Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изграждане на лан мрежа

Featured Replies

Та значи въпросът ми е следният : вкъщи имам 2 компютъра и искам да ги вържа в локална мрежа . Какъв кабел да ползвам за да ги свържа ? Единият ми компютър е с Лан интернет и има 1 лан карта . Как мога да споделя интернета и с другия компютър ? Как точно трябва да стане свързването за да може в първия компютър да влязат и интернета и кабела към другия компютър ? Ще ми трябва ли въобще някакъв софтуер за споделянето на интернета ? Ако може някой да ми обясни стъпка по стъпка какво трябва да направя за да изградя една Лан мрежа и да споделя интернета и на 2рия компютър ще съм му изключително благодарен :blink::huh::yanim::wors::P

1.Като за начало трябва и на двете машини да имаш лан-карти.

2.На първата машина(тази с която си вързан към интернет-доставчика) трябва да имаш още една лан-карта.Нея ще използваш за да свържеш двете машини. 3.Двете машини свързваш помежду им с кабел тип кръстосана двойка.

ето една проста схема:

1Бо->3 Бо

2О ->6 О

3Бз ->1 Бз

4С ->4 С

5Сб->5 Сб

6З ->2 З

7Бк->7Бк

8К ->8К

Това горе са номерата в буксата, както трябва да се кримпнат, а другото са цветовете. Във втората колона са номерата и цветовете на втората букса.

4.Шерваш интернета на първата карта и втората автоматично получава адрес 192.168.0.1

5.Настройваш адреса на картата на втората машина да ползва 192.168.0.1 като Gateway адрес и DNS-адрес. Може да я пуснеш на DHCP.

6.Всичко след 2 точка можеш да си спестиш като си купиш подходящ рутер.Аз ползвам такъв на Linksys.

7.Ако имаш въпроси-питай.

ps:Можеш да ползваш и 192.168.0.1 за DNS, но ако нагласиш и другите адреси и не си с DHCP.

Редактирано от da378ve (преглед на промените)

5.Настройваш адреса на картата на втората машина да ползва 192.168.0.1 като Gateway адрес и DNS-адрес. Може да я пуснеш на DHCP.

само едно уточнение:

за DNS адрес постави DNS адреса от картата в която е включен кабела от интернет доставчика

• Автор

Благодаря на всички за помощта но имам още един въпрос може ли по някакъв начин от интернет доставчика ми да разберат че съм свързал 2ри компютър към интернета като пращам цена за 1 и ако да как мога да го избегна (сигурно ще опитам първо с share без допълнителни програми а през ОС)

• 2 седмици по-късно...
Трудно става тази работа.Много време ще си загубят.Едва ли

<{POST_SNAPBACK}>

Напротив, много лесно става и въобще не отнема време.

@g00g0

Ако искаш да избегнеш доказателствата от страна на доставчика, че си пуснал втора машина, използвай прокси, а не рутер или ICS. Ако интернетът се ползва от двете машини едновременно, доставчикът ти пак ще се усети (по броят на едновременните TCP сесии), но няма да може да докаже нищо.

Именно.Или си сложи лимит на сесиите.Например 20.Това би трябвало да е достатъчно.

• 1 месец по-късно...

Мисля, че съвета с рутера беше най-подходящ. Вземи си едно устройство с цена от $50 до $90 и си решаваш проблема с интернета. Тогава и двете машини ще имат нет по всяко време.

Благодаря на всички за помощта но имам още един въпрос може ли по някакъв начин от интернет доставчика ми да разберат че съм свързал 2ри компютър към интернета като пращам цена за 1 и ако да как мога да го избегна (сигурно ще опитам първо с share без допълнителни програми а през ОС)

<{POST_SNAPBACK}>

Винаги може. Има и доставчици, които точно с такова "засичане" се опитват да спрат шерването на интернет на други компютри. Ето и една статия точно за една такава компания и как е било възможно преодоляването на ограничението. Описано е за ликукс, но виж по-долу в коментарите дали няма описание и за Windows. Мисля, че някой си беше направил труда да обясни (може и да съм в грешка).

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Благодаря на всички! От известно време имам Switch (за да не ви объркам с неопитността си ето ви и снимки cool.gif )

dmc04714pz.th.jpg dmc04729mj.th.jpg

Имам няколко въпроса:

1. Как точно да шерна интернета с това чудо ? cool.gif

2. Има ли някакъв начин да бъда забелязан от интернет доставчика и ако да, то как мога да го избегна ако има начин ?

Благодаря предварително на всички отзовали се!!!

Значи като за начало ще ти трябват специални клещи за RJ накрайници и реда на кабелчетата по които се редят в RJ-то, ако си от Варна ще дойда да ти помогна ако не си това е за домашно да го осигуриш! :whist: След това ти трябва достатъчно метраж кабел от CAT5e/UTP, вземи толкова, че да ти стигне, че снадките никак не са хубави и бавят! Първо, конектора които влиза в твоя комп от провайдера го слагаш на 1 в СУИТЧ-а, а от 2 пускаш кабел да влезе в твоя комп и след това пускаш и за другите другарчета съответно от 3, 4, 5 и така до 8 ако е 8 портов или по малък! За забелязването се не тревожи, а давай смело и напористо ;)! Един съвет мини на БТК АДСЛ cool.gif

PS:Естествено и двата компютъра трябва да имат Лан карти за да стане връзката.

Редактирано от rusimonov (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Здравейте всички

наскоро имах проблем

исках да споделя нета на 2 компа временно (нямам възможност за рутер и не ми се купува суич .....

доставчика ми не забранява свързване на повече от един комп

ПРОБВАХ

ЛАН кабела дето ми идва от доставчика му резнах изолацията и за тези четири кабела (които буксата за компа ми ползва демек когато техниците ми сложиха кабела включиха в буксата само 4 кабелчета а другите резнаха по отзаде и не са свързани към буксата)

и така резнах изолацията и оголих 4те съответни кабели

към тях запоих 4 жички

гледах да не дадат накъсо (въпреки това ги дадох накъсо нета спря и лан картата не се повреди сичко ОК...

после зех един друг кабел (според четеното в тази тема го определих като прав кабел- не кроснат) който в двата края си имаче по 1 лан букса но той си имаше всички кабелчета свързани между двете букси

после оголих този късия кабел същите по цвят 4 жички и ги запоих 1 по 1 (като единия комп си беше свързан към оригинални ми кабел на доставчика) НО КОГАТО запоих 2рото кабелче (което и да е 2ро демек кгато има запоено 1 кабелче към късия кабел за разклонение дето ще ползвам нета си варви но когато запоя още едно нета на първия комп спира

ПОМИСЛИХ че кабела които ще ползвам за разклонение е окъсен НО го проверих с уреда и не беше

сега се отказах и си имам нет на по 1 комп -изключвам кабела и го ръгам в др комп за да има и на него

ВЪПРОСА МИ Е:

може ли към оригиналния кабел от доставчика да запоя пак този разклонен кабел но в кроснат вариант гледайки отова описание от мнението по горе кой цвят с кой да вържа (използвайки само 4те кабелчета по цвят тъй като в буксата на компа отиват само 4 а другите 4 както написах по горе техниците не свързаха)

и по този начин да споделя нета на 2та компа използвайки 1 и също IP дори и да не се получи възможност за споделяне на файлове между 2-та компа

просто да споделя нет (дори и да се губи скорост)

Ако се наложи ще сменя МАК адреса на лан картите и ще направя каквото трябва с наличния софтуер и познания само ми кажете ще стане ли и КАК?

варианта със суич или рутер за споделяне на нет не ми вършат работа поради причини които няма да обяснявам..

малко дълго стана но го писах обширно за да можете да ми помогнете

МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ;)

Редактирано от gvdgvdgvd (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.