на MATE

Тук информацията не е много. По-интересното е, че никога не е имало версия MATE 1.0. На 16-ти април 2012 година е представена версия 1.2, а преди това, през лятото на 2011 година се появява първоначалната версия (initial release).

Тази неособено интересна история е свързана с това, че участниците в проекта MATE започват с вече изградената, настроена и самобитна среда GNOME 2. Дори базовите програми от проекта MATE, като например текстовия редактор Pluma, файловия мениджър Caja, архиватора Engrampa и други, са просто версии на Gedit, Nautilus и File Roller от GNOME 2.

В един момент от развитието на MATE започват да се интересуват екипите на различните GNU/Linux проекти. Така например, Linux Mint много допринася за развитието на MATE. По същия начин постъпват и екипите на дистрибуциите Arch Linux, Manjaro и други. С това се обяснява объркването на отношенията Linux Mint – МАТЕ.

Към днешен ден MATE е това, което щеше да бъде GNOME 2, ако не бе излязла третата версия на тази десктоп среда. Към днешен ден актуална е MATE 1.20, като проектът още е твърде млад.

Какво предлага MATE днес

Десктоп средата MATE е много гъвкава, лека и бърза графична среда, която включва няколко вградени приложения за ежедневна работа. Тя е много подходяща за притежателите на по-слаб хардуер, за феновете на традиционния GNOME 2, както и за всички, които искат да имат една лека, но в същото време много ефикасна графична десктоп среда.

Благодарение на прекрасното взаимодействие с композитния мениджър Compiz, потребителят има възможността силно да промени интерфейса и да получи една среда, която по нищо не отстъпва на KDE Plasma Desktop по красота и тънка настройка. За MATE се предлагат хиляди чудесни теми, които могат да бъдат изтеглени от mate-desktop.org/themes/ и има редица помощни програми, като например MATE Tweak.

Инсталиране на MATE

В Debian GNU/Linux и Ubuntu

И в двете дистрибуции има възможност за инсталирането на MATE заедно с инсталирането на операционната система, но реализацията е по-различна. В Debian GNU/Linux е достатъчно да се избере MATE от списъка с достъпния софтуер още по време на инсталирането. За Ubuntu има отделна версия на MATE, която се нарича Ubuntu MATE и се поддържа от общността.

Ако искате да инсталирате MATE в Debian GNU/Linux е най-лесно в командни ред да се напише:

sudo apt install mate-desktop-environment-extras

Тази команда ще инсталира графичната среда заедно с всички нейни приложения за ежедневна работа.

Ако искате да инсталирате минималния пакет MATE, то трябва да въведете:

sudo apt install mate-desktop-environment-core

Ако искате да инсталирате MATE в Ubuntu, имате възможност да си изберете, дали да си инсталирате стандартната версия на MATE, „ваниловата“ MATE или по-специалната Ubuntu MATE. В първите два случая командите са си същите, като при Debian, а третата версия може да се инсталира чрез командата:

sudo apt install ubuntu-mate-core ubuntu-mate-desktop

Естествено, феновете на графичния потребителски интерфейс могат да инсталират MATE от Софтуерния мениджър:

Fedora Linux

Fedora също има дистрибуция, в която MATE е включена, но ако е използвано нещо друго, инсталирането може да стане по следния начин:

sudo yum groupinstall mate-desktop

Но все пак е по-добре да се използва дистрибуцията с интегрираната MATE. Хубавото е, че тя идва с вече интегриран и настроен Compiz. Ето как изглежда:

Arch Linux и подобните

В тези дистрибуции MATE и нейния софтуер за ежедневна работа се инсталират чрез командата:

sudo pacman -Sy mate mate-extra

 


Много потребители са започнали с MATE, понеже тази графична среда предлага бързина и удобство, без да консумира значителни системни ресурси. MATE често се използва преди да се премине към KDE и GNOME.

И още, на всички фенове на Linux Mint се препоръчва да опитат именно дистрибуцията с МАТЕ не само заради огромните възможности за персонализиране, но и заради много по-ниската консумация на системни ресурси в сравнение с Cinnamon.

Наистина си струва да се опита MATE. Добре познатата Debian GNU/Linux идеално работи с тази графична среда, като по този начин може да се постигне максималното от една компютърна система.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
16 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

това за мен си е перфектната графична среда, ползвам я от 8 години, просто е 100% гъвкава и може да си я настроиш както искаш, и благодаря за статията.

Иван Христов
Иван Христов

Перфектната графична среда. Лека и функционална. Пробвал съм KDE, Cinnamon, Unity, XFCE, LXDE … Нищо не може да се сравнява с Mate. Особено откъм къстъмизация.

Кънчо
Кънчо

А бе да кажем че последата PLASMA на КДЕ където излезна е читава, но по принцип и аз съм с МАТЕ :Д

gnome3 4life
gnome3 4life

Gnome 3 е яката работа, тва мате ли е бате ли е, много старо и грозно, от миналия век е.

Oracle
Oracle

Гном 3 е яка работа, само и единствено за онзи, дето бил чистач в някакъв университет, BlB

Борис Михайлов
Борис Михайлов

Cinnamon ли е Gnome 3 ?

BlB
BlB

Дистрибуциите повече от ползвателите.

kertam
kertam

Аз мога да ви кажа една в пъти по-добра графична среда – Windows 10. Всичко друго е за боклука

observer
observer

За такива като тебе днес в калдата има една интересна статия за Windows 10: Windows не би трябвало да се рестартира без ваше съгласие, заключиха учени

Dedal
Dedal

Е то май не е нужно да си велик учен, за да ти дойде на ум, че компа трябва да прави каквото му кажеш, не каквото реши.
Важното е малко да го имаш, но навреме да ти дойде.

user
user

И от microsoft като ви пратят поредния бъгав упдейт ко праим ?
Дали си имаш на идея, че Windows 10 записва абсолютно всичко което се въвежда на клавиатурата, и го праща на microsoft.
Ти ако си съгласен microsoft да знае всичко (лични чатове, пароли и още какво ли не) си стой на Windows 10.

ngc-bg
ngc-bg

A дори не знаеш как се казва „графичната среда“ в Windows и как работи. Ламе…

Баси лудите
Баси лудите

По подразбиране микронишовите анти-естети и асоц разработчици избират визия, която да изглежда като окислена бяла пластмаса от уред на Съветския съюз. Това е и една от причините хората да се отвращават. Все едно да ходиш на сватба необръсна и мръсен и да кажеш „аз за 15 минути ще се окъпя“, сори ама е грозно и гнусно и отвращаващо.

Калин
Калин

😀 😀

ннн
ннн

Нали имаш големи възможности за персонализация, сваляш една тема и го правиш да изглежда като уиндовс 10 – също толкова грозен…Друго си е БИл Гейтс да ти е избрал визията и да нямаш опция за смяна – ходиш си с анцунга адидас и плюеш свободните хора с възможности за смяна на визията….някой друг е лудия, но трябва да допуснеш възмопжността и да си ти….

Баси лудите
Баси лудите

Това не е така, има доста софтуер с който може да постигнеш друга визия. Просто питам защо така си отблъсквате потенциалните потребители като темите по подразбиране като че ли умишлено са избирани да са максимално грозни.

написано е
написано е

Ами защото темата по подразбиране е за феновете на GNOME 2 визията и MATE затова е създаден.

Калин
Калин

Защото от „безброй опции“ в крайна сметка си без опциии.
Линуксчетата не познават _купуваш_ – _разопаковаш_ – _ползваш_.

Dedal
Dedal

Купуваш разопаковаш, правиш опит да сложиш 10 и то ти казва гледай си работата само през CD, да ма лоптопа няма CD. От магазина ти казват, че ако вземеш да му сложиш не ти важи гаранцията. Поръчваш си USB CD чакаш 2-3 дена и успешно слагаш 10. И о чудо няма драйвери, и в кашона няма диск с драйвери. Почваш да търсиш в сайта на HP пишеш модела и там ти казва (я си гледай работата ние тоя модел не сме го правили) С нечовешко търсене намираш модела в сайта на Великобритания, теглиш драйверите и ядец. Драйвери само през CD.… Виж още »

Калин
Калин

И защо не си взел нещо с преинсталиран 10?

Dedal
Dedal

И като си взема готов след първия ъпдейт компа ли да сменя?

Калин
Калин

Търси си тогава кабели за CDто 😀
Може и с дискети да пробваш 😀

Dedal
Dedal

Най-добрата среда според мен
Бърза, лека, гъвкава и удобна.
От много време съм с нея и до момента нямам нито един краш. Само caja малко мисли когато монтирам 15-20 сървъра.
А за който я смята за грозна, няма идея какво говори. Това с 5 клика се конкурира с KDE и Windows по визия, а по удобство много има да я гонят.

na4ko
na4ko

Всъщност, най-ценното качество на ГНОМ-2 е глупакоустойчивоста.