Премини към съдържанието

Aliya

473 прегледа

 Сподели

По стар български обичай в началото на февруари месец се празнува Празника на Виното и на Лозята. В най-дълбока древност този празник е бил посветен на Бога на виното, когото Дедите ни са наричали БакАз (Бакус е съвременна гръцка своеволна инерпретация поради непознаване на корена на българската дума Бака). Бака е българска дума за широк съд с дълга дръжка, в който се е наливало виното и се е носело. И до днес думата бака се употребява в нашия език със същото значение, особено в армията, където бака е войнишки съд. БакАз е Душата (Азът) с Баката за наливане на вино, или просто Виночерпецът Бог БакАз.
 

Използвали са Виното първоначално за лечение и духовни практики в така наречените днес Тракийски мистерии. Виното в Дионисиевите празници и в Древнобългарските духовни мистерии, както и в Древнобългарската тантра е било в съвсем малко и свещено количество. И само като Яжна (от българския глагол яж, за ядене), т.е. дар на Богинята Ра на Древните българи.

В така наречената Древно "гръцка" митология, а всъщност Древнобългарска по произход, Бог БакАз / Бакус е бил често отъждествяван с Бог Дионис. Дионис е също българско наименование ДаОнАз със значение Даде (Да) Той Бога (Он) Аз-а (Човешката душа). Даоназ / Дионис е еквивалент на СебАзи Бога на Божествената човешка душа. В Дионисиевите мистерии виното се е използвало за постигане на духовно освобождение. Виното, съчетано с определено напяване и музика е помагало за достигане на състоянието самази (самази е оригиналното индийско произношение. Самадхи е неточното побългаряване от някои българи на транскрибцията на думата на английски език. В транскрибирането на думата на английски език "H' се поставя, за да обозначи следващата гласна като цяла.) Самази или Сам-Ази (Сам-Бога) на духовно умиротворение и просветление. Нашите деди са били така наречените седари - седящите хора, които са медитирали и познавали единението с Бога.

Навсякъде, където са се разселили по света след потопа в Черно море са занесли тази своя култура и духовност, запазила се и до днес в Източните религии чрез българските Веди.

Червеното вино е най-древната човешка напитка - създадено е преди хилядолетия от древните българи по нашите земи. Древните ни родители са го наричали медовина, медея, и са го занесли чак в Персия и Индия като напитката "сома" или "медя".

Първите напитки на света са Древнобългарските напитки на Жреците, Хората на Богинята Ра. Те са и тези, които са създали виното, медовината и други, които са наричали с общото име СоМа, Напитката на Боговете. Самата дума Сома е Древнобългарска и означава Със Ма / Съ Ма, Богинята Майка на Природата и Материята.


Шираб е арабска дума за питие, а в арабския език е преминала от древнобългарския език чрез Балазгите / Пеласгите, основали Елада, както и Древния Левант днес Близък изток преди хилядолетия. Арабската дума шираб идва от древнобългарската дума СъРаБ означаваща Със Богинята Ра (РаБа) т.е. Божествен. От СъРаБ днес са останали българските думи сироп, сърбам.

Употребата на напитките като божествено питие от Древнобългарските жреци винаги е била свързана с дълбоки каменни съдове или дупки в скалите на Древнобългарските ни светилища. Такива каменни съдове за свещена вода / вино наблюдаваме из цяла България - Перперикон, Белънташ и др. В района на Минерални бани, Сливен тези дълбоки каменни съдове се наричат шарапани (отново корена Съ/ Шъ РаБа) и са използвани също за светена вода при Древнобългарските духовни ритуали. Оставена в скалите водата (виното или млякото) се е намагнетизирала, повлияна от геомагнетизма и слънчевото греене, като скалите са техен чудесен проводник - такава вода е била считана от дедите ни за свещена и използвана при Древните ни духовни мистерии ритуали. Това Божествено питие освен на Бога Отец на Духа Раз / Пра Аз-а на древните българи Ра Аз, те са наричали още и на Богинята Майка Ба Ра / МаРа. Ето защо освен СъРаб напитката е наричана и Сома.
 

Тези древни напитки, както и аюрведичните лекарства и билки са били дело само на просветлени мъдреци, каквито са били Древните българи. Днешните учени не са дорасли в своето вътрешно усъвършенствуване до Върховната истина на творенето, ето защо единственото, което могат да създадат, са бледи копия на древните напитки, които могат дори да бъдат вредни, ако не са спазени пропорциите и качеството на продуктите.

От друга страна, първите билкари в Китай са Древните българи, преселили се там след потопа в Черно море. Дори император Сино е българин. Сино е бил Синът на така нар. Жълт Император и за него се знае, че е бил прочут билкар, който е експериментирал с билките и тревите и е създал много напитки и лекарства. Сино е дума, която и днес се употребява в Северозападния български диалект именно по този начин - с окончанието -о за среден и мъжки род.

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=953419514777672&set=a.313566338762996.73416.100003288970327&type=3&theater
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=985927778193512&set=a.313566338762996.73416.100003288970327&type=3&theater
- https://www.kaldata.com/.../entry-11266-%D0%B4%D1%80%D0.../
- https://www.kaldata.com/.../entry-11656-%D0%B4%D1%80%D0.../
- Алия Ошо 

 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...