Квантовите компютри най-накрая имат шанс да бъдат създадени в голям мащаб. Това разбираме след редица важни пробиви, обявени от учените, които стоят зад тях.

Новите изследвания показват, че е възможно да се направят стабилни и надеждни квантови компютри на силициева основа, които да са съвместими със съществуващите производствени технологии.

Три отделни статии в Nature заедно показват, че тези силициеви квантови процесори са достатъчно надеждни и ефективни, за да могат да бъдат направени и използвани в реалния свят.

Всяка от трите статии показва квантови компютри, които работят на 99,9% без грешки

Това е над 99-процентния праг, считан за стандарт за компютри, устойчиви на грешки. По този начин те най-накрая биха могли да бъдат готови за използване в реални приложения.

„Когато грешките са толкова редки, става възможно те да бъдат открити и коригирани, когато се появят. Това показва, че е възможно да се изградят квантови компютри, които имат достатъчен мащаб и достатъчна мощност, за да се справят със смислени изчисления.

Казва Андреа Морело от Университета на Нов Южен Уелс, ръководител на едно от изследванията, цитиран от The Indepentent.

Работата на професор Морело е представена в Nature, заедно с трудовете на екип от Нидерландия и екип от Япония

Квантовите компютри, ако работят, се очаква да променят света, предлагайки значително повече изчислителна мощ и различни начини за извършване на изчисления. На ниво, което не е било възможно досега. Изследователи от цял свят се надпреварват да създават по-големи квантови системи, с все по-голям мащаб и сложност.

Но технологията е възпрепятствана от множество трудности

Един от проблемите е шумът, генериран в кюбитите, които са в основата на технологията. Това ги прави податливи на грешки – с увеличаването на броя на кюбитите се увеличава и шумът. Това е основна пречка пред увеличаването на мащаба на квантовите компютри.

Изследователите смятат, че за да бъдат те действително полезни, от системата ще се изисква да достигне праг от поне 99% работа без грешки. Досега учените са постигали това, но във формати, които трудно биха се изградили в достатъчно голям мащаб. А ако го няма мащабът, те не могат да бъдат едновременно надеждни и достатъчно мощни, за да бъдат полезни.

Благодарение на редица нови постижения обаче, изследователите са успели да достигнат този праг

Правят го с помощта на технология, която вече може да се произвежда в големи мащаби. Тя е подобна на производството на полупроводници, което се извършва днес за класическите компютри.

Учените се надяват, че изследването доказва достатъчно ясно, че силицият може да се използва за създаване на успешни квантови компютри. Следващата стъпка е да се заемат с проектирането им.

Обикновено се нуждаете от нива на грешки под 1 %, за да прилагате протоколи за квантова корекция на грешки. След като вече сме постигнали тази цел, можем да започнем да проектираме силициеви квантови процесори, които стават все по-големи и работят надеждно за полезни изчисления.

Казва още професор Морело.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари