fbpx
15.9 C
София

По какво се различава Ubuntu от Debian

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В популярния уеб портал itsfoss.com бе публикувана интересна статия за Ubuntu и Debian, която бе широко коментирана. Нека се присъединим и ние.

Както в Debian, така и в Ubuntu може да се използва командата apt-get за управление на приложенията. Пакетите DEB се използват и в двете Linux дистрибуции. Много често инструкциите за инсталиране на пакети са еднакви и за двете дистрибуции. Но все пак каква е разликата между тях, след като те толкова много си приличат?

Debian и Ubuntu принадлежат към един и същи тип Linux дистрибуции. Debian е оригиналната дистрибуция, създадена от Ян Мърдок през 1993 година. Ubuntu е създадена през 2004 година от Марк Шатълуърт и се базира на Debian. Нека по-подробно да се спрем върху разликите между Debian и Ubuntu.

Какво означава фактът, че Ubuntu се базира на Debian?

Въпреки че има стотици Linux дистрибуции, само някои от тях са независими и са създадени от нулата. Debian, Arch и Red Hat са най-големите дистрибуции, които не произлизат от други Linux дистрибуции.

Ubuntu се базира на Debian. Това означава, че в Ubuntu се използва същата система APT за управление на пакетите, като в Debian, като също така в нея се използват огромен брой пакети и програмни библиотеки от нейните хранилища. По принцип Ubuntu използва инфраструктурата на Debian.

Повечето производни Linux дистрибуции използват една и съща система за управление на пакетите и съвместно използват съвсем същите пакети на базовата дистрибуция. От друга страна, в тях са добавени собствени програмни пакети и има най-различни промени. Именно по това Ubuntu се различава от Debian, въпреки че произлиза от него.

Каква точно е разликата между Debian и Ubuntu?

Ubuntu е изградена на база архитектурата и инфраструктурата на Debian и използва .DEB пакетите по същия начин, като Debian. Означава ли това, че използването на Ubuntu е аналогично на Debian? Не съвсем. Има още много фактори, по които тези две Linux дистрибуции се различават една от друга. Нека да ги разгледаме един по един, за да можем по-добре да сравним Ubuntu и Debian. Да уточним, че някои сравнения се отнасят до версиите за десктоп компютри, а други – до версиите за сървъри.

Периодичността на версиите

Ubuntu има два типа версии: LTS и обикновени. Версиите LTS (Long Term Support или  дългосрочна поддръжка) излизат на всеки две години и се поддържат в продължение на пет години. Обикновените потребители предпочитат LTS версиите, понеже те са по-стабилни.

Освен това на всеки шест месеца излизат обикновените версии. Те се поддържат само 9 месеца, но в тях са включени по-свежите версии на софтуера, както и редица нови функции. По този начин е възможно да се избира между стабилността и най-новото излязло за Ubuntu.

От друга страна Debian има три различни версии: стабилна, тестова и нестабилна. Нестабилната е предназначена предимно за експерименти и обикновените потребители е по-добре да я избягват, понеже тези дистрибуции не са много стабилни и се използват предимно за подготовката на следващата стабилна версия на Debian.

Има потребители, които предпочитат да използват тестовите дистрибуции, понеже те предлагат най-новите функции и възможности.

Стабилните версии са основните в Debian. В тях може и да не са включени най-новите приложения, софтуер и функции, но когато става дума за стабилността, Debian Stable са ненадминати в Linux света и са изключително надеждни. Стабилните версии излизат на всеки две години и се поддържат в продължение на три години. След това се препоръчва да се премине към следващата излязла стабилна версия на Debian.

Подновяването на софтуера

Пословичната стабилност на Debian означава, че при него няма стремеж в компилацията да бъдат включени най-новите версии на софтуера. Така например, най-новата дистрибуция Debian 11 включва GNOME 3.38, а не най-новата версия GNOME 40. Съвсем същата е ситуацията и с останалото програмно осигуряване, включително GIMP, LibreOffice и т.н. Това е компромисът, който трябва да се направи, ако искаме да използваме супер стабилния Debian. Това е и причината в Linux общността да е разпространена шегата, че стабилният Debian е остарелият Debian. По този начин се намеква, че се използва добре проверен с течение на времето софтуер.

Версиите Ubuntu LTS също са ориентирани към стабилност. Но в тях обикновено са включени по-новите версии на най-популярния софтуер. Може да се каже, че в Debian Stable обикновено са включени по-стари версии на софтуера в сравнения с Ubuntu.

Разбира се, винаги е възможно от хранилищата да се инсталират по-нови версии и каквито и да било други приложения. Някои програми могат да се инсталират директно от хранилището на разработчика. Така например, ако ви е необходима най-новата версия на Docker, то можете да добавите неговото хранилище както в Debian, така и в Ubuntu.

Наличният софтуер

И Debian, и Ubuntu разполагат с огромни хранилища със софтуер. Но при Ubuntu има и PPA (Personal Package Archive). С помощта на PPA, инсталирането на нов софтуер или вземането на последната версия на което и да било приложение става много по-лесно.

Възможно е използването на PPA и в Debian, но това съвсем не е лесно. Почти винаги възникват някакви затруднения, а и стабилността на системата може да пострада.

Поддържани платформи

Ubuntu дистрибуциите имат версии за 64-битовите процесорни архитектури x86 и ARM. Вече не излизат 32-битови дискови ISO образи.

Debian от друга страна поддържа както 32-битовите, така и 64-битовите архитектури. Но освен това, Debian поддържа и 64-битовите ARM (arm64), ARM EABI (armel), ARMv7 (EABI hard-float ABI, armhf), little-endian MIPS (mipsel), 64-bit little-endian MIPS (mips64el), 64-битовите PowerPC (моделите ppc64el) и IBM System z (s390x). Ненапразно всяка една Debian дистрибуция твърдо се счита за „универсална операционна система“.

Инсталирането

Инсталирането на Ubuntu е много по-лесно от това на Debian. Debian може да обърка дори и средно подготвения Linux потребител. Когато се изтегля дисковия образ на Debian, по подразбиране се предоставя минималистичния ISO вариант. В този дисков образ е включен единствено софтуер с отворен сорс код. При инсталирането на Debian от подобен ISO има много голяма вероятност вашите мрежови адаптери и другия хардуер, особено по-специфичния, да не бъдат разпознати.

Предлага се отделен несвободен ISO образ, който включва и фирмен софтуер – драйвери и фърмуери, но той е скрит и ако не знаете това, ви очаква неприятна изненада.

Ubuntu е много по-снизходителна, когато става дума за използване на фирмени драйвери и фърмуери в предлагания по подразбиране ISO дисков образ. Освен това, инсталаторът на Debian изглежда стар, докато инсталаторът на Ubuntu има съвсем съвременен вид. Инсталаторът на Ubuntu например, разпознава другите инсталирани операционни системи на диска и ви дава възможност да инсталирате Ubuntu заедно с вече съществуващите ОС, като автоматично създава начално меню за избор на операционната система, с която ще се работи.

Поддръжката на хардуера

Debian е ориентиран преди всичко към използването на безплатен софтуер с отворен код. Това означава, че Linux ядрото на Debian не включва каквито и да било фирмени драйвери и фърмуери.

Това съвсем не означава, че не можете да ги накарате да работят перфектно, но ще ви се наложи да добавите допълнителни хранилища и да инсталирате всичко ръчно. Това може да ви обърка, особено ако сте начинаещ.

Ако сравняваме Ubuntu с Debian в това отношение, то Ubuntu дистрибуцията може и да не е идеална, но тя е много по-добра от Debian от гледна точка на предоставените драйвери и включения софтуер в дисковия образ. Това означава по-малко проблеми и много по-бързо инсталиране и готовност за работа.

Избор на графичната десктоп среда

Ubuntu по подразбиране използва вече настроената десктоп среда GNOME. Съвсем лесно става инсталирането на други графични среди и дори може да се избере с коя точно графична десктоп среда да се работи във всяка една сесия. Коя точно да бъде използваната по подразбиране десктоп среда може да се избере още при инсталирането.

Игрите

Поддръжката на игри в Linux се подобри изключително много, най-вече благодарение на Steam и неговия проект Proton. Разбира се, игрите почти изцяло зависят от хардуера. Що се отнася до хардуерната съвместимост, Ubuntu е по-добра от Debian, понеже предлага цялостна поддръжка и инсталиране на фирмените драйвери. Не че в Debian не може да бъде направено същото, но това иска немалко време и усилия.

Производителността

По отношение на производителността няма явен победител, независимо дали става дума за сървър или за десктоп компютър. И Debian, и Ubuntu са популярни както като десктоп, така и като сървърни операционни системи.

Отново да напомним, че производителността зависи преди всичко от хардуера на вашата компютърна система и след това от използваните програми. Но и двете Linux дистрибуции дават възможност за тънка настройка и контрол на компютърната система.

Общност и поддръжка

Може да се каже, че истински проект на Linux общността. В този проект всичко се решава и регулира от неговите членове. От друга страна Ubuntu се поддържа от компанията Canonical. Но всъщност това не е изцяло корпоративен проект. Той си има своя общност, но окончателното решение по който и да било въпрос е в ръцете на Canonical.

Що се отнася до поддръжката, то както Ubuntu, така и Debian, имат специални форуми, в които потребителите могат по всяко време да потърсят помощ и съвет. От друга страна Canonical предлага платена професионална поддръжка за своите корпоративни клиенти. В Debian подобно нещо няма.

Изводи

Сега вече знаем основните неща, по които Debian се различава от Ubuntu. Да подчертаем, че както Debian, така и Ubuntu са един много добър избор за десктоп или сървърна операционна система. Важно е, че мениджърът на пакетите apt и самите пакети DEB са общи и за двете дистрибуции.

Въпреки това, Debian изисква много по-високо ниво на знанията в тази област, особено когато става дума за десктоп компютрите. Ако сте начинаещ потребител в света на Linux, то използването на Ubuntu за вас е много по-добрия избор. Ще трябва да натрупате опит, да се запознаете с Linux като цяло, да разберете основните концепции и идеята на Linux и чак след това да пробвате силите си в Debian.

Това съвсем не означава, че не можете още от самото начало пълноценно да работите в Debian. Но най-вероятно това ще стане едно потресаващо събитие за начинаещите в света на Linux.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини