Представен бе първият в света дисплей с 80% прозрачност

0
107

Вече има множество опити за създаване на прозрачен екран за електронни устройства, но наскоро компанията Japan Display Inc успя да представи свой вариант на такова устройство.

Дисплеят на японската компания е с коефициент на прозрачност от 80% и може да се използва в най-различни сфери: от създаване на прозорци до устройства за допълнителна реалност.

Коефициентът на прозрачност на дисплея от новия тип е почти два пъти по-висок, от този при почти всички подобни устройства, представени до сега. Това бе постигнато, благодарение на нова технология за производство. Например, нивото на прозрачност на течнокристалните дисплеи с помощта на поляризатор и светофилтър не надвишава 30%, а в дисплеите от типа OLED при използване на тези технологии може да се постигне коефициент на прозрачност само 45%.

Такава висока стойност на коефициента на прозрачност бе постигната благодарение на използването на нова структура на устройството на самия екран, в който липсва пластината от поляризираща светлина и светофилтъра. Japan Displays обаче все още държи технологията, благодарение на която е успяла да постигне толкова впечатляващи резултати, в тайна. Към момента се знае, че дисплея е базиран на течни кристали. По-подробни технически характеристики разработчиците обещават да разкрият малко по-късно тази година в рамките на конференцията SID (The Society for Information Display), която ще се проведе в САЩ през март тази година, където също ще бъде показана и последната към момента версия на устройството.

В момента размерът на тестовия образец на прозрачния дисплей е 4 инча по диагонал с разделителна способност от 300 х 300 точки и плътност от 117 пиксела на инч. Устройства с подобни дисплеи ще намерят приложение, като екрани за електронни книги, часовници, смартфони, системи за допълнителна реалност, билбордове, витрини на магазини, „умни“ прозорци и още много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари