fbpx
0.5 C
София

AMD призна, че не разполага с конкурент на RTX 4090, но се закани категорично на 4080

Най-четени

След презентацията на AMD в Лас Вегас вчера, PCWorld интервюира Франк Азор, главен архитект на геймърските решения, за серията Radeon 7000 и FSR3. Имаше въпроси от зрителите, като най-вълнуващо за тях е защо AMD не сравнява новите си карти със серията RTX 4000. 

„Защо не видяхме Radeon 7000 срещу Nvidia, какво се случва?“

Логичният отговор, който повечето коментатори предлагаха, се оказа правилен. AMD все още не разполага с RTX 4080, за да направи сравнителен тест, а и не иска да използва подправените цифри на Nvidia в своята презентация.

Nvidia все още не ми е изпратила 4080, така че донякъде чакам да дойде, за да мога да направя сравненията. Тази карта е създадена, за да се противопостави на 4080. Но все още нямаме сравнителни данни за 4080. Освен това не се занимаваме с това да им даваме безплатен маркетинг и реклама. Те не слагат точно нашите бенчмаркове в картите си, така че няма да им правя услуги там. С начина, по който се представяме в момента, сме уверени и сме спокойни, че ще ги накараме да се поизпотят.

Франк Азор

Radeon RX 7900 XTX ще струва 999 долара, когато се появи на пазара на 13 декември.

GeForce RTX 4080 ще струва 1200 долара, когато се появи по рафтовете на магазините на 16 ноември. Азор обаче обезкуражи съперничеството между AMD и RTX 4090, която вече се предлага за 1600 долара.

Нека бъдем реалисти, 7900 XTX е карта за 999 долара. Тя не е конкурент на 4090, която струва с 60% повече. Това е конкурент на 4080. Нека бъдем наистина ясни за класа, за който говорим.

Франк Азор

Засега не изглежда AMD да има нещо по-бързо от 7900 XTX в процес на разработка. 

Изтеклите блокови диаграми показват, че 7900 XTX използва всички шейдъри, които са налични в Navi 31 GCD. Освен това не може да бъде клокната много над нивото си, без да има допълнителни нужди за охлаждане и захранване.

В по-ранно интервю представител на AMD заявява пред PCWorld, че GCD е проектирана да бъде клоквана до 3 GHz без ограничения на мощността или температурата. Така че може би има шанс за ръст в производителността при повишена консумация на енергия и по-силно охлаждане. Дали ще може да се приближи до 4090? Трудно е да се каже. А и от AMD не желаят да изказват мисли в тази посока.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини