Премини към съдържанието
 • публикации
  20
 • коментари
  19
 • прегледи
  19150

Разбулват тайната на петото измерение


Rumen80

2586 прегледа

 Сподели

Петото ИЗМЕРЕНИЕ  

5 гласували потребители

 1. 1. Вярвате ли?

  • Да.
   3
  • Не.
   2

Щом учените го открият, ще можем да пътуваме във времето

За съществуването на паралелни светове отдавна се говори, но доказателства няма. Още италианският мислител Джордано Бруно говори за други обитаеми реалности освен нашата, заради което се превръща в жертва на инквизицията - дотолкова неговите разсъждения проитворечат на тогавашната картина на света. Днес не е Средновековието и учените не ги изгарят на клада. Но и сега разсъжденията, че нашата реалност може би далеч не е единствената, често предизвикват ако не подигравки, то поне солидна доза недоверие.

Става дума не за съществуването на другопланетни форми на живот, а за хипотетичното наличие на алтернативна реалност тук, в нашия живот. Ако наистина съществуват паралелни светове, какви са те? Това е основният въпрос, над който се потят учените. Съществува гледна точка, че загадката на алтернативното битие се заключава в т.нар. пето измерение. Което допълва познатите ни три пространствени измерения, и четвъртото - времето. Когато го открият, хората ще могат да пътешестват из различните паралелни светове, постулира тази теория. Има обаче и учени, които смятат, че съществуват много

повече от известните четири измерения.

Един от тях е докторът на философските науки Владимир Аршинов. Той е убеден, че в многоизмерното пространство са възможни неща, които сега ни се струват невероятни. "Тези светове не могат да се виждат, те са сгънати по особен начин. Вариантите са много. Например един от тези светове може да е нещо като реалността "отвъд огледалото", като в приказката за Алиса. Т.е. това, което за нас е истина, там ще е лъжа и обратното. Но това все пак е най-простият вариант."

Хората се интересуват най-вече как може да стигнем до това паралелно измерение. "Ако приемем съществуването на някаква реалност с други измерения, попадайки в нея, може да се преместваме във времето и пространството без особени усилия", разсъждава професорът. "Когато се върнем в нашия свят, ще имаме ефекта на машина на времето."

За да се разбере по-добре този ефект, може като аналогия да се вземе пускането на балистични ракети. Те не могат да преодоляват оромни разстояния в атмосферата, няма да им стигне горивото. Затова ракетата просто се изстрелва в орбита, като по инерция стига до определена точка и след това "пада" на другия край на Земята. "Същото може да се осъществи с всеки предмет, стига само да го преместим в предполагаемия паралелен свят."

Страницата подготви

Радослава Григорова

Входът се крие в черните дупки

Въпросът е как да се осъществи този преход. Именно той вълнува тези, които търсят усърдно паралелните светове. Съществуващите закони на физиката не отричат смелото предположение, че паралелните светове може да са свързани с квантовите тунелни преходи. Това означава, че на теория е възможно да се премине от един свят в друг, без да се нарушава законът за запазване на енергията. Но за подобен преход ще трябват колосални количества енергия, които не могат да се открият в цялата галактика. Съществува и друг вариант. "Сред учените съществува теория, че входовете към паралелни светове се "крият" в черни дупки, те са нещо като фунии, които засмукват материята", обяснява Аршинов. "В природата е възможно да съществуват свързващи два паралелни свята пространствено-времеви структури от типа "дупки", предполага и старши научният сътрудник на Държавния институт по астрономия Владимир Сурдин. "По принцип математиката допуска тяхното съществуване." Подобна възможност не отрича и докторът по физико-математически науки професор Дмитрий Галцов. "Все пак подобни дупки, свързващи един свят с друг, все още никой не е намерил", застрахова се той.

Новите звезди - материя от друго измерение?

Потвърждение на хипотезата за дупките като вход към паралелен свят може да стане разкриването на тайната на възникването на нови звезди. Астрономите отдавна си блъскат главите над произхода на някои небесни тела. Отстрани то изглежда като възникване на нещо от нищо. "Подобни явления могат да бъдат следствие от "изхвърлянето" на материя във Вселената от паралелни светове", предлага смело Аршинов. По същия принцип е възможно и преместването на всяко тяло от един в друг паралелен свят. Така или иначе теорията за паралелните светове все още е само модел. Засега науката няма ресурсите, за да провери теорията в практиката. Но ако се предположи, че паралелните светове съществуват и са обитаеми точно като нашия, то тогава доста неща, оставащи до днес необясними, като различните паранормални явления може и да получат своето обяснение. Но за конкретните доказателства може би ще трябва да дочакаме раждането на новия Джордано Бруно.

Петото измерение съществува

Излъчването на Cygnus X-3

Написано от Маг Селена

Неделя, 08 Юли 2007 00:00

Някои теории на струните предсказват, че около нас може да има голям брой други измерения. В области на свръхгравитация може да се наблюдава пето измерение

Унгарски учени изказаха хипотеза, обясняваща наличието на загадъчни частици, пристигащи от системата Cygnus X-3.

Гергели Барнафьолди (Gergely Barnafоldi) и колегите му от Изследователския институт по елементарни частици и ядрена физика (Research Institute for Particle and Nuclear Physics) в Будапеща смятат, че други измерения от стандартните четири (три пространствени и времето) могат да бъдат наблюдавани в области с повишени гравитационни сили около големите звезди, съобщи New Scientist. Ако хипотезата им се потвърди, то тя ще може да обясни откъде се появяват загадъчни частици изходящи от системата Cygnus X-3.

Някои теории на струните предсказват, че около нас може да има голям брой други измерения. Групата на Барнафьолди е анализирала данните получени по време на наблюдението на двойната звездна система Cygnus X-3. В нея обкновена звезда се върти около космическо тяло, за което се предполага, че е неутронна звезда. Обектите в системата са подложени на огромна гравитация, която е и необходима за наблюдаване на взаимодействие с други измерения на материята, смятат изследователите.

Звездната система Cygnus X-3 е източник на частици със свръхвисока енергия, които долитат до Земята. Съществуването им дълго време изумява учените, тъй като нито една от известните ни частици не може да измине път с дължина около 37 000 светлинни години.

Някои астрофизици предполагат, че тези частици могат да произлизат от кваркова звезда, в каквато се превръща колапсиращата неутронна звезда. Ако в състава на такава звезда има някакви “необикновени” кварки, то именно те могат да излъчват подобни елементарни частици с дълъг живот. Това преположение обаче има един недостатък ако в състава на подобна звезда има такова количество “необикновени” кварки, то тя би станала черна дупка.

Според хипотезата на Барнафьолди стабилността на подобни обекти е породена от пето измерение, разпространено в пространството подобно на неголям “пръстен”. По принцип във Вселената това измерение не влияе на материята, но при такава голяма гравитация, както в Cygnus X-3, то кара обикновените кварки да стават “необикновени”. Такива кварки трябва да се движат по нашите измерения по-бавно от очакваното, тъй като преминават през “пръстена” на петото измерение, отбелязват изследователите.

 Сподели

1 Коментар


Препоръчани коментари

Ала-бала... или как дискретно да покажем на света, че сме бръмнали... ;)

Има много по-полезни посоки за изследване, в които човечеството би могло да насочи усилията си.

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...