Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се прави кроснат мрежови кабел

Featured Replies

Здравейте. У нас имам 2 компютъра, които бяха вързани в мрежа, но преди време switch-a се развали и в момента трябва да направя кабела да е кроснат. Последователността на свързване преди единия от компютрите е :

оранжево

оранжево+бяло

зелено

синьо

синьо+бяло

зелено+бяло

кафяво

кафяво+бяло

Според мен последователността трябва да е в обратен ред (да започва от кафяво и бяло и да свършва на оранжево) за да успея да вържа компютрите. Проблема е, че така нищо не става. Така че предполагам съм объркал нещо (да не кажа, че съм сигурен). Та ако е възможно да ми кажете как да го вържа за да имам мрежа.

P.S. При връзване в момента нито една от лампичките на мрежовите не свети.

Благодаря предварително!

при теб са малко разменени затова трябва да изглеждат така:

зеленз

зелен-бял

оранжево

син

син-бял

оранжев-бял

кафяв

кафяв-бял

Редактирано от DreX (преглед на промените)

• Автор
при теб са малко разменени затова трябва да изглеждат така:

зеленз

зелен-бял

оранжево

син

син-бял

оранжев-бял

кафяв

кафяв-бял

<{POST_SNAPBACK}>

Дано да си сигурен. Остана ми една букса за проба laugh.gif

Иначе благодаря и на двамата :ph34r:

Остана ми една букса за проба  laugh.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Щом е само една - внимавай... сложи ги хубаво жиците, навътре и тогава крипвай :ph34r:

гледай да влезе от ПВЦ-то под палчето ... за да стане по стабилно ... и като ги вкараш гледай да не се кривят вътре ... че като натиснеш и може някоя да се поизвади... е предполгама че вече си го кримпнал ама да си занеш занапред ако се наложи :ph34r:

П.С.и кажи дали е тръгнало накрая :)

• Автор

Вече мрежовите светят. Имам обаче друг проблем - няма пинг между компютрите. Това беше често срещано явление когато ползвах switch. Всъщност предполагах, че switch-a се е повредил и за това нямам мрежа. Преди малко при включване на кабела лампичките на мрежовите започваха да премигват на импулси. При рестарт докато не зареди windows-a nа другия компютър (98) лампичките светеха постоянно, след което започваха да премигват. Сега обаче не премигват. Свети само едната, а другата изобщо не премигва (или поне аз не видях да премигва при пращане на пакети). Пинг няма между компютрите. Не мога изобщо да видя другия компютър. Вече не знам къде и защо е проблема ....

С какви IP-та и маски са 2-те карти?

дай малко повече информация ... в смисъл IPта, маските... firewallи ... как е било вързано преди ... пробвай да пингнеш и от двете машини ... някъде прочетох че имаш 98 така че провай да я пингнеш нея а къв е другия windows ?

и двете имат ли пинг към 127.0.0.1 ?

и двете имат ли пинг към 127.0.0.1 ?

<{POST_SNAPBACK}>

не винаги луупбек теста показва че картите работят ... често ми се е случвало да се сблъсквам пингващи 127цата обаче навън пинг не вадят ....

ако не тръгне в крайна сметка смени картите на други PCI слотове ...

PS в dospromt-a напиши ipconfig -all и виж дали някой МАС адрес не е FFFFFFFFFFFF или 000000000000

• Автор

не винаги луупбек теста показва че картите работят ... често ми се е случвало да се сблъсквам пингващи 127цата обаче навън пинг не вадят ....

ако не тръгне в крайна сметка смени картите на други PCI слотове ...

<{POST_SNAPBACK}>

Закачих втора на другия компютър преди време, защото вградената нещо не работеше както трябва. Сега в момента е с две мрежови, но нито една от тях не вижда 192.168.0.1 (не съм им задал еднакви IP-ta). А нормално ли е да не работи в един момент, при положение че в друг всичко е работело нормално?

прегледай дали си кримпнал хубаво кабела ... нищо че светят ... стисни го пак РЖто с клещите здраво ... и виж дали се виждат краищата на кабелчетата отпред ...

P.S. виж на Local Area Conn. Status на Activity колко пакета има изпратени и колко получени ?

• Автор
прегледай дали си кримпнал хубаво кабела ... нищо че светят ... стисни го пак РЖто с клещите здраво ... и виж дали се виждат краищата на кабелчетата отпред ...

<{POST_SNAPBACK}>

Направих го. Същата работа. Вече едното ножче опира в дръжката и не мога да стисна повече sad.gif Между другото лампичката за пращане на пакети премигва от време. Не виждам другия компютър и при arping от моя компютър. Прегледах да не е от защитната стена (дори сложих всеки чейн на ACCEPT, но не помага ...).

EDIT:

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:87:53:E4:60

inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1

RX packets:9 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:42 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000

RX bytes:540 (540.0 b) TX bytes:1764 (1.7 Kb)

Interrupt:16 Base address:0xbc00

На eth0 ми е вързано другото PC.

Май има проблем .... sad.gif

Akо не се лъжа на 98 трябваше да се качват допълнително протоколи за да се виждат в мрежата компютрите. И доколкото помня трябваше да се добави NetBEUI support. Или съм в грешка. Между другото ги има. Само питам дали е така :wors:

Редактирано от petkouzunski (преглед на промените)

е нали си е работело преди ... само да не е спряло от гръмотевица ...

виж ся може да пробваш още нещо ... ако имаш възможност де ... бодни ги двата края на кабела в ПЦто с 2те ланки .. виж дали се пингват там ...

• Автор

Проблема е в компютъра с 98-цата. Утре ще го пробвам при "равни условия", тъй като в момента нямам възможност. Благодаря много за съветите. Утре ще напиша какво е станало :wors:

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Проблема наистина е бил там. Сложих картата на друг слот и всичко върви и в момента перфектно!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.