fbpx
-3.7 C
София

Най-леките Linux дистрибуции в края на 2020 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Понякога възникват ситуации, когато се налага използването на старичък или слаб компютър. Това са компютри, за които ОС Windows 7-10 са тежки и веднага отпадат, а към днешен ден Windows XP просто не поддържа съвременния софтуер. В този случай единственият изход е да се използва някоя лека Linux дистрибуция.

Някои от изброените по-долу дистрибуции перфектно работят и с най-съвременна компютърна техника, а други са предназначени за портативно използване. Но когато говорим за стари компютри, не бива да имаме кой-знае колко големи очаквания. Днес почти всички съвременни програми изискват процесорните инструкции SSE 2/3, и освен това, те консумират десетки, а в немалко случаи и стотици мегабайти оперативна памет.

Най-леките Linux дистрибуции

С списъка са включени голяма част от дистрибуциите, които могат да бъда обявени за леки. Няма как да са включени всичките, но са засегнати актуалните графични десктоп среди и прозоречни мениджъри. Ключов фактор е използването на ресурсите на процесора и на паметта. Дистрибуциите обикновено се записват на флаш стикове, като повечето днешни модели са минимум 16 GB. Всички разгледани по-долу дистрибуции взети заедно не заемат и половината от този капацитет.

Да отбележим, че този списък не е рейтинг и дистрибуциите не са подредени по никакъв начин.

Puppy Linux

Puppy Linux е цяла фамилия от дистрибуции, базирани на Ubuntu, Slackware и т.н. Дисковият ISO образ заема около 400 MB, но при това в него се е намерило място за редица приложения, включително и за работа с офисни документи.

Десктоп средата JWM не създава никакви проблеми при използването, но заема доста оперативна памет. Въпреки това, компютър с 512 MB RAM е напълно отзивчив. Дистрибуцията може да се стартира и на машина с 256 MB оперативна памет, но не остава RAM за приложенията.

Lubuntu

Както можем да се досетим от името, Lubuntu се базира на Ubuntu. Само че за десктоп графична среда не се използва тежкият GNOME, а леката LXQt. От една страна това е добре, а от друга, за стартирането на някои мащабни приложения се налага да се инсталират допълнителни пакети, които разширяват функционалните възможности.

Въпреки че след стартирането на тази дистрибуция се използват само 350 MB оперативна памет, за стабилната работа е необходима 1 GB RAM.

LXLE

LXLE се базира на Lubuntu и както преди използва десктоп средата LXDE. Да, тази графична среда все още се развива. Вече без главния си разработчик, който сега активно работи върху новата версия на LXQt и всичко доста се забави. И все пак използването на GTK е по-перспективно, а тази считана вече за стара десктоп среда изобщо не е взискателна към системните ресурси и може да работи дори и с 512 MB оперативна памет.

Друг интересен момент е, че тази дистрибуция идва с по-голям брой приложения от Lubuntu. Българският език трябва да се инсталира от хранилищата на Ubuntu.

Peppermint OS

Peppermint OS също се базира на Lubuntu, но се различава по доста неща. Първо, десктоп средата е LXDE, а за прозоречен мениджър се използва Xfwm4, който е част от Xfce.

По-значителната разлика е в подбора на предварително инсталираните програми. Докато в Lubuntu могат да се видят пълноценни версии например, на Libre Office, то в Peppermint OS всичко е по-друго. Тук всичко е настроено предимно за онлайн работа и основната част от приложенията са онлайн услуги, като например Microsoft Office Online.

Xubuntu

Xubuntu е още една версия на Ubuntu, но с десктоп средата Xfce, която изисква повече ресурси и за да може да се работи без лагове е необходима 1 GB оперативна памет. Но Xfce осигурява по-добра съвместимост с приложенията, създадени с използването на библиотеката GTK.

antiX

Когато става дума за леки Linux дистрибуции, няма как да не се спомене antiX. Нейните създатели се гордеят с това, че не използват системата за инициализация Systemd, а вместо нея се употребява SysVinit. Това дава възможност тази Linux дистрибуция да се инсталира на много стар хардуер. В минималните системни изисквания са указани Pentium 2 и 256 MB оперативна памет. Но в реалността адекватна производителност може да се получи с Pentium 4 и 512 MB RAM.

Особеното тук е, че са достъпни няколко различни десктоп среди, като по подразбиране това е съвсем леката Rox-IceWM. Има собствено хранилище за приложения, но той е доста беден. Българския език се инсталира без особени проблеми.

Slax

Slax е една твърде необичайна Linux дистрибуция. Преди време се базираше на Slackware, но последните версии преминаха към Debian. Тя има няколко особености. Първо, проектирана е да се стартира от външен диск и всички направени промени си остават записани в него. Второ, приложенията са направени във вид на модули, които първоначално са компресирани и изключени, но след включването на някой модул, той се разкомпресира и е готов за използване. Наличен е мениджърът на пакети apt, като има възможност за преобразуването на пакетите в модули.

В тази дистрибуция се използва прозоречния мениджър Fluxbox, базиран на X Window System. Това дава възможност за използването на компютри само с 256 MB оперативна памет.

Porteus

Дистрибуцията Porteus се базира на Slackware версията на Slax. Също е предназначена за използване предимно в портативен режим и поддържа модулна система. Даден е достъп до хранилищата на Slackware. Предлагат се няколко дискови образа с различни десктоп среди – LXQt, Lxde, Xfce, Mate, Cinnamon и дори KDE. Версията с мениджъра Openbox стартира и с 256 MB оперативна памет, но е по-добре да се използват 512 MB RAM.

Предлага се и киоск версия на Porteus, която е предназначена за информационни терминали и билбордове.

Bodhi

Дистрибуцията Bodhi се базира на Ubuntu, а като десктоп средата е използвана Moksha Desktop. Въпреки че изискванията към оперативната памет са съвсем ниски, тя не е много отзивчива. Освен това, дизайнът е малко спорен и не се оправя чрез смяна на темата. За работа са достатъчни 512 MB оперативна памет.

Linux Lite

Linux Lite може да бъде една нелоша алтернатива на Windows XP. Използва се десктоп средата Xfce, която изисква поне 512 MB оперативна памет, но работи без каквито и да било проблеми и се държи като старата операционна система на Microsoft. Има известни проблеми с кирилизацията.

SliTaz

Докато дисковите образи на Porteus и Slax заемат едва по 300 MB дисково пространство, SliTaz се побира в 55 MB. За стартирането на тази дистрибуция са достатъчни само 32 MB оперативна памет и тя е подходяща за много стари компютърни системи. Но понякога има проблеми със стартирането на тази Linux дистрибуция. Този съвсем малък инсталационен пакет е направен чрез орязването на всичко, включително и на драйверите, Последната стабилна версия на SliTaz излезе през 2015 година, и до днес излизат плаващи допълнениеюя. Не е подходяща за нови компютри, а само за твърде стари конфигурации.

Tiny Core

Tiny Core е Linux дистрибуцията с най-добра поддръжка на стари компютърни системи. Хубавото е, че успява да открие повечето Wi-Fi модули и да работи с тях. Най-пълната версия на тази дистрибуция заема 200 MB дисково пространство. Десктоп средата е FLWM и благодарение на това Tiny Core може да работи допри и със 128 MB оперативна памет. За съжаление в тази дистрибуция не е останало място за приложения и уеб браузъра например, се налага да се инсталира ръчно.

Има възможност за създаването на Live USB със запазване на работната сесия. Но в този случай са необходими не по-малко от 256 MB RAM.

Изводи

Сред изброените дотук леки Linux дистрибуции навярно ще се намери именно тази, която ще е подходяща за стария компютър. Разбира се, няма как да бъдат включени всичките леки дистрибуции. Така например, Arch Linux може да се настрои по такъв начин, че да работи и на съвсем слаби компютри. Но това е сложна работа и се изискват специфични познания.


За много старите компютри може да се окаже подходяща дистрибуцията Damn Small Linux. Само че какви приложения могат да се използват с Pentium 1-2 е голям въпрос. Всеки може да прецени и да избере най-подходящото за себе си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини