fbpx
3.5 C
София

Слушалките Sony WH-1000XM4: познат дизайн и нови технологии

Най-четени

Sony в четвъртък обяви най-новите си водещи безжични слушалки с шумопотискане: WH-1000XM4. Новите напълно безжични слушалки на Sony са наследник на предишния модел WH-1000XM3, които се считат за най-добрите премиум безжични слушалки с активно шумопотискане на пазара и са изборът на годината за 2018 г. на популярния портал Ars Technica.

XM4 вече се предлагат с предварителна поръчка, която е налична от днес, като реалните доставките ща започнат някъде „в средата на август“, според официалната информация от Sony. Слушалките струват 350 щатски долара, което е същата цена като тази на XM3 при стартирането на продажбите им и съвпада с тази на QuietComfort 32 II на Bose, но са с 50 долара по-евтини от слушалките 700 Noise Canceling Headphones 700.

Подобен външен вид

Като цяло, идеята, която стои зад XM4, е по-скоро усъвършенстване на предишния модел, отколкото цялостен нов дизайн или модел. Дизайнът и външния вид са почти идентични с тези на предшественика им: все още виждаме изключително красиви пластмасови слушалки, които идват със здрав и гладък завършек, като се предлагат в черен цвят и сребристо с медени акценти. Слушалките все още се сгъват за лесно съхранение, все още имат USB-C порт за зареждане на съхраняващия калъф, както и могат да бъдат свързани с 3,5 мм. кабел, който се монтира опционално. Все още виждаме същия набор от контроли, осъществявани с докосване на дясната слушалка вместо физически бутони за спиране и активиране на възпроизвеждането, както и контрол на силата на звука.

Sony твърдят, че са направили някои леки дизайнерски промени, за да приспособят размерите към главата и ушите на средностатистическите потребители: лентата за глава е с по-малко подплата, но също така и по-голяма ширина, докато става ясно, че размера на наушниците е с 10 процента по-голяма площ. Комфортът не беше особена сила при XM3, и сега изглежда, че оплакванията от дискомфорт по време на носене за дълги периоди. Те все още не са чак толкова леки, като тегло са еквивалентни на QuietComfort 35 II на Bose, но все пак идва с достатъчно уплътнение и празно пространство, за да бъде слушането на тях приятно дори след дълги часове. В същото време осигуряват и достатъчно солидно уплътнение, за да не прониква твърде много външен шум.

Актуализирано ANC и обработка на шума

Въпреки че активното шумопотискане (ANC) на XM3 е едно от най-добрите на пазара, Sony твърди, че при XM4 технологията е издигната на още по-високо ниво. Компанията твърди, че слушалките използват нов Bluetooth аудио SoC, макар че не уточнява какъв, както и актуализиран алгоритъм при собствения си чип за премахване на шума QN1 за актуализиране и обработка на шумозаглушаването в реално време. Според Sony, това би трябвало да направи XM4 малко по-добри при заглушаване на ниски честоти, като например силните шумове на пътуващ влак или самолет, но също така и да осигури по-добре филтриране на високите и средните честоти на фоновия шум.

Все още няма направени реални тестове на шумопотискането – времената на глобална пандемия не са най-удачното време за анализиране на такива проблеми – но може да се каже, че качеството на ANC тук изглежда наистина впечатляващо, като почти напълно заличава шума на работещ на максимална мощност климатик, дори без да се пуска музика. Ако не друго, то със сигурност няма компромис в това отношение. Нито едни слушалки не могат да изолират напълно всякакъв фонов шум, но всяка една крачка към подобрение, е от съществено значение, особено когато говорим за слушалки от висок клас.

Освен това, XM4 досущ като предшествениците си разполагат с режим „околен звук“, който върши доста добра работа при смесване на външния шум, без да пречи на музиката ви, в случай че искате все пак да сте добре запознати със звуците в заобикалящата ви среда – особено полезно, когато ги използвате в движение и трябва да чувате шума на приближаващи превозни средства, ако се разхождаше пеш. Силата на шумопотискане все още се регулира по 20-точкова скала, намираща се в придружаващото приложение на Sony, а режимът може да се активира чрез сензорен бутон на самите слушалки. При XM3 този бутон просто сменя режима между активен ANC, околен звук и стандартен звуков режим. Тук бутонът е персонализируем, така че може да бъде настроен да активира Google Assistant или Alexa – двата дигитални асистента с изкуствен интелект, които са заводски поддържани от слушалките. Все още няма възможност за ръчна настройка на силата на ANC, но това е характеристика, която липсва и в голяма част от другите слушалки от висок клас.

Може би най-полезната нова функция, която забелязахме, е нещо, което Sony нарича „Speak to chat“. След като я активирате в придружителното приложение на Sony, тя автоматично ще спира музиката и ще намалява шумопотискането, когато открие, че говорите. Това е много удобно за онези кратки разговори в ежедневието, които се появяват, когато сте потънали в музиката си или слушате нещо друго – вместо да се налага да сваляше слушалките или да натискате бутона за пауза, можете просто да говорите, когато трябваше, след което или да докоснете двукратно дясната слушалка или да изчакате 15 секунди, за да започне възпроизвеждането на онова, което слушате. Функцията може да бъде включена и изключена по всяко време чрез приложението или чрез задържане на ръката над ухото за няколко секунди.

Това идва като допълнение към режима „Бързо внимание“, открит в XM3, който ви позволява да задържите ръката си над слушалката, за да намалите за кратко време силата на звука и да чувате околните гласове – удобно, когато пътувате с обществен транспорт, трябва да чуете важно съобщение на гарата или стюардесата казва нещо по време на полет.

Sony също така представи нова функция „Адаптивно управление на звука“. Това е друга настройка, управлявана от придружителното приложение на Sony. По същество тя ви позволява да програмирате различни аудио настройки – ниво на допустимост на околния шум, EQ настройки, ANC и активиране на „Speak to Chat“ – въз основа на вашето ниво на активност и текущо местоположение чрез задаване на различни режими за различните дейности. Така например можете да настроите слушалките да заглушават автоматично всичко от околния шум, след като разпознаят, че сте седнали, или да намалят шумопотискането или да активират Speak to Chat, когато се намирате в близост до кафене или място за бързо хранене и искате да поръчате, без да се налага да спирате музиката. Можете ръчно да маркирате местоположения за различни предварителни настройки в приложението и Sony казва, че слушалките ще започнат автоматично да разпознават често посещавани локации във времето. За щастие, всичко това е напълно опционално и далеч незадължително за тези, които не искат слушалките им да са в течение с местоположението им. Но всички тези полезни функции са тук.

Аудио промени, живот на батерията и други функции

Sony не рекламира големи промени в качеството на звука на XM4. Основната обявена функция е актуализираната версия на DSEE HX аудио оптимизиращ софтуер, който откриваме и в XM3; в новия модел технологията вече се нарича „DSEE Extreme“ като Sony казва, че ще бъде по-точна при „възстановяване и компенсиране“ на аудио данни, загубени в компресирани цифрови файлове в реално време. Слушалките също поддържат 360 – градусово звучене, което по същество прави звука да се усеща така, сякаш идва от всички страни наоколо, като в симулирана система от високоговорители – въпреки че се поддържа само при звук от няколко стрийминг услуги като Tidal и Deezer и рядко при наличието на смесени файлове в личната ви музикална библиотека.

Въз основа на ранните тестове, журналистите казват, че XM4 все още има умерено силен бас, с акцент в долния спектър, който понякога може да заглуши детайлите във високите тонове. Но слушалките са победите в световен мащаб по отношение на отчетливост и детайли на звука – ANC все още едно от най-големите предимства на слушалките, които карат хората да ги купуват.

Силният бас навярно може да звучи твърде грубо и продънващо за тези, които не са особено големи негови почитатели. Ако обаче това звучене не ви харесва, все пак винаги можете да превключвате през няколко различни EQ предварителни настройки или сами да персонализирате звука с вградения EQ инструмент в придружаващото приложение на Sony. Това е страхотно.

Една от промените, които трябва да отчетем, е че Sony се отказа от поддръжката на aptX и aptX HD Bluetooth аудио кодеци от Qualcomm. Вместо това XM4 поддържат само SBC, AAC и собствения LDAC кодек на Sony. За повечето потребители, включително всички притежатели на iPhone, това няма да доведе до някаква разлика: Устройствата на Apple никога не са поддържали aptX кодека, като Ios дори не е съвместима с него. А повечето потребители не усещат разлика между aptX и базовия SBC кодек. Но подобренията на aptX HD могат да бъдат малко по-забележими при чифт слушалки от висок клас като този и докато LDAC кодека е лидер и пословично известен с високото качество на звука, той изисква по-голяма честотна лента, за да донесе същото качество, което носи и aptX HD, което може да се окаже предизвикателство, когато сте в движение. Въпреки това LDAC има своите предимства в стабилна среда без движение и днес е поддържат от много телефони с Android. За жалост обаче, и този кодек не е наличен за Ios устройствата.

Sony оценява живота на батерията на XM4 на 30 часа с активиран ANC и до 38 часа без, които показатели са същите като тези на XM3. Времето на автономна работа с едно зареждане на батерията ще зависи от това колко силно слушате музика и на какво ниво е активирано шумопотискането. Компанията твърди, че само с 10-минутно зареждане слушалките са готови да издържат до около пет часа време за възпроизвеждане. Слушалките имат пет вградени микрофона, а Sony обещава подобрено качество на разговорите, което е област, в която Bose от години е лидер и държи щафетата.

Всички подобрения се свързват с поддръжката на Bluetooth 5: журналистите от Ars Technica казват, че досега не са имали проблеми с прекъсване на връзката или влошаване на качеството на звука след първоначалното сдвояване със слушалките. По-специалното при XM4 е, че те ще имат възможност да се свързват едновременно с две устройства през Bluetooth. Sony все още не е демонстрирала как точно работи тази функция, така че няма реални тестове на нейните специфики, но компанията казва, че ще работи през гореспоменатото придружаващо приложение и ще стане достъпна чрез актуализация на фърмуера при старта на реалните продажби на слушалките.

Новост е и функцията за откриване на движение – подобно на други слушалки на пазара, като например AirPods на Apple, XM4 има вграден сензор за движение, който може автоматично да разпознае кога слушалките са поставени или свалени, като прави пауза на музиката или активира възпроизвеждането отново.

Ще трябва да изчакаме известно време, докато стартират реалните продажбите на новите XM4 на Sony, за да разберем повече за тяхната работа, качество и усещане, както и при възможност да направим ревю. Като цяло Sony изглежда не е променила сърцевината на това, което прави XM3 толкова похвални слушалки и запазва онова, което кара потребителите да ги купуват: силно и добро ANC (шумопотискане), брилянтен звук и удобен дизайн. Не всички по-нови „интелигентни“ функции са примамливи за всички, но неща като Speak to Chat, свързване на много устройства и откриване на движение имат безпрецедентни ползи. Въпреки че ще трябва да отделите много време в придружаващото приложение на Sony, за да извлечете максимума от слушалките, XM4 изглеждат така, сякаш ще бъдат претендент тази година на пазара за премиум безжични слушалки с много добро шумопотискане. Какви ще бъдат резултатите и отговорът на конкуренцията обаче, предстои да разберем във времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини