Премини към съдържанието

tres1 - Блог

  • публикации
    18
  • коментари
    31
  • прегледи
    24898

Слънчева активност


tres1

2314 прегледа

 Сподели

blog-0511995001346335489.jpegСъвкупността от различните явления и процеси които периодически възникват в слънчевата атмосфера и се развиват с течение на времето, се нарича слънчева активност.Тя зависи от броя на слънчевите петна, протуберансите, честотата на слънчевите избухвания и свързаните с тях явления.

protober.gifВъв фотосферата се появяват и развиват слънчевите петна. В тях магнитното поле е много силно. Обикновено слънчевите петна се наблюдават на групи, като в групата доминират две петна с противоположна магнитна полярност, подредени успоредно на слъчевия екватор.

Картината на групите непрекъснато се мени. Слънчевите петна се раждат, растат и разпадат. Те се зараждат с размери 1000 - 2000 km в междините на гранулите, растат и достигат размери 150 000 кm.

Съществуват от няколко денонощия до няколко месеца. Изглеждат черни на фона, тъй като тяхната температура е с 1000 градуса по-ниска от средната температура на фотосферата. В действителност температурата им е около 4000 - 4500 К и имат само 10 пъти по-малка яркост от тази на фотосферата.

sun2.jpegНай-впечатляващите активни образувания във вътрешните слоеве на слънчевата короната са протуберансите. Те се образуват в областите със силно магнитно поле над слънчевите петна. Не рядко те избухват над слънчевата повърхност на стотици хиляди километри и скоро изчезват.

Протуберансите са по-плътни и по-студени от короната и имат различни форми и размери. Типичните протуберанси имат вид на гигантски светещи езици, опиращи се на хромосферата. Те могат да се появяват на цялата появърхност на Слънцето - от екватора до полюсите.

Поради високата температура горната корона се разширява като непрекъснат поток от слънчева плазма. Слънцето не може да удържи движещата се с висока скорост слънчева плазма и в резултат на това тя се устремява в междупланетното пространство във всички посоки със скорост стотици km/s.

Тази движеща се плазма наричаме слънчев вятър. Той се движи със скорост от 200 до 1000 km/s. и достига Земята в зависимост от скоростта си за 2 до 4 дни. Близко до Земята неговата скорост обикновено е 400- 500 km/s. Слънчевият вятър рязко се усилва в дните на слънчеви бури.

bum.gifСлънчевите избухвания са забележителни явления, при които в активната област на короната магнитната енергия взривообразно се превръща в топлинна. Те са необикновено ярки бели петна с неправилна форма около слънчевите петна. Тези явления стават високо в слънчевата атмосфера (в хромосферата) и понякога излизат извън границите и.

Избухването се формира в долната хромосфера и има 2 главни стадия (фаза). По време на първата фазата с продължителност 3 мин (наблюдават се и до 1 час) интензитетът бързо нараства. След това във втората фаза интензитетът спада до първоначалното си равнище за около час (или денонощие при големи избухвания). Слънчевото избухване може да бъде много различно - от просто локално повишаване на яркостта, до крайно сложно явление - най-мощното в Слънчевата система. Енергията, която се отделя при избухването се изменя от 1022J до 3x1025J в най-мощните събития.

Активността на Слънцето не влияе забележимо на топлината, която достига до нашата планета, а на магнетизма й. Потоците от заредени частици се движат сравнително бавно и достигат Земята за няколко дни. Те предизвикват допълнителна йонизация във високите слоеве на атмосферата.

Заредените частици влияят върху земното магнитно поле, което понякога има значителни отклонения. Тези отклонения се наричат магнитни бури. Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност.

flokuli.jpegВлиянието на интезнивните магнитни полета наи-добре се вижда във Фотосферата, особено в слънчевите петна и най-вече в разположението на основните структурни елементи на хромосферата, наречени флокули

Научно доказано е, че слънчевата активност има цикличен характер. със средна продължителност от 11,2 земни години. Има и други предпопложения за 22-годишен цикъл,а и за съществуването на векови цикъл което все още не е напълно доказано. Основната причина за това е сравнително късото време от наблюдения (не повече от 300 години).

 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...