fbpx
9 C
София

Графичните десктоп среди в Linux: LXDE

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Дотук разгледахме популярните десктоп среди Xfce, KDE, GNOME и MATE. Време е да обърнем внимание и на LXDE. Десктоп средата LXDE е една от най-леките, а ако не и най-леката графична среда за UNIX подобните операционни системи и в частност за GNU/Linux. Абревиатурата LXDE се разшифрова като Lightweight X11 Desktop Environment (бърза и лека десктоп среда), която изобщо не е взискателна към ресурсите на компютъра.

Основни положения

В LXDE се използва мениджъра на прозорци Openbox, благодарение на който програмните прозорци се отварят без задръжки, интерфейсът е изключително бърз и отзивчив, и не дразни по време на работа. От разгледаните дотук графични среди LXDE е най-леката, използва най-малко ресурси и е най-икономична от гледна точка на консумацията на електрическа енергия.

LXDE е изключително подходяща за компютри с ниска производителност, като нетбуците, старите компютри със слаби ресурси, миникомпютрите от рода на Raspberry PI и т.н. В системните изисквания на LXDE можем да видим, че графичната среда работи бързо дори и при използването на процесор Pentium II 266 MHz с 192 MB оперативна памет и много бързо на системи с AMD Athlon 1.6 (1,4 GHz) и 512 MB RAM. SourceForge подчертава, че системните изисквания са колкото за ОС Windows 98. Разбира се, графичната среда успешно използва възможностите и на съвременния хардуер.

Съвсем ниските изисквания към системните ресурси и лекотата на десктоп средата са причината LXDE масово да се използва в облачните решения. Графичната среда може да бъде инсталирана в различните Linux дистрибуции, като например Ubuntu, Debian или Fedora. Тя е и стандартната десктоп среда за Knoppix и Lubuntu. LXDE работи с OpenSolaris и BSD и поддържа редица процесорни архитектури, включително Intel, MIPS и ARM.

Историята на LXDE

LXDE е млад проект, стартирал през 2006 година, когато тайванският програмист Хонг Джен Ии (Hong Jen Yee), известен най-вече с псевдонима си PCMan публикува новия файлов мениджър PCManFM, който е едновременно и първият софтуерен модул на LXDE. Към днешен ден LXDE екипът се разрасна до международна общност от разработчици, дизайнери и програмисти от целия свят.

Компонентите на LXDE

Самата философия на LXDE предвижда най-вече лекота, полезност и практичност на десктоп средата. Именно тези принципи следват нейните създатели, тази постулати се следват и до днес.

LXDE е проектирана по такъв начин, че няма огромния брой зависимости, характерни за другите десктоп среди. Отделните компоненти на графичната среда не са тясно интегрирани един с друг, а са независими. Софтуерните модули на LXDE се използват в редица други Linux проекти в най-добрите традиции на философията на UNIX.

Основни компоненти на LXDE:

 • PCManFM – бърз и надежден файлов мениджър със съвсем ниски изисквания към системните ресурси
 • LXPanel – удобен мениджър на задачите, поддържащ всички основни функции на таск мениджърите
 • LXSession Lite – мениджър на сесиите, изпълняващ задачите по изключване и рестартиране на системата, излизането от сесията и промяната на потребителя
 • LXSession Edit – настройка на програмите, които се стартират автоматично в LXDE
 • LXAppearance – редактор на GTK теми, шрифтове и иконки
 • LXDELXLauncher – удобен за устройства с дисплеи с размер на диагонала 7-11 инча
 • Open Box – лек мениджър на прозорците с много настройки. Могат да се използват и icewm, fluxbox, metacity и други, но разработчиците препоръчват Open Box
 • GPicView – лека програма за разглеждане на изображения
 • Leafpad – малък и удобен текстов редактор
 • LXDE Common – управление поведението на системата
 • LXTerminal – емулаторът на терминала в LXDE
 • Xarchiver – лек и много бърз архиватор
 • LXRandR – програмата за настройка параметрите на екрана и на включените допълнителни монитори
 • LXNM – настройка на мрежовите връзки
 • LXMusic – минималистичен музикален плеър
 • GtkNetCat – графичния интерфейс на netcat
 • LXShortCut – помощна програма за редактиране на преките пътища
 • LXInput – настройка на клавиатурата и мишката

Всички компоненти следват философията на LXDE и това е причината графичната среда да използва около 45 MB памет на машини с i386 процесори, ако някой все още използва подобен софтуер.

Не бива да се забравя, че въпреки че LXDE не изисква много ресурси, самите приложения, които работят в тази среда имат нужда от ресурси. Така например, Firefox и Chrome с няколко отворени раздела имат нужда от много оперативна памет. Графичната среда просто осигурява лекотата и бързината на работа.

Версиите на LXDE

От 2006-та до началото на 2013-та година LXDE се развива добре и се използва в редица Linux дистрибуции. А през месец март 2013-та година, недоволен от GTK+ 3, Хонг Джен Ии започва да експериментира с Qt и на 26-ти март 2013 година представя първата версия на PCManFM, базирана на Qt.

На 3-ти юли 2013 година Хонг обявява Qt порта на цялата LXDE, а на 21-юли програмистите обявяват, че ще обединят двата проекта. Това сливане означава, че версиите GTK + и Qt ще съществуват заедно известно време, но накрая GTK версията ще бъде изоставена и всички усилия ще бъдат съсредоточени върху Qt порта.

Сливането на двата проекта води до появата на средата LXQt, като първата версия LXQt, 0.7.0 се появи на 7 май 2014 година. Този проект активно се развива в наши дни и вече се използва в някои Linux дистрибуции.

Инсталиране

Ако не е отбелязана още по време на първоначалната инсталация, инсталирането на LXDE в Debian и в някои други дистрибуции може да стане от терминала чрез командата

sudo apt install lxde

За много потребители това ще стане по-лесно от Софтуерния мениджър:

В Ubuntu и производните дистрибуции нещата малко се усложниха. Преди да излезе Ubuntu 18.04 съществуваше версията Lubuntu, в която за десктоп среда се използва именно LXDE. Но от версия 18.10, Lubuntu дистрибуцията се разпространява с графичната среда LXQt. Към днешен ден и двете са актуални, а инсталацията на LXQt става по същия начин. LXQt използва повече оперативна памет от LXDE, но по-малко от Xfce и всеки може да си избере най-подходящото.


Във Fedora Linux графичната среда може да се инсталира чрез

sudo dnf groupinstall -y "LXDE Desktop"

А в Arch Linux и нейните производни, това може да стане чрез:

sudo pacman -S lxde

 


Както всички останали графични десктоп среди в Linux, и LXDE заслужава внимание и масово се използва предимно заради своята бързина и философията за постигане на лекота, полезност и практичност. Подходяща е както за начинаещи, така и за професионалистите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Dedal
Dedal
2 години

Страшна среда! Използвам я за работа!
Преди да наскачал win троловете
Това върви гладко с RAM 1 GB, hard ( EMMC или NAND) 4 GB
ARM процесор 2 ядра на 1,6.
И целия комп е с размерите на половината кутия от цигари.
И не само върви, а държи LCD с тъч до 15″, VGA и HDMI на фул HD.
Кога ми сложат който и да е win на PC с размерите на кутия от цигари да пишат. До тогава пълна тишина!

Dedal
Dedal
Отговор на  Dedal
2 години

Машала и минус имам вече. Явно колегата не е в състояние да схване, че идеята на LXDE не е да е красив, а да тръгне на ГОЛЯМ КАМЪК на който си му навил медна тел 🙂

win trol
win trol
Отговор на  Dedal
2 години

Това е все едно да се хвалиш че магарешката ти каруца е по-икономична от мощен Мерцедес. Все едно да се хвалиш че едностайния ти апартамент в панелен блок е по-евтин от луксозен мезонет. Само като те видя че се хвалиш как вършиш „работа“ с компютър с 1 ГБ РАМ ми става смешно, ако ще не колкото кутия за цигари, ами колкото кибрит да е малък. Клошар е българина, има пари само за стари боклуци и се хвали колко били евтини и икономични.

Анти Win трол
Анти Win трол
Отговор на  win trol
2 години

и Win 10 ли да сложим на хладилник или печка? Или на сателит за по-икинимично може би???

Dedal
Dedal
Отговор на  win trol
2 години

Аз ги редя на машини за хазарт, евтини за по 100 лева, и място не заемат.
Според теорията в място 10 на 10 см. Да вкарам щайга метър на метър за 1000 лева
Е бати и логиката дето я извади.
И от опит, на светофара със сигурност е шайка с 2 на 2 с 16 гигабайта RAM и 50 ядрен процесор за да ти щтрака 3 релета.
Смешник 🙂

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo
Отговор на  Dedal
2 години

колега, напълно съм съгласен с теб, имах распбери пай с распбиан който ползвах за КОДИ медия центъра, стриймване на торенти и ТВ канали, вързан към 40 инчов ТВ просто работеше перфектно докато не си взех Андроиден ТВ, просто перфектна среда

Dedal
Dedal
Отговор на  Fermin Trujillo
2 години

Аз ползвам от Пловдив olimex.
Нямам смарт бойлер и съм му сложил едно такова с реле да си го пуска само на нощна и ако се използва топла вода и започне да пада температурата

Имам и на парното едно, което ми позволи да използвам антрацит, и като запаля да го гася веднъж в месеца.

Ikar
Ikar
Отговор на  Dedal
2 години

Поредното дръвце. Я ми кажи, Dedal, като си такъв разбирач, може ли да се настрои в Лайнукс формат на времето – 24-часов, символ за валута – „лв“, позиция на символа за валута – след числото, десетична запетая – точка и разделител на групите от по 3 цифри – интервал? Независимо дали в LXDE, LXQT, Gnome или KDE. В Win 95 това става с десетина клика на мишката. Почти четвърт век по-късно в Лайнукс промяната на регионалните настройки по желание на потребителя е все още „мисия невъзможна“…

Зевс
Зевс
Отговор на  Ikar
2 години

Сигурен ли си че не може?! Я опитай пак с нови лъжи!

Dedal
Dedal
Отговор на  Ikar
2 години

Да. Още при инсталиране си избираш локал. Ако си го объркал с : dpkg-reconfigure locales Има и графична настройка на всяка среда, ама не я знам защото това бачка на всички. И локала за чудо е настроен точно според това което е прието за стандарт в държавата. И става с 2 натискания на enter и едно на спейс И освен че ти сменя посочените от теб неща, а даже ти качва и UTF-8 с кирилица. А сека на който и да е win ти кажи как става маневрата да си сменя кодовата таблица по двфолт. И с колко клика на… Виж още »

Ikar
Ikar
Отговор на  Dedal
2 години

Да, ама не! С тези настройки можеш единствено да си избереш регион. Всички останали настройки се задават автоматично за избрания регион. Примерно за България – десетичната точка винаги ти е запетая. И няма абсолютно никакъв начин да я смениш с точка и да запазиш символ за валута „лв“. В нито една лайнукс дистрибуция! В Windows се използват само Unicode шрифтове, в които са налични всички възможни символи. Така че понятие като „кодова таблица“ не съществува по принцип. Има задаване на регион по подразбиране за програми, които не ползват Unicode. Сменя се с четири клика. Без да се налага да дращиш… Виж още »

BlB
BlB
Отговор на  Ikar
2 години

Незнанието ти не те прави невинен! Лесно можеш да намериш необходимата инфо и каринки в И-т!
Потърси и виж, че говориш най-малкото непроверени неща

sites.google.com/site/cubiclenate/_/rsrc/1498356494691/blatherings/kderegionalsettingsformat/Screenshot_20170623_170142.png

Ikar
Ikar
Отговор на  BlB
2 години

И къде на тази картинка е полето за смяна на знака за десетична запетая, ако не е тайна?

Dedal
Dedal
Отговор на  Ikar
2 години

Абе ти в училище по математика за десетична точка ли си учил.
И второ, отварям файл с текстов едитор и чете уникода, променям нещо и след запис си до там.
Всичко става на маймуница.И софтуера спира да си чете конфигурацията.

BlB
BlB
Отговор на  Dedal
2 години

Разговора издребнява наистина! При коденето с тази каринка и настройки дето съм дал нямяш проблем. Дори и в таблиците(МС Ексел, Либре Калк, …) не е проблем – задава се от общите настройки на Либреофис. Така че не мога да разбера защо е това заяждане(бръщолевене)???

дрън-дрън
дрън-дрън
Отговор на  BlB
2 години

Аз не питам конкретно за Libre Office, а за цялата ОС. МОЖЕ или НЕ МОЖЕ в Линукс да се зададе знак „.“ за десетична запетая при зададен знак за валута „лв“? Защото в Windows 95 и всички следващи версии може! Това пингвинаджиите като ви притиснат до стената да си признаете, че графичните ви среди са недоработени, почвате от 9 кладенеца вода да носите и да обяснявате какво друго можели, само и само да не си признаете: ДА, ТОВА Е НЕДОИЗПИПАНО И НЕ ЗНАМ КОГА И ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ ОПРАВЕНО! Същото е положението с клавиша „WIN“. И да, той се нарича… Виж още »

BlB
BlB
Отговор на  дрън-дрън
2 години

Не знам защото от 2014 съм спрял да ползвам ЛХДЕ. В момента ползвам Плазма и „ЛИН“:) клавиша си работи така както го описваш. Идеята на ЛХДЕ е както ти писа Дедал: мин базис който впоследствие да разширяваш ако искащ и най-важното ако ти е позволено от хардуера.

дрън-дрън
дрън-дрън
Отговор на  BlB
2 години

Ако говорим за минимален базис, искаш ли да сравним Линукс с LXDE с Widows Server 2003 R2? Последният работи нормално на едноядрени машини с 256 MB RAM. И в същото време поддържа до 32 GB RAM, въпреки че е 32-битова ОС. Ползвал съм го осем години като десктоп среда, вкл. и за игри. Без да се налага да го преинсталирам нито веднъж. И като минимални изисквания, и като разширяемост, да не говорим за брой налични приложения, просто отвява до хоризонта коя да е дистрибуция с LXDE. А клавишът ще стане „ЛИН“, когато започнат да печатат на него не прозорче, а… Виж още »

Dedal
Dedal
Отговор на  дрън-дрън
2 години

За какви сървъри говориш, за какви чудеса
Аз целия ми хардуер е на половина на твоя телефона.
И впрочем така и така си отворил темата, колко процента от всички сървъри в светът са с windows

дрън-дрън
дрън-дрън
Отговор на  Dedal
2 години

Говоря за използване на Win Server 2003 като ОС за десктоп машина. За използване в качество на сървър Линукс е без алтернативи, не споря. Ядрото му се развива от професионални програмисти, които обаче получават заплатите си под формата на дарения, защото така е по-изгодно на работодателите им – големи компании от типа на Oracle и IBM. Но графичните среди се пишат от любители без нужния опит, без ръководител на екипа и без проектиране на продукта като цяло, затова са пълна скръб.

Dedal
Dedal
Отговор на  дрън-дрън
2 години

Ами и тук много бъркаш
Лично участвам в LXDE без заплата и доброволно. Ама заплатата си я взимам от работодател, защото си пускам джакпот визуализациите на КОЕ???
LXDE

Георги
Георги
2 години

Чудв се, дали ще видим и ревюта на по-екзотични среди, като да речем enlightenment ? Или само стандеартни и до болка познати неща …?

Dedal
Dedal
Отговор на  Георги
2 години

Педполагам ще им е трудно да опишат всички среди и ще заложат на най-използваните

Пламен
Пламен
2 години

„Bcичĸи ĸoмпoнeнти cлeдвaт филocoфиятa нa LХDЕ и тoвa e пpичинaтa гpaфичнaтa cpeдa дa изпoлзвa oĸoлo 45 МВ пaмeт нa мaшини c і386 пpoцecopи, aĸo няĸoй вce oщe изпoлзвa пoдoбeн coфтyep.“
Мaшини c i386 би трябвало по-скоро да е хардуер, а не софтуер.

Анонимен
Анонимен
2 години

В Линукс един от големите минуси са скучните графични десктоп среди.

Анонимен 2
Анонимен 2
Отговор на  Анонимен
2 години

Интересно..и коя е по-нескучната?

the professor
the professor
2 години

това е графичната среда… без конкуренция и пести време…

ахъм
ахъм
2 години

Недоволен от GTK+ 3 Хонг Джен Ии си забучи един QT страпон у гъзъ, дано му е кеф.

Vall
Vall
2 години

Преди година – две качвах Лубунту с LXDE на дърто РС с 384 мегабайта РАМ. Още работи.

Нови ревюта

Подобни новини