fbpx
7.1 C
София

Коя Linux дистрибуция да изберем през 2020 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Има огромен брой Linux дистрибуции. В сайта DistroWatch можем да видим, че те са над 700, като в дясната страна на началната уеб страница е даден рейтинга на различните дистрибуции. Но това е една обща класация, а всеки потребител си има свои изисквания, свой стил на работа и различен опит. Как да изберем най-подходящото за себе си сред това изобилие? Ето два основни критерия, на които е добре да се обърне внимание:

 1. Популярността на дистрибуцията. Колкото е по-популярна вашата дистрибуция, толкова по-лесно ще можете да намирате помощни материали за нея в интернет. Популярната дистрибуция има голяма общност от потребители, а това означава, че съвсем лесно можете да получите техническа помощ в различните форуми, ако в началото се затруднявате да използвате и изучавате Linux. И накрая, колкото е по-разпространена избраната дистрибуция, толкова повече приложения и програмни пакети има за нея. За по-начинаещите е по-добре да избират популярни решения с готова база от софтуерни пакети, отколкото да се мъчат да компилират необходимото приложение от неговия сорс код за някоя екзотична дистрибуция.
 2. Екипът разработчици на дистрибуцията. Разбира се, по-добре е да се обръща внимание на дистрибуциите, които се поддържат от големите компании, като например Canonical Ltd., Red Hat или SUSE и които имат големи общности.

Linux Mint – за всички, които никога не са използвали Linux

Новите потребители, които са решили да мигрират от Windows към Linux еднозначно трябва да инсталират Linux Mint. Тази дистрибуция дълги години бе на първо място във всички класации, но сега е изпреварена от MX Linux и Manjaro. Но Mint е характерна преди всичко със своята изключителна стабилност и надеждност. Това е съвсем лесна и приятна за използване система, базираната на Ubuntu.

Linux Mint предлага лек и приятен интерфейс. Графичната десктоп среда Cinnamon е подходяща за съвременните компютри, средата MATE е за по-стари машини, а графичната среда Xfce е идеална за по-слабите и вече на солидна възраст компютри. Mint включва много удобен мениджър на програми, с който тяхното инсталиране и деинсталиране става само с един-два клика на мишката.

 • Плюсове: лекота на работа, простота на използване, грижа за обикновените потребители. Не са необходими каквито и да било специални познания за инсталирането и използването на Linux Mint
 • Минуси: доста много предварително инсталирани програми, които може никога да не потрябват. Но те могат без проблеми да се деинсталират
 • Алтернатива: Zorin OS – дистрибуция, също базирана на Ubuntu и също предназначена за начинаещи. Интерфейсът прилича на този на Windows, с което се облекчава прехода на неопитните потребители.

Manjaro – за всички, които искат да използват най-новия софтуер

Базира се на Arch – една невероятно мощна и функционална дистрибуция. Строго спазва философията KISS (Keep It Simple, Stupid) ‘Прави нещата просто, глупако’. Но тази философия касае напредналите. Arch е твърде сложен за начинаещите. Тази дистрибуция се инсталира само от командния ред.

Но Manjaro за разлика от Arch има съвсем лесен за използване графичен инсталатор, като съчетава в себе си мощните възможности на Arh, като например AUR и rolling release модела за обновяване на системата, който се реализира с помощта на малки и чести ъпдейти, като по този начин потребителят разполага с най-актуалния софтуер. AUR (Arch User Repository) е един от най-богатите източници на програмни пакети за Linux, а с Manjaro винаги ще използвате най-новите.

Дистрибуцията се доставя с редица графични среди, като потребителят може да си избере коя да ползва – KDE и GNOME за таблети, Xfce, LXDE за слаби компютри и други. С Manjaro можете да сте сигурни, че първи ще получите излезлите обновявания.

 • Плюсове: AUR, благодарение на който без никакви особени усилия можете да инсталирате произволно приложение. Най-новата версия.
 • Минуси: своеобразен външен вид на графичната среда. Но тя винаги може да бъде подменена
 • Алтернативи: Fedora – дистрибуцията на компанията Red Hat – своеобразен текстов полигон, в който потребителите могат да пробват най-новите софтуерни технологии, възможности и приложения за тази ОС. Chakra е още една Linux дистрибуция, базирана на Arch, с красивия интерфейс на десктоп средата KDE и с удобен инсталатор

Arch – за опитните потребители и за всички, които искат добре да изучат Linux

Каквото и да казват убедените Windows апологети, повечето Linux дистрибуции са съвсем лесни за използване. Нищо сложно няма и в тяхното инсталиране – няколко пъти Next и всичко е готово. Но не и при Arch.

Когато стартирате тази Linux дистрибуция за първи път, ще видите само един празен черен екран и мигащия курсор на конзолата. Инсталирането на графичната среда, браузъра, системните инструменти и повечето приложения трябва да се направи ръчно, чрез въвеждане на текстови команди.

Всъщност Arch е един конструктор, от който опитният потребител може да изгради всичко, което му е необходимо или е необходимо на някой друг, или на някоя компания. Ако искате по-задълбочено да разберете работата на Linux и да направите някои експерименти, съвсем определено трябва да пробвате Arch. Ако конзолата не ви е присърце, то Arch ще бъде твърде сложен за вас.

 • Плюсове: AUR, предлагащ огромен брой приложения, винаги най-новия софтуер, широки възможности за настройка, великолепна и много полезна Wiki, високо бързодействия
 • Минуси: тази дистрибуция не е подходяща за начинаещите. Налага се изучаването на много команди и четенето на редица ръководства
 • Алтернативи: Slackware – една от най-старите Linux дистрибуции. Нейните фенове казват, че ако изучите Slackware, ще разберете целия Linux. Характерните черти на Slackware са високата стабилност и консервативност. Друга алтернатива е Gentoo, като тази дистрибуция няма удобни каталози с приложения. Вместо това се налага ръчното компилиране на необходимите програми от техните сорс кодове, любезно предоставени от разработчиците. Това дава известен бонус по отношение на производителността

Kubuntu – за десктоп компютъра

Kubuntu е една от най-известните Linux дистрибуции с KDE графична среда, която според огромна част от потребителите е идеална за използване в десктоп системи. Тя се базира на Ubuntu, а това означава липсата на каквито и да било проблеми със съвместимостта на приложенията.

Kubuntu е красива ОС, с мощна функционалност и лесна настройка. Това е една стабилна и добре полирана Linux дистрибуция, която има всички функции на една мощна операционна система за персоналния компютър.

 • Плюсове: каталози с огромен брой приложения, отделни приложения за KDE средата и голямо количество настройки за по-бърза и удобна работа
 • Минуси: В Kubuntu се използва стабилната версия на KDE, а това означава, че най-новите ‘сладости’ за тази графична среда пристигат със закъснение. Но ако искате да пробвате на-новата и свежа версия на KDE, на вашите услуги е  KDE Neon.
 • Алтернативи: openSUSE – това е системата, поддържана от компанията Novell. Дистрибуцията е сравнително лесна за начинаещите и в нея също се използва графичната среда KDE. Предлага два режима на обновяване – Leap (стабилен, като при Ubuntu) и Tumbleweed – rolling release с най-интересния нов софтуер, както е в Arch

elementary OS – за лаптопа

Както си личи от името, тази версия на Linux е съвсем опростена. При нея няма особени проблеми с усвояването и изучаването, лесно се инсталира и добре се представя пред лаптопите. Друг важен момент в elementary OS е, че се използват оптимизирани алгоритми, с които консумацията на енергия е по-ниска и автономната работа е по-дълга.

Интерфейсът на elementary OS прилича на интерфейса на macOS и тази Linux дистрибуция се харесва на феновете на Mac. Анимациите, видът на програмните прозорци – всичко е плавно и симпатично и операционната система изглежда добре. Но зад красивата външност на elementary OS е скрита мощта на пълноценния Linux, като се поддържат всичките необходими за ежедневна работа приложения.

 • Плюсове: красив интерфейс, собствен магазин с инди приложения
 • Минуси: графичната среда Pantheon въпреки, че изглежда стилно, не е много функционална и има малко настройки
 • Алтернативи: Deepin – китайска Linux дистрибуция с красив интерфейс, който може добре да се настройва. Предлага се с много добрия собствен офис пакет WPS. Базира се на Debian.

Ubuntu – за таблет или трансформър

Ubuntu е една от най-популярните Linux дистрибуции за десктопи, но предимно за лаптопи, базирана на графичния интерфейс GNOME, който изглежда много добре при устройствата със сензорни екрани. Ако имате таблет с Windows 10 и искате да пробвате как ще се държи Linux на него, инсталирайте Ubuntu с GNOME.

Сравнително големите елементи на интерфейса, жестовете, които могат подробно да се настройват и многото разширения правят тази Linux дистрибуция една отлична ОС за компютърни системи със сензорни екрани.

 • Плюсове: Ubuntu е много разпространена Linux дистрибуция и за нея лесно се намират приложения и помощни материали. Освен това, повечето уеб сайтове в глобалната мрежа са посветени именно на Ubuntu
 • Минуси: графичната среда GNOME е удобна, но в началото изглежда непривична
 • Алтернатива: Solus с леката и симпатична графична среда Budgie. Добре изглежда на малките екрани на ултрабуците и трансформърите

Lubuntu – за стария компютър или лаптоп

Тази версия на Ubuntu се базира на една от най-леките графични среди LXDE и е съвсем скромна по отношение на ресурсите. Ако имате стар компютър или лаптоп, който не се справя с Windows, можете да го върнете към живот с Lubuntu.

Linux дистрибуцията Lubuntu използва съвсем малко системни ресурси и се стартира на практика на всяка една конфигурация.

 • Плюсове: Много бърза и лека, поддържаща всички пакети и приложения на Ubuntu
 • Минуси: Външният вид на LXDE е доста опростен, но това се харесва на много хора
 • Алтернативи: Ubuntu MATE и Xubuntu

Debian – за домашния сървър

Домашният сървър е полезен за много неща – например, за запис на бекъпи, за теглене на торенти или за собствено облачно  хранилище.

Debian е идеален за домашен сървър. Това е консервативна и изключително стабилна дистрибуция, която е в основата на Ubuntu и редица други Linux системи. Използва само най-внимателно проверени deb пакети, с които надеждността е много висока.

Алтернатива на Debian може да бъде Ubuntu Server – струва си да се опита.

Kodi – за медия център

Ако искате да си направите собствен медия сървър, избирайте Kodi. Строго казано, това не е точно дистрибуция, а свръхмощен плеър. Може да се инсталира във всяка Linux дистрибуция, но най-добри резултати се получават при комбинацията Ubuntu + Kodi.

Поддържат се всички видове аудио и видео файлове. Възпроизвежда филми, подрежда снимките и превръща всеки телевизор в универсално устройство за развлечения. Поддържа разширения чрез които могат да се свалят файлове чрез торенти, да се следи появата на нов епизод от даден сериал, да показва видео от стрийм услугите и още много други.

Kodi е много красив и е оптимизиран за използване с дистанционно или чрез Android устройство. Предлага настройки на интерфейса.

Като алтернативи на Kodi можем да посочим Plex и Emby.

Kali – за експериментаторите и специалистите по информационна безопасност

Ако сте специалист по мрежова безопасност, правите тестове за проникване или искате да минете за хакер, Kali Linux е за вас. Тази дистрибуция включва редица специализирани приложения – за сканиране на Wi-Fi мрежите, за разбиване на пароли, за търсене на слаби места в сървърите и т.н. За обикновените потребители възможностите на Kali са прекалено големи.

Най-добрата алтернатива на Kali е Tails, която се счита за най-добрата операционната система за параноици – всички интернет връзки преминават през Tor, всичко е записано в криптиран вид и дори има режим за работа единствено от оперативната памет, при който в компютърната система не остават цифрови следи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини