Векторните процесорни инструкции AVX-512 постепенно стават масови.

Процесорният гигант Intel обнови уеб-страницата на своя официален сайт, посветена на новия 10 нанометров процесор Core i3-8121U с микроархитектура Cannon Lake. Оказа се, че с прехода към по-съвременен технологичен процес, чиповете от тази процесорна фамилия поддържат AVX-512 инструкциите.

Да си припомним, че първият вариант на комплекта векторни инструкции AVX-512 се появи в процесорите Intel Xeon Phi Knights Landing, предназначени за HPC изчисленията от различен вид. Миналата година тяхната поддръжка бе добавена в HEDT сегмента заедно с чиповете Skylake-X. А сега да изпълняват AVX-512 инструкциите могат и процесорите за масовите потребителски платформи, започвайки от Cannon Lake.

Векторните инструкции AVX-512 дават на новите процесори сериозно предимство в редица специализирани задачи. Това са например алгоритмите за кодирането на видео, криптографията и още много други. Отговорността за използването на 512-битовите инструкции AVX в съответните програми е изцяло на софтуерните разработчици.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари