Премини към съдържанието
 • публикации
  2
 • коментари
  0
 • прегледи
  189

Защо ЦРУ опита да извърши цветна революция в Бразилия


PigMan9GolqmotoPrase

78 прегледа

В тази публикация, която е превод от английски, ще стане ясно защо ЦРУ опита да извърши преврат в Бразилия. Статията съдържа автоматично преведен текст, както и оригиналния текст.

Автоматичен превод на български език:

"Бивш служител на американското разузнаване потвърди, че шамболичният ремикс на Майдан, организиран в Бразилия на 8 януари, е операция на ЦРУ и го свърза с неотдавнашните опити за цветна революция в Иран.

В неделя предполагаеми поддръжници на бившия десен президент Жаир Болсонаро щурмуваха Конгреса, Върховния съд и президентския дворец на Бразилия, заобикаляйки крехки барикади за сигурност, катерейки се по покриви, чупейки прозорци, унищожавайки обществена собственост, включително ценни картини, като същевременно призоваваха за военен преврат като част от схема за смяна на режима, насочена към избрания президент Луис Инасио „Лула“ да Силва.

Според източника от САЩ причината за организирането на операцията – която носи видими признаци на прибързано планиране – сега е, че Бразилия е настроена да се утвърди отново в глобалната геополитика заедно с други държави от БРИКС Русия, Индия и Китай.

Това предполага, че плановиците от ЦРУ са запалени читатели на стратега на Credit Suisse Золтан Позар, бивш служител на Федералния резерв на Ню Йорк. В своя новаторски доклад от 27 декември, озаглавен War and Commodity Encumbrance, Pozsar заявява, че „многополюсният световен ред се изгражда не от държавните глави на G7, а от „G7 на Изтока“ (държавните глави на BRICS), което е G5 наистина, но поради „BRICSpansion“, си позволих да закръгля.“

Тук той се позовава на съобщенията, че Алжир, Аржентина, Иран вече са кандидатствали за присъединяване към БРИКС – или по-скоро към неговата разширена версия „БРИКС+“ – с допълнителен интерес, изразен от Саудитска Арабия, Турция, Египет, Афганистан и Индонезия.

Източникът от САЩ направи паралел между Майдана на ЦРУ в Бразилия и поредица от скорошни улични демонстрации в Иран, инструментализирани от агенцията като част от нов стремеж към цветна революция: „Тези операции на ЦРУ в Бразилия и Иран са паралелни на операцията във Венецуела през 2002 г. беше изключително успешен в началото, тъй като бунтовниците успяха да заловят Уго Чавес.

Влезте в „G7 на Изтока“

Страусовите неоконсерватори, поставени на върха на ЦРУ, независимо от политическата си принадлежност, са побеснели, че „G7 на Изтока“ – както в конфигурацията BRICS+ в близкото бъдеще – бързо излизат от орбитата на щатския долар.

Щраусистът Джон Болтън – който току-що обяви интереса си да се кандидатира за президент на САЩ – сега настоява за изгонването на Турция от НАТО, тъй като Глобалният Юг бързо се пренарежда в рамките на нови многополюсни институции.

Руският външен министър Сергей Лавров и неговият нов китайски колега Цин Ган току-що обявиха сливането на ръководената от Китай инициатива „Един пояс, един път“ (BRI) и управлявания от Русия Евразийски икономически съюз (ЕАЕС). Това означава, че най-големият проект за търговия/свързаност/развитие на 21 -ви век – китайските нови пътища на коприната – сега е още по-сложен и продължава да се разширява.

Това поставя началото на въвеждането, вече проектирано на различни нива, на нова валута за международна търговия, целяща да измести и след това да замени щатския долар. Освен вътрешния дебат между БРИКС, един от ключовите вектори е дискусионният екип, създаден между ЕАЕС и Китай. Когато приключат, тези обсъждания ще бъдат представени на страните партньори на BRI-EAEU и, разбира се, на разширения BRICS+.

Лула начело на Бразилия, в сегашния му трети непоследователен президентски мандат, ще предложи огромен тласък на БРИКС+. През 2000-те години, рамо до рамо с руския президент Путин и бившия китайски президент Ху Джинтао, Лула беше ключов концептуализатор на по-дълбока роля за БРИКС, включително търговия в техните собствени валути.

БРИКС като „новата Г-7 на Изтока“, както е определена от Позар, е отвъд анатемата – както за неоконсерваторите на Щраус, така и за неолибералите.

САЩ бавно, но сигурно биват изтласквани от по-широка Евразия чрез съгласуваните действия на руско-китайското стратегическо партньорство.

Украйна е черна дупка – където НАТО е изправен пред унижение, което ще направи Афганистан да изглежда като Алиса в страната на чудесата. Един слаб ЕС, принуден от Вашингтон да деиндустриализира и да купува втечнен природен газ (LNG) от САЩ на абсурдно висока цена, няма основни ресурси, които Империята да ограби.

Геоикономически, това оставя деноминираното като САЩ „Западно полукълбо“, особено огромната богата на енергия Венецуела като ключова цел. А в геополитически аспект ключовият регионален актьор е Бразилия.

Играта на неоконсерваториите на Щраус е да положат всички усилия, за да предотвратят китайската и руската търговска експанзия и политическо влияние в Латинска Америка, която Вашингтон – независимо от международното право и концепцията за суверенитет, продължава да нарича „нашия заден двор“. Във времена, когато неолиберализмът е толкова „включващ“, че ционистите носят свастики, доктрината Монро се завръща, на стероиди.

Всичко за „стратегията на напрежението“

Улики за Майдана в Бразилия могат да бъдат получени например в киберкомандването на американската армия във Форт Гордън, където не е тайна, че ЦРУ е разположило стотици активи в Бразилия преди последните президентски избори – вярно на книгата за „стратегия на напрежението“ .

Разговорите на ЦРУ бяха прихванати във Форт Гордън от средата на 2022 г. Основната тема тогава беше налагането на широко разпространения разказ, че „Лула може да спечели само чрез измама“.

Ключова цел на операцията на ЦРУ беше да дискредитира с всички средства бразилския изборен процес, проправяйки пътя за предварително подготвен наратив, който сега се разплита: победеният Болсонаро бяга от Бразилия и търси убежище в имението Мар-а-Лаго на бившия американски президент Доналд Тръмп . Болсонаро, посъветван от Стив Банън, наистина избяга от Бразилия, като пропусна встъпването в длъжност на Лула, но тъй като е ужасен, може да се изправи пред удара по-рано, отколкото по-късно. И между другото той е в Орландо, а не в Мар-а-Лаго.

Черешката на застоялата торта на Майдан беше това, което се случи миналата неделя: фабрикуване на 8 януари в Бразилия, отразяващо събитията от 6 януари 2021 г. във Вашингтон, и разбира се запечатване на връзката Болсонаро-Тръмп в съзнанието на хората.

Аматьорският характер на 8 януари в Бразилия предполага, че планиращите от ЦРУ са се изгубили в собствения си заговор. Целият фарс трябваше да бъде предвиден заради доклада на Позар, който всеки, който има значение, е прочел през оста Ню Йорк-Белтуей.

Това, което е ясно, е, че за някои фракции от могъщия истаблишмънт на САЩ премахването на Тръмп на всяка цена е дори по-решаващо от осакатяването на ролята на Бразилия в БРИКС+.

Когато става въпрос за вътрешните фактори на Майдана в Бразилия, заимствайки от романиста Габриел Гарсия Маркес, всичко върви и говори като Хрониката на предизвестения преврат. Невъзможно е охранителният апарат около Лула да не е могъл да предвиди тези събития, особено като се има предвид цунамито от табели в социалните мрежи.

Така че трябва да е имало съгласувано усилие да се действа меко – без каквито и да било превантивни големи пръчки – докато просто се излъчва обичайното неолиберално бърборене.

В края на краищата кабинетът на Лула е бъркотия, като министрите постоянно се сблъскват, а някои членове подкрепят Болсонаро дори преди няколко месеца. Лула го нарича „правителство на националното единство“, но то е по-скоро като безсмислена мозайка.

Бразилският анализатор Quantum Bird, световно уважаван учен по физика, който се завърна у дома след дълъг престой в страните на НАТО, отбелязва как има „твърде много действащи лица и твърде много антагонистични интереси. Сред министрите на Лула откриваме болсонаристи, неолиберали-рентиери, привърженици на климатичния интервенционизъм, практикуващи политика на идентичност и огромна фауна от политически неофити и социални катерачи, всички добре съгласувани с имперските интереси на Вашингтон.“

Подбуждани от ЦРУ „бойци“ дебнат

Един правдоподобен сценарий е, че мощни сектори от бразилската армия – в услуга на обичайните мозъчни тръстове на неоконсерваториите на Щраус, плюс глобален финансов капитал – не биха могли наистина да извършат истински преврат, като се има предвид масовото отхвърляне от страна на населението, и трябваше да се установят в най-добрия случай за "мек" фарс. Това илюстрира колко много тази самовъзвеличаваща се и силно корумпирана военна фракция е изолирана от бразилското общество.

Това, което е дълбоко тревожно, както отбелязва Quantum Bird, е, че единодушието при осъждането на 8 януари от всички страни, въпреки че никой не пое отговорност, „показва как Лула се движи практически сам в плитко море, гъмжащо от остри корали и гладни акули“.

Позицията на Лула, добавя той, „да постановява федерална намеса съвсем сам, без силни лица на собственото си правителство или съответните органи, показва импровизирана, неорганизирана и аматьорска реакция“.

И всичко това, за пореден път, след като подпалените от ЦРУ „бойци“ организираха „протестите“ открито в социалните медии в продължение на дни.

Същата стара книга на ЦРУ обаче остава на работа. Все още е шокиращо колко лесно е да се подкопае Бразилия, един от естествените лидери на глобалния юг. Опитите за преврат от старата школа със смяна на режима/сценарии за цветна революция ще продължат да се изпълняват – спомнете си Казахстан в началото на 2021 г. и Иран само преди няколко месеца.

Колкото и самовъзвеличаващата се фракция на бразилската армия да вярва, че контролира нацията, ако значителни маси на Лула излязат по улиците с пълна сила срещу фарса на 8 януари, безсилието на армията ще бъде графично отпечатано. И тъй като това е операция на ЦРУ, ръководителите ще наредят на своите тропически военни васали да се държат като щрауси.

Бъдещето, за съжаление, е зловещо. Истаблишмънтът на САЩ няма да позволи на Бразилия, икономиката на БРИКС с най-добър потенциал след Китай, да се върне в бизнеса с пълна сила и в синхрон със стратегическото партньорство между Русия и Китай.

Щраусовите неоконсерватори и неолиберали, утвърдени геополитически чакали и хиени, ще станат още по-свирепи, тъй като „G7 на Изтока“, включително Бразилия, се насочи към прекратяване на суверенитета на щатския долар, докато имперският контрол върху света изчезва."

Оригинален текст на английски език:

"A former US intelligence official has confirmed that the shambolic Maidan remix staged in Brasilia on 8 January was a CIA operation, and linked it to the recent attempts at color revolution in Iran.

On Sunday, alleged supporters of former right-wing President Jair Bolsonaro stormed Brazil’s Congress, Supreme Court, and presidential palace, bypassing flimsy security barricades, climbing on roofs, smashing windows, destroying public property including precious paintings, while calling for a military coup as part of a regime change scheme targeting elected President Luis Inacio “Lula” da Silva.

According to the US source, the reason for staging the operation – which bears visible signs of hasty planning – now, is that Brazil is set to reassert itself in global geopolitics alongside fellow BRICS states Russia, India, and China.

That suggests CIA planners are avid readers of Credit Suisse strategist Zoltan Pozsar, formerly of the New York Fed. In his ground-breaking 27 December report titled War and Commodity Encumbrance, Pozsar states that “the multipolar world order is being built not by G7 heads of state but by the ‘G7 of the East’ (the BRICS heads of state), which is a G5 really but because of ‘BRICSpansion’, I took the liberty to round up.”

He refers here to reports that Algeria, Argentina, Iran have already applied to join the BRICS – or rather its expanded version “BRICS+” – with further interest expressed by Saudi Arabia, Turkiye, Egypt, Afghanistan, and Indonesia.

The US source drew a parallel between the CIA’s Maidan in Brazil and a series of recent street demonstrations in Iran instrumentalized by the agency as part of a new color revolution drive: “These CIA operations in Brazil and Iran parallel the operation in Venezuela in 2002 that was highly successful at the start as rioters managed to seize Hugo Chavez.”

Enter the “G7 of the East”

Straussian neo-cons placed at the top of the CIA, irrespective of their political affiliation, are livid that the “G7 of the East” – as in the BRICS+ configuration of the near future – are fast moving out of the US dollar orbit.

Straussian John Bolton – who has just publicized his interest in running for the US presidency – is now demanding the ouster of Turkey from NATO as the Global South realigns rapidly within new multipolar institutions.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and his new Chinese counterpart Qin Gang have just announced the merging of the China-driven Belt and Road Initiative (BRI) and the Russia-driven Eurasia Economic Union (EAEU). This means that the largest 21st century trade/connectivity/development project – the Chinese New Silk Roads – is now even more complex, and keeps expanding.

That sets the stage for the introduction, already being designed at various levels, of a new international trading currency aimed at supplanting then replacing the US dollar. Apart from an internal debate among the BRICS, one of the key vectors is the discussion team set up between the EAEU and China. When concluded, these deliberations will be presented to BRI-EAEU partner nations and of course the expanded BRICS+.

Lula at the helm in Brazil, in what is now his third non-successive presidential term, will offer a tremendous boost to BRICS+, In the 2000s, side by side with Russian President Putin and former Chinese President Hu Jintao, Lula was a key conceptualizer of a deeper role for BRICS, including trade in their own currencies.

BRICS as “the new G7 of the East,” as defined by Pozsar, is beyond anathema – as much for Straussian neo-cons as for neoliberal.

The US is being slowly but surely expelled from wider Eurasia by concerted actions of the Russia-China strategic partnership.

Ukraine is a black hole – where NATO faces a humiliation that will make Afghanistan look like Alice in Wonderland. A feeble EU being forced by Washington to de-industrialize and buy US Liquified Natural Gas (LNG) at absurdly high cost has no essential resources for the Empire to plunder.

Geoeconomically, that leaves the US-denominated “Western Hemisphere,” especially immense energy-rich Venezuela as the key target. And geopolitically, the key regional actor is Brazil.

The Straussian neo-con play is to pull all stops to prevent Chinese and Russian trade expansion and political influence in Latin America, which Washington – irrespective of international law and the concept of sovereignty, continues to call “our backyard.” In times where neoliberalism is so “inclusive” that Zionists wear swastikas, the Monroe Doctrine is back, on steroids.

All about the ‘strategy of tension’

Clues for Maidan in Brazil can be obtained, for instance, at the US Army Cyber Command at Fort Gordon, where it’s no secret the CIA deployed hundreds of assets across Brazil ahead of the recent presidential election – faithful to the “strategy of tension” playbook.

CIA chatter was intercepted at Fort Gordon since mid-2022. The main theme then was the imposition of the widespread narrative that ‘Lula could only win by cheating.’

A key target of the CIA operation was to discredit by all means the Brazilian electoral process, paving the way for a prepackaged narrative that is now unraveling: a defeated Bolsonaro fleeing Brazil and seeking refuge at former US president Donald Trump’s Mar-a-Lago mansion. Bolsonaro, advised by Steve Bannon, did flee Brazil, skipping Lula’s inauguration, but because he’s terrified he may be facing the slammer sooner rather than later. And by the way, he is in Orlando, not Mar-a-Lago.

The icing on the stale Maidan cake was what happened this past Sunday: fabricating a 8 January in Brasilia mirroring the events of 6 January, 2021 in Washington, and of course imprinting the Bolsonaro-Trump link on people’s minds.

The amateurish nature of 8 January in Brasilia suggests CIA planners got lost in their own plot. The whole farce had to be anticipated because of Pozsar’s report, which everyone-who-matters has read across the New York-Beltway axis.

What is clear, is that for some factions of the powerful US establishment, getting rid of Trump at all costs is even more crucial than crippling Brazil’s role in BRICS+.

When it comes to the internal factors of Maidan in Brazil, borrowing from novelist Gabriel Garcia Marquez, everything walks and talks like the Chronicle of a Coup Foretold. It is impossible that the security apparatus around Lula could not have foreseen these events, especially considering the tsunami of signs on social networks.

So there must have been a concerted effort to act softly – without any preventive big sticks – while just emitting the usual neoliberal babble.

After all, Lula’s cabinet is a mess, with ministers constantly clashing and some members supporting Bolsonaro even a few months ago. Lula calls it a “national unity government,” but it is more like a tawdry patchwork job.

Brazilian analyst Quantum Bird, a globally respected physics scholar who has returned home after a long stint in NATO lands, notes how there are “too many actors in play and too many antagonistic interests. Among Lula’s ministers, we find Bolsonarists, neoliberal-rentiers, climate interventionism converts, identity politics practitioners and a vast fauna of political neophytes and social climbers, all well aligned with Washington’s imperial interests.”

CIA-stoked ‘militants’ on the prowl

One plausible scenario is that powerful sectors of the Brazilian military – at the service of the usual Straussian neo-con think tanks, plus global finance capital – could not really pull off a real coup, considering massive popular rejection, and had to settle at best for a “soft” farce. That illustrates just how much this self-aggrandizing and highly corrupt military faction is isolated from Brazilian society.

What is deeply worrying, as Quantum Bird notes, is that the unanimity in condemning 8 January from all quarters, while no one took responsibility, “shows how Lula navigates virtually alone in a shallow sea infested by sharpened corals and hungry sharks.”

Lula’s position, he adds, “decreeing a federal intervention all by himself, without strong faces of his own government or relevant authorities, shows an improvised, disorganized and amateurish reaction.”

And all that, once again, after CIA-stoked “militants” had been organizing the “protests” openly on social media for days.

The same old CIA playbook though remains at work. It still boggles the mind how easy it is to subvert Brazil, one of the natural leaders of the Global South. Attempted old school coups cum regime change/color revolution scripts will keep being played – remember Kazakhstan in early 2021, and Iran only a few months ago.

As much as the self-aggrandizing faction of the Brazilian military may believe they control the nation, if Lula’s significant masses hit the streets in full force against the 8 January farce, the army’s impotence will be graphically imprinted. And since this is a CIA operation, the handlers will order their tropical military vassals to behave like ostriches.

The future, unfortunately, is ominous. The US establishment will not allow Brazil, the BRICS economy with the best potential after China, to be back in business with full force and in synch with the Russia-China strategic partnership.

Straussian neo-cons and neoliberals, certified geopolitical jackals and hyenas, will get even more ferocious as the “G7 of the East,” Brazil included, moves to end the suzerainty of the US dollar as imperial control of the world vanishes."

Източник: https://thecradle.co/Article/Columns/20209

 • Ха-ха 1

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...