Премини към съдържанието
  • публикации
    15
  • коментари
    18
  • прегледи
    3475

Компютър от хартия(Know How Computer )

acnekt

525 прегледа

http://www.wolfgang-back.com/knowhow_home.php

khc_paper2.jpg

 

Годината  е 1983 един компютър   на Apple  струва 4000 марки, разбира се има други модели. Всеки месец идват някакви нови модели, но пак скъпи. Затова    Ulrich Rohde и Wolfgang Back  създават така наречения Компютър от хартия.  Като повече от 300 хиляди екземпляра бяха раздадени. Служи за програмиране.

Разбира се на всеки му е ясно, че умножението е изградено на принципа на събиране. 3 *6 е просто 6+6+6 или 3+3+3+3+3+3. Следващото ниво е степенуване.

Един компютър се състои от изчислителна част, обикновено това е процесора. В нашия случай трябва да се задвижи с ръцете ни. Системна памет, която получава указания, команди от програмите. Трябва ни и вход и изход. Това ще бъдат клечките за кибрит. Или иначе казано нашият регистър. 

Регистъра съхранява временно информация, за да се извърши някаква операция. 

В случая нашият компютър има 8 регистъра. Който получава клечките  кибрит . Имаме и 5 команди 

1.) stp – Спиране. За  приключваме дадена операция,  работата. Или на хартията е stop.

2.) inc – От английски език  increment. Означава, че стойността на съответния регистър ще се покачи с 1 или с 1 клечка. Или знак  +.

3.) dec –  Обратното на  inc. Ще се намали с 1 или с 1 клечка. Или знак -.

4.) jmp – Прескачане . От английски език jump.  При други езици командата се казва  goto.

На хартията е S 

5.) isz – Дали стойността е 0. На хартията е 0.

 

Така. Как се работи.  Вляво се намира програмирането, вдясно е регистъра, долу са командите. 5 на брой 

Слагаме в  клетките 1 до 8  на регистъра клечки кибрит. В началото по-добре само да ползваме 2 клетки и до 5 клечки. Така примерно аз  слагам по 1 клечка на клетките 1 и 2 в регистъра. Химикалката слагаме вляво, където пише 1.

На стъпка 1 има командата  S4. Това означава да  поставя химикалката на стъпка 4. Там попадам на командата 0 2. Това означава дали в регистъра в клетка 2 няма клечки. Отговора е не. Имам 1 клечка, значи  да преместя химикалката на  стъпка 5. Там пише да преместя химикалката на стъпка 2. Там попадам на командата да  сложа 1 клечка в първата клетка. Изпълнявам и местя химикалката на стъпка  3. Там имам команда махни 1 клечка от клетка 2 от регистъра. Готово махнах. Местим химикалката на стъпка 4. Пак същият въпрос дали  в клетката 2 от регистъра няма клечки. Виждам, че нямам повече  клечки, защото нали я махнах :) значи е 0. Отговора е да. Значи местя  химикалката на стъпката 6. Там попадаме на командата спри. Спираме.

И виждам, че 1+1 е 2. :)

 1 Коментар


Препоръчани коментари

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.