Премини към съдържанието

Aliya

311 прегледа

"Българското евро" и Лъвът

image.jpeg.45d08031e0632d6a48f57d5b38bebf2b.jpeg Един идеен проект за български монети 1 и 2 евро предизвика стотици противоречиви коментари на страницата на e-vestnik във Фейсбук. И с право.

Всяка страна, приела еврото, има правото да сече свои монети от 1 и 2 евро, също и от 50, 20, 10, 5, 2 и 1 цента, със свои символи и надписи на съответния език, като са спазени някои общи изисквания за размер, тегло, метал, символи на ЕС (звездите), едната страна на монетата е общоевропейска.
Монета евро с Мадарския конник хвърли в спорове българите. И с право.

В проекта за еврото Мадарският конник е изобразен без кучето и орела, а лъвът е стъпкан и прободен в краката на конника. Като се има предвид, че лъв =лев и националната ни валута левът е кръстен именно на лъва, нашия национален символ, подобен проект за монета наистина буди подозрения.
 

От най-древни времена лъвът е тачен по нашите земи от Българите. И ако трябва да бъдем точни - Лъвицата е най-тачената. Да си спомним Рогозенското съкровище - там Жриците на Богинята майка яздят лъвици. Защото Лъвицата е символ на Богинята на Светлината на Българите БаЛ / БъЛ - Ба / Бабата на Светлината Лъ / Ла. Името Лъв съдържа в себе си кореновата българска дума Лъ - светлина.
Бъл е Богинята кръстница и на Българите, и на Балкана. Нека не забравяме, че в древността по нашите земи са бродели лъвове. rogozen_jug_silver_gilt

Според Древнобългарската духовност Богинята на Светлината Лъвица дава живот на Човешкия дух в земното тяло на човека чрез светлината - Божественият син на Бъл Бог Слънцето вдъхва душата в човека, зародил се в пещера в Балкана.

Богът на Слънцето е символ на Бога на Човешката душа СебАзи / Ази.
В Древнобългарските вярвания Богът на Аза е герой, победоносно яздещ кон, а ръката му е свита много често в знака на СебАзи - днес знак на Исус (Аза), два свити пръста. 
Постепенно славата на СебАзи е потулена, името му забранено за произнасяне, героят е обеззвучен в херос, че и подвеждащо наречен "тракийски", като че ли някога е имало траки.

Именно Героят на Бог СебАзи е изсечен на скалата край Мадара. Верността (кучето) и Разумът (орелът, акълът) го съпровождат.
И тук стигаме до най-спорната фигура от Мадарския конник - лъвицата в краката му. Тя е преклонила глава, но е с вдигната опашка така, както вярното животно поздравява своя господар. Това в никакъв случай не е убито животно - вижте опашката му и позицията на тялото му. Още повече, че аз копие не виждам в ръката на конника. image.jpeg.86f406710bfaf3a34b6739be54c4a00b.jpeg
Лъвицата е преклонила глава пред своя герой и свой син Божественият дух на Аза. Защото човешкият дух е парченце от Божествения дух.
Самото име на паметника Мадара говори за Дар Божий - Ма Дара / Майката Богиня дари.

Интересното е, че аналогичен паметник бе открит в планините на Памир със същото име Мадар / Модар. Модар е мюсюлманско име днес и означва точно това - Божи дар. image.jpeg.7a979257df6ab763e66131147c94e230.jpeg
Още по-интересното е, че през 2003 год. талибаните разрушиха голяма част от Мадара в Афганистан. Така, както разрушиха и Древнобългарските огромни Буди / Будните ни светци пак там - взривиха ги напълно.
Така, както разрушиха и храмовете на Богинята Бал и нейния син Бог Слънце Бал Самин в Палмира, Сирия.

А сега ни предлагат монета с копие, забито в лъва ни / лева ни.
Нарича се черна магия.
Можете да я видите в много от Софийските паметници: цар Самуил с вкопаните крака и лудия поглед, черната статуя на смъртта над една софийска банка, и др.

А що се отнася до надписа около Мадарския конник, според мен той е изсечен на по-късен етап, защото е харесана канарата и изображението от някой владетел. Надписът е на Български език с Българските букви, незнайно защо приписван на гърците. Тогава гърци не е имало. Но е имало Българските букви от Българицата. В надписа лесно можем да прочетем думи като сека, канара, хареса, место, поле, архон, кремък, и др. Някой наш владетел е решил да се увековечи с надпис до вечния образ на Бог СебАзи. image.jpeg.3f2edb97c22cec23bc75a51120a5808b.jpeg

Самият Мадарски конник обаче е много по-древен - това се вижда както от ерозиралия твърд камък, така и от големината и местоположението на образа високо върху скалата. Така се сечали камъните високите Древни българи.

Днес не сме с такава великанска сила, но носим в себе си незагасващият божествен дух на Българския герой от Мадара.

-  - https://www.youtube.com/watch?v=3Mof4fhRMic&t=305s
- https://www.youtube.com/watch?v=lZdlPew_PZU&t=66s

Алия Ошо
 

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...