Премини към съдържанието
 • публикации
  16
 • коментари
  0
 • прегледи
  1065

За катедралите и за цървулите. Как да остаряваме.

Първа част .

Истории за цървули.

]13821361325_175d91e935_c.jpg

Имам спомен за един журналист, който беше описал "история за цървули и кожата от която са направени." Авторът доста живописно беше описал историята на едно заседание на Третото Обикновено народно събрание и историческото решение, което било взето: забраната за носенето на цървули в столицата." Цял ден се питали депутатите как да се търпи вонята от нещавените кожи. Цървулите произвеждали гнилостни процеси и миризмата била отвратителна. От всичко това произлизало зараза във въздуха и опасност за общественото здраве. Даден бил срок, в който притежателите на нещавени кожи да решат съдбата им." Авторът твърди, че забраната за носенето на цървулите произлязла от банкера Буров.

 

1. История за акордеон тип хармоника, галено наричан "гармошка" и кларинет.

Преди време четох едно интервю с известния кларнетист Ибряма. Журналистите бяха заснели и едни стари, скъсани цървули, които той окачил на стената в трапезарията на къщата си - да му напомнят откъде е тръгнал."Паметта му е като килер. Сложил там спомени, постъпки и случки от своя богат на преживявания живот и понякога влиза и разтребва. Хигиената на паметта му е естествена. Без превземки, без фалш."Един мъж, който в годините на срамния Възродителен процес е съден и въдворен в лагер заради произхода си. Там, разправят градските потайни клюки, свирил на акордеон "гармошка". Купили му го родителите за да не става кларнетист. Господ обаче си знае работата - днес Ибряма е джаз феномен и българските народни песни са водещи в творчеството му и има договори с най-известни американски и британски лейбъли." Когато Милчо Левиев занесъл негови изпълнения на Дюк Елингтън, онзи останал с отворена уста. Дълго време го убеждавали, че този български музикант не знае какво е синтезатор".Това по сведения на човек  ,  на който Левиев разказал случката. Днес кой си спомня за тези, които разделиха българите на наши и ваши? Май никой. Крайно време е да се напише една Епопея на тия забравени и да се окачат имената им на Стената на позора. Лотофагията не е за препоръчване. В края на краищата тези хора направиха толкова много за да съсипят хиляди съдби, редно е да се предпази бъдещето от такива подобни. За да те запомнят не е нужно да си Менгеле или Херострат, и Живков върши работа. Стига да не се намери някоя папийонка да обясни, че и това е проява на народната любов и памет. Тогава хептен ще я оплескат, няма да разбереш кой е лачен трандафор и кой цървул. Ибряма обаче е наясно. Според интервюиращия го журналист  е  отказал е златен кларинет като подарък от Сокола.

 

2 Отгоре лъснато, отдолу съдрано. Цървул та дрънка.

Големи полемики в социалните мрежи предизвика тия дни изказването на една, самообявила се за велика стилистка, стайлинг персона и пр. парфюмирани титли от шоу бизнеса, "дама". Това, което ми се върти като спомен е едно нейно предишно интервю в което дамата охотно развеждаше из дома си и показваше на простолюдието двете си бани и двете бидета. През цялото време упорито убеждаваше журналистите, че тези две бидета, бани и колата и са повод за люта омраза тук и отвъд океана.  Както и  отдели време на колекцията си от обувки, в която имаше и по-големи от нейния номер, което тя обясняваше с факта, че обувките са й фетиш и тя не може да им устои, дори и да не може да ги носи. За цървулите на дядо си нищо не сподели. В по-скорошно време "дамата" привика журналистка на една улица и запалено взе да се възмущава от провинциалистите в София. Според една авторка  , Сервантес е дал хубаво определение за свободата като  велико нещо, в това число е сигурно ," че влиза и  свободата на словото". В случая  с тази самообявила се за диктатор на софийския бон тон , "дама" обаче е, когато "свободата на словото освобождава в пълна степен  езика на омразата". Да поискаш черен печат за сънародниците си и да ги дискриминираш по месторождение, това си го може само един цървул. Забравила че съпруга й се води в графа провинция, а самата софийска "аристократка" е била чистачка и слугиня в Италия. Време е някой да да даде обяснение как са се появили такива цървули, кога и изобщо дали са били щавени. За цървули си говорим, не за Маноло Бланик. На лустросаната софийска по нейни думи пет поколения "аристократка", чието софийско столичанство намирисва преди 1879 година, е време някой да каже, че светът е твърде малък за още омраза.

 

3 Тиквени каляски, принцове и принцеси

Те заспиват и се събуждат  първо в социалните мрежи и след това в леглата си. Повечето са самотници  или отегчени от съпружеството. В обратния случай е нормално да кажеш "добро утро" и да прегърнеш човека до себе си, да споделиш първата целувка, усмивка и първото кафе с него.

В необятното поле на социалната ширпотреба, на възходи и падения, колкото и да е странно, но аз споделям напълно казаното от Кристина Патрашкова за Николета Лозанова." Момичето си знае умствения капацитет и не претендира за повече, не се бута там, където не й е мястото и работата. Тя умее да продава и да кара притежателите на куп елитни дипломи да й завиждат", край на цитата.

Николета е българското тяло и добре използва това. Показва нещата такива, каквито са. Краката й изглеждат крака, независимо дали са с жартиери или без тях. Няма разширени вени и стъпала тип "Йети", чието продължение са сбръчкана шия, лице и начална повсеместна алопеция. Млечните й жлези служат да я издигат по стълбата на живота, а не за глупави разследвания и дълбоки анализи на това кой, как и къде се представя в социала.

Културните интереси на повечето цървули, под прикритието на принцове и принцеси са сведени до ядене, пиене и злословене. Някои хора са способни да надминат само собствените си рекорди. Не мога да разбера балканската злоба да се оспорват изявите на такива персонажи. Едно че те не показват нищо, което да е за завиждане и второ да се отнема смисъла на живота им някъде да се чувстват значими и ухажвани, граничи със садизъм. Интернет дава големи възможности. Никой няма право да ограничава другия да се възползва от тях. Дори другия да си е откровено цървул и да мирише на нещавена кожа, чесън, остатъчна есенция от консумацията на  фасул и свински пръжки. Буров може и да е бил финансов гений, но е подценил силата не просто на цървула, а на простия цървул.

 

пп снимах тези цървули в един музей в Родопите. Фолклорната сянка , която дълго ще тежи на българина.

 

 

 

 

 

 

 • Харесва ми 2
 • Еха 1


0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията е заключена за нови коментари
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...