Премини към съдържанието
  • публикации
    37
  • коментари
    12
  • прегледи
    27958

ПРАВДА И КРИВДА


Лиляна Благоева Андреева

878 прегледа

 Сподели

blog-0058044001347274313.jpgПРАВДА И КРИВДА

Русо е прав за това, че човекът е добър по природа, а институциите го правят лош и несправедлив!

Русо е сгрешил като Платон за това, че:

- че частната собственост води до неравенство

- Платон счита, че държавната собственост води до социално равенство

Истината е там, че равният старт с еднаква частна собственост и образование всекиму правят битието справедливо!

Това са направили 12-те палестински племена в 1-ви век пр.н.ера: преброяване и осигуряване със земя на глава от населението! Институциите на Римската империя са скарали палестинските племена и са им наложили насилствено кастовата сегрегация чрез конфронтация с привилегии за едни и репресии за останалите. Сега отново ги карат да се преборват и осакатяват вместо да се преброяват и осигуряват! Напоследък върви и реислямизация!

Прабългарите се славят с това, че са имали справедлив социален патриархален битов модел. Всички фамилии са имали приблизително еднакви площи за земеделие, скотовъдство и градинарство. Изхранвали са се без чужд наемен труд на роби и изполичари! На хана са плащали данък за войската по няколко кожи и лъжици мед. Този модел е прекъснат от Османската империя. Опитите за възстановяване след освобождението са унищожени от Съветската империя.

Въобще имперските институции са създадени от индуските брамини преди 3 500 години, което слага началото на кастовата сегрегация или робството! Това е емпиричин начин за установяване сферите на влияние чрез постоянни войни – граждански или етнически, религозни, идеологически. Тактиката е превъзходна и машината на тоталитаризма работи безотказно. Тя е построена стратегически на базата на конфронтацията чрез привилегии за едни и репресии за останалите. Чрез фаворизиране и малтретиране могат да бъдат скарани братя и сестри, родители и деца, мъж и жена, колеги, съседи и братски общества!

И така: равен старт чрез еднаква частна собственост и образование всекиму и равнопоставеност чрез справедливо разпределение на обществения продукт между хората е разковничето за едно хуманно, човечно човешко битие и общество!

Инж. Лиляна Благоева Андреева

 Сподели

2 Коментара


Препоръчани коментари

Равният старт не е достатъчна гаранция за създаване на справедливо общество. Виж справедливото разпределение на обществения продукт - ето това е най-важното и най-трудно за изпълнение условие. Гаранта за такова справедливо разпределение - само той би могъл да създаде подобно общество. Но това си е чиста утопия, както и това всички хора да са добри /тоест да няма лоши/, да няма престъпления, да няма алчност и т.н. По сходна аналогия би следвало да има само ден и да няма нощ, всички да станат безсмъртни и вероятно никой да не се и ражда.За това не считам утопиите за най-добър модел на подражание. Не случайно има поговорка "прекален светец и богу не е мил". За това би било по-удачно да се търси приемливо и реализуемо решение /като златна среда или сечение/.

Линк към коментара

Равният старт е основата(фундамент, темел), върху която се гради справедливото битие! Вярно е, че моделът е утопия, но всичко останало е антиутопия, а всички антиутопии водят до погибел! А голям хитрец и тарикат и дяволу не е сгоден!

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...