fbpx
6.1 C
София

G.Skill представи DDR5-8000, счупи тавана от 10 000 MT/s на въздух

Най-четени

G.Skill представи своите модули оперативна памет DDR5-8000 Extreme Memory High-Bandwidth. Съвместните усилия на Asus и G.Skill  доведоха до изключително бърз овърклок от 10 000 MT/s. Постижението, макар и впечатляващо, изискваше конфигурации на паметта, които биха се считали за не толкова идеални за ежедневна употреба.

В прессъобщението се предоставя информация и скрийншоти, представящи новите комплекти DDR5-8000 CL40 и DDR5-7800 CL38 на G.Skill.

Всички модули бяха съчетани с новия процесор 13900K на Intel на Asus ROG Maximus Z790 Apex. Това позволи на комплекта DDR5-8000 да постигне повече от 124 GB/s скорост на четене и 120 GB/s скорост на запис в бенчмарка за памет AIDA64.

В допълнение към това, че комплектите работят с номиналните си скорости по XMP 3.0, екипът на Asus и G.Skill успя да овърклокне комплекта DDR5-8000 до впечатляващите 10 000 MT/s. И то без да използва екзотично охлаждане. Въпреки това настройките, необходими за постигането на тази скорост, едва ли са подходящи за ежедневна употреба.

Бяха принудени да работят с едноканален режим, използвайки само един модул RAM. Първичните тайминги бяха зададени значително по-високи от стандартната конфигурация с два модула на комплектите 7800 и 8000.

Първоначалното въвеждане на DDR5 далеч не беше прието с любов от компютърната общност. 

Първите потребители, които имаха късмета да намерят дори комплект, често се сблъскваха с проблеми при зареждане, стабилност или други проблеми, свързани с BIOS. Дори и днес много платки с четири слота за DIMM имат проблеми с поддръжката на DDR5 в конфигурация 4х16. Скоростите и латентността не се разглеждат като прекалено изгодни в сравнение с DDR4 модули. Повишението на производителността често се счита в най-добрия случай за минимално.

Съвременните комплекти DDR5 започнаха да се превръщат от „допълнителен ъпгрейд“ в „хардуерно изискване“. 

Платформите Alder Lake и новите Raptor Lake на Intel позволяват на потребителите да избират DDR4 или DDR5 платки. Наскоро пуснатите на пазара процесори от серията 7000 и дънни платки от серията x670 на AMD обаче изискват от потребителите да преминат към новия стандарт DDR5.

DDR5 вече започна да се развива по същата траектория като предишните версии на технологията за памет DDR. Потребителите, които преминават към новата платформа за оперативна памет, ще имат възможност да се възползват от по-високата пропускателна способност на DDR5, по-ниската консумация на енергия, повишената ефективност и мащабируемост и цялостното увеличение на производителността.

Вие пробвахте ли DDR5 модули? Имахте ли проблеми? Лесно ли ги решихте? Ще ни е интересно да разберем повече за опита ви с такава памет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини