Премини към съдържанието

Дали наистина бяхме втората държава произвеждала компютри след Япония?


zeox

648 прегледа

 Сподели

От доста време в мрежата циркулира една статия озаглавена  „Когато България беше втората в света държава след Япония, която произвеждаше компютри“. Обикновено попадам на нея във Facebook, докато си пия кафето и повечето пъти пускам коментар в който казвам, че статията а абсолютна глупост.
Обикновено на тоз мой коментар се отговаря от абсолютно незапознати хора, които с фанатична настървеност ми обясняват, как нищо не съм разбирал и когато ние сме били правили компютри, „фирмички“ като Apple дори не са съществували. Как да не се усмихнеш :)
В интерес на истината това твърдение за Apple е вярно, ако се разглежда изчислителната техника като цяло, но обикновено посредствените ми събеседници във Facebook нямат предвид изчислителна техника, а персонален компютър или микрокомпютър както е бил по-известен в онези години. И остават крайно озадачени като им обясня, че Правец 8 е копие именно на Apple II. Изключение прави Правец 8Д, който също е копие но на друг компютър.

От време на време се включва някой по-компетентен човек на възраст, който ме „светва“, че от ИЗОТ са излизали изчислителни машини много преди Правец и Apple. Съгласявам се с това им твърдение и отново ги попарвам като на свой ред ги „светна“, че всичко произведено от ИЗОТ е отново копие на вече съществуващ компютър. Доста псувни съм отнесъл за това, че коригирам тази откровена лъжа. За тази ми „дързост“ съм бил наричан по много начини „родоотстъпник“, „соросоид-грантаджия“, дори и по-модерното „хейтър“.  Най-смешното е, че родолюбците никога не са чували за Витоша и Пълдин които са истински Български компютри проектирани и произведени в България. За съжаление отново не са нито втори, нито трети, нито дори и четвърти в света :)

Днес с кафето за пореден път попаднах на същата статия и понечих отново да напиша поредният коментар под нея, но се замислих… Вече съм го писал поне 100 пъти, резултат няма. Май е време да напиша малко по-обширен текст и да го публикувам някъде. Дори още не знам къде. А ако никой не желае да го публикува ще трябва да си направя блог, но съм крайно нахъсан най-накрая да сложа край на тази идиотщина която циркулира в интернет от няколко години.

Преди да започна да „оплювам“ родната изчислителна техника, много да държа да отбележа, че аз съм израстнал с Правец 82 и го обожавам. Не съм компютърен специалист, не съм дори и програмист, но имам прилични познания в сферата, имал съм досег с почти всички микрокомпютри от 80-те и нататък и отделно едно от хобитата ми е да колекционирам стари игрови конзоли и микрокомпютри, така че…. Поназнайвам това-онова ;)

Та нека отново разгледаме заглавието на тази статия и да го разнищим малко.
„Когато България беше втората в света държава след Япония, която произвеждаше компютри“

Първо Япония не е първата страна в света произвеждала компютри и дори и само този едничък факт е достатъчен да събори всичко останало. Ще се постарая обаче да съм по-изчерпателен.

Първият български компютър е създаден през  1962 г. Наречен е Витоша и е университетска разработка произведена в само един брой (прототип). Отличителното за този компютър е, че е наистина Български и не е директно копие на никой вече съществуващ компютър. Ако трябва да сме коректни, тази машина дори не трябва да я обсъждаме понеже е прототип/образец създаден в само един брой. И отново преди нея са били създадени много други.

Всички сме чували за първия компютър на Джон Атанасов, който в днешно време е носи неговото име и това на асистента му.  Известен е като ABC (Atanasoff Berry Computer), но пък се оказва, че дори не е първият, но да речем, че е първият който е намерил приложение. Та нека направим малка справка колко компютри и от кои страни са били създадени преди нашият  Витоша.

 

Име:

Година :

Държава:

Z3

1941

Германия

Atanasoff Berry Computer

1942

САЩ

Colossus

1944

Великобритания

FUJIC

1956

Япония


По-запознатите от вас, сигурно ще отбележат, че съм пропуснал някои знакови компютри като ENIAC, UNIVAC, FACOM и тн. Не исках да правя огромна таблица, а просто да покажа къде под ред се намира Япония след която уж сме втори ;)

С това мисля да приключим с темата за огромните първи компютри. Таблицата е достатъчно красноречива.

Следващата спирка в нашето пътуване из „компютърното минало“ на България са бюро-компютрите произведени от ИЗОТ. Именно за тях много хора твърдят, че са произвеждани много преди Apple да се появят на бял свят.
Тука дори не се налага да правя таблици, защото всеки един компютър излязал от ИЗОТ е копие на някой друг западен продукт. Нямам информация дали тези копия са правени с официални лицензи или са били просто откраднати, така че ако има хора с нужните знания, моля да се включат в коментарите и да разяснят този въпрос.
Тук ще си позволя да поставя една извадка от Wikipedia:
 

·         ЗИТ-151 ЕИМ по лиценз на Fujitsu Facom 230 – 30

·         ЕС 1020 – аналог на IBM 360/30

·         ЕС 1022 – ЕИМ от единната серия големи изчислителни машини, произвеждани в рамките на СИВ,

·         ЕС 1035 – аналог на IBM System/370, 140 – 160 хиляди операции в секунда

·         ЕС 1037 – 4-то поколение големи изчислителни машини, копие на Magnusen Systems M80/42, съвместим с IBM 4341

·         Изот 310 – PDP 8L

·         Изот 1016 (или по означения на СИВ СМ-4) – аналог на PDP-11, най-масово произвежданата изчислителна „малка“ машина в завод „Електроника“ София. Има монтирани машини в СССР, Куба, Зимбабве, Сев. Корея и др.

·         Изот 1055С – DEC VAX 11/730

·         Изот 1055C – VAX 11/750

·         Изот 1056С – VAX 11/780

·         Изот-1030C – Intellec Series II, Model 230, с процесор, съвместим с Интел 8086

·         Изот-1031C – Atari 3 съвместим с процесор Z80 / U880 с вградени мониторът и 8" флопидисково устройство в една кутия (тази информация следва да се коригира, не съществува компютър "Atari 3", както и няма нито един техен продукт използващ процесор Z80, вероятно става дума за Altair 8800)

·         Изот 1036C (EС 1831) – IBM PC съвместим

·         Изот 1037С (ЕС 1832) – IBM PC/XT

·         Изот-1039С – микро VAX, незавършена разработка

Подчертаният текст в скоби е коментар добавен от мен в wikipedia.

Та… Това са компютрите произвеждани от ДСО ИЗОТ. Както добре се вижда всички са копия или на японски или на щатски компютри. Тук някои незапознати хора могат да кажат „добре, не сме втората страна произвеждали компютри, но сме третата!“.  За съжаление не… Въпреки че основните разработки идват от САЩ и Япония, много други страни преди нас са започнали производство на аналогови продукти, Франция и Германия например….  Да не забравяме и Великобритания която на всичкото отгоре си има и собствени разработки.

Към момента нямам времевият ресурс да проверя колко още страни са започнали производство на изчислителна техника преди голямото разширение на ДСО-ИЗОТ от 1970-та, но има ли значение? Фактът че ИЗОТ произвежда аналози на щатски и японски компютри е достатъчен да обори твърдението, че сме били втората страна произвеждала компютри.

И достигаме до черешката на тортата – микрокомпютрите. „Правец“ които са се загнездили в съзнанието на поколения българи. Нека не се лъжем, голяма работа беше да се пулиш в зеленият монитор у дома. И когато бяхме деца зяпнали в кинескопа, слабо ни интересуваше дали това е вторият или третият компютър в света. Важното беше, че го има, работи и на него може да се играят игри :)

Чудих се доста дълго как да подходя към „Правец“, понеже пазя доста скъпи спомени от тези машини. Както може би всички сте чували, прототипът на Правец 82 е наречен ИМКО-1. Съкращението означава Индивидуален Микро КОмпютър, но както много от хората в бранша се шегуват по него време, всъщност означава Иван Марангозов Краде Оригинала.
Шегата на страна, началото на разработката започва през 1980-та, произведени са !ЦЕЛИ! 50 бройки. А през 82-ра вече започва производство на подобреният модел, преименуван в Правец 82. Редно е да приемем 82-ра за рожденната година Правец (а това е и моята година на раждане, добре се напасваме :) ). Тази толкова блянувана машина е копие на Apple II от 1977-ма, а когато успяваме 5 години по-късно да произведем някаква смислена бройка от този компютър, Apple вече от две години произвеждат Apple III и вече работят над Macintosh който ще се появи на пазара преди Правец 8 да станат достъпни за домашни потребители в България.

Само в Щатите съществуват няколко компании които са произвели и пуснали в продажба микро комтютри, преди още Иван Марангозов да е кацнал там, че да може да си избере един и да го изкопира. Имена като Commodore, Texas Instruments, XEROX, ATARI, Tandy може би не говорят нищо на повечето хора, но всичките тези производители плюс Apple са пуснали в продажба поне един модел микрокомпютър преди да излезе първата бройка Правец 82 от производствената линия. Но нека погледнем и други страни. Във Великобритания се произвежда ACORN 1 от 1979-та и става основа за хитовият BBC Micro пуснат в продажба през 1981-ва, както и Sinclair ZX80/ZX81. През 1982-ра идва и наследникът на ZX81 – ZX Spectrum, който става най-хитовият микрокомпютър на острова, и си спечелва не малко фенове и на континента…. Включително и в СССР, където се произвеждат негови копия. Великобританска е и фирмата Tangerine Computer Systems, която през 1984-та ще пусне в продажба Oric Atmos, който става основа за Правец 8Д.


Франция всъщност се счита за родината на микро компютъра с техният Micral. До момента в който първият Правец 82 излиза от производствената линия са създадени и пуснати в продажба около 10 различни модела компютри с марката Micral.

За Япония мисля, че няма нужда да коментирам. Нали все пак сме „втората страна произвеждала компютри след Япония“. Година след като излиза първият Правец, в Япония излиза за продажба Nintendo Family Computer, домашна игрова конзола – буквално играчка, която може да сложи Правец 82 (респективно APPLE II) в малкия си джоб.

И така с този мит. Като бонус, ще обърна внимание и на едно друго твърдение.

По онова време в света имаше само ТРИ завода за оптични запаметяващи устройства: Един в САЩ, един в Япония и един в Стара Загора (ДЗУ).
 

Авторът на тези бисери, явно е пропуснал факта, че първият албум на компакт диск е отпечатан в Лангенхаген, Хановер, Западна Германия на 17-ти Август 1982-ра в завода Полиграм, собственост на Phillips. Заводът по-късно е прекръстен няколко пъти, докато достигне до сегашното си име EDC Gmbh. През 1984-та започва печат и във Великобритания и Франция, 85-а в Швейцария, 86-та в Австрия, Австралия, Канада, Швеция и Южна Корея. А заводите в САЩ и Япония са доста, ако не и десетки. Все пак това са страни които не разбират от развит социализъм, не се ограничават до един завод на държава ;)
В ДЗУ Стара Загора до колкото знам първите дискове почват да излизат през 88-ма, но дори и това да е станало през 87-ма, пак сме далеч от третата страна произвеждала оптични дискове, камо ли пък третият завод!

Като завършек, бих искал до призова всички които се интересуват от темата, да прочетат малкото налична информация за Пълдин, първият наистина български персонален компютър. Малко закъснял, но все пак… Единственият микро компютър който може да се нарече „Български“.

Ако сте изчели всичко това до край, благодаря за вниманието Ви.
 


Автор:
Мартин Ставрев
04.01.2022

  • Харесване 1
 Сподели

2 Коментара


Препоръчани коментари

Интересна е статията, изчерпателно обоснована. Даже не знаех че има такива настроения по темата в нашия край. Дори да не сме били първите в начинанието, не е изобщо повод за срам и комплексиране.

Линк към коментара

Със сигурност не е било за срам, даже може да се каже гордост.
Статията бе написана, за да развенчае глупавите твърдения които от години циркулират в интернет относно това как сме били видиш ли най-най в цифровите технологии :)

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...