Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Батериите на преносимите компютри

Featured Replies

Кой ще ми каже как да се грижа за батерията на лаптопа си и как да я експлоатирам за в бъдеще та да и запазя живота по дълъг. Кое е вредно за нея, пречи ли и това, че преносимия компютър е постоянно включен на външно захранване......... и още хиляди други неща които биха ми били полезни от вашия опит ще съм благодарен да ги споделите с мен.

Благодаря!!!

Несъм чак толкова на ясно,но както повечето батерй и тези на лаптота не трябва да имат допир с станични метали и т.н.Батерията да е литиева ако можеп гледаи да се разреди както трябва.До колкото знам не пречи да е на външно захранване,понеже би трябвало да не се влияе пряко от него.Имам в предвид,че когато е на адаптер той просто поодаржа батерията и тока се черпи пряко от него.

PS: Аз ти споделям общи приказки.Но се надявам с нещо да съм ти помогнал.

Иначе има други куб подробности който касачт каква марка ти е батерията, колко ампера е какъв волтаж и т.н работи с който аз не съм запознат мн мн.

Дръж си го на зарядно без батерията да е вътре колкото си искаш. Как това може да навреди при положени, че тя не е там? :speak: И друго. не си мисли, че батерията е вечна. Ще кара, докато кара. :wors: После нова. Не му се притеснявай толкова. Чат-пат го оставяй да се разрежда напълно и това е. Поне аз така практикувам.

Дръж си го на зарядно без батерията да е вътре колкото си искаш. Как това може да навреди при положени, че тя не е там? ;) И друго. не си мисли, че батерията е вечна. Ще кара, докато кара. :) После нова. Не му се притеснявай толкова. Чат-пат го оставяй да се разрежда напълно и това е. Поне аз така практикувам.

Аз също така карам.Грижите са подобни като при клетъчните телефони.Разликата е в работното напрежение и капацитета.Между другото на някои модели батериите се рециклират.Тоест, запазва се електрониката вътре и се подменят акумулаторните елементи.Практика при продажба на второ лице.

• Автор
Дръж си го на зарядно без батерията да е вътре колкото си искаш. Как това може да навреди при положени, че тя не е там? ;) И друго. не си мисли, че батерията е вечна. Ще кара, докато кара. :) После нова. Не му се притеснявай толкова. Чат-пат го оставяй да се разрежда напълно и това е. Поне аз така практикувам.

И аз си мисля няма проблем батерията да е изкарана но от магазина консултантите ми казаха да не я изваждам......небило добре..... :huh:

За батерията е от значение броя цикли които е преживяла. Ако е извън лаптопа ще изкара много повече. Даже повече от самия лаптоп. Вече за незнам кои път се срещам с този странен ефект. Хора които много си пазят лаптопа и по специално батерията лаптопите им не доживяват да видим има ли смисъл от пазенето.

Намесват се това, че като е без батерия лаптопа престава да бъде защитен от колебания на тока. Но се намесва и още един фактор времето. Преди 2 години купих нова батерия за един лаптоп Toshiba който е на фирмата която работя. Но човека у когото беше нещо не му се показваше лаптопа и ми отклони предложението да му сменя батерията. Тогава предположих че си е изгубил лаптопа. Но в наши дни човека получи нов и върна стария. Сложих му непипаната "нова" батерия и се наложи да направя 5 пълни цикъка на зареждане разреждане да се получи що годе някакъв резултат. Но резултата не достигна повече от 50-60% от възможностите на батерията. Тя си беше отишла от стоене. А за цените на новите батерии мога да кажа че има и алтернативи на оргиналния производител. Най-добрата алтернатива е произвежданите от APC батерии.

• Автор
За батерията е от значение броя цикли които е преживяла. Ако е извън лаптопа ще изкара много повече. Даже повече от самия лаптоп. Вече за незнам кои път се срещам с този странен ефект. Хора които много си пазят лаптопа и по специално батерията лаптопите им не доживяват да видим има ли смисъл от пазенето.

Намесват се това, че като е без батерия лаптопа престава да бъде защитен от колебания на тока. Но се намесва и още един фактор времето. Преди 2 години купих нова батерия за един лаптоп Toshiba който е на фирмата която работя. Но човека у когото беше нещо не му се показваше лаптопа и ми отклони предложението да му сменя батерията. Тогава предположих че си е изгубил лаптопа. Но в наши дни човека получи нов и върна стария. Сложих му непипаната "нова" батерия и се наложи да направя 5 пълни цикъка на зареждане разреждане да се получи що годе някакъв резултат. Но резултата не достигна повече от 50-60% от възможностите на батерията. Тя си беше отишла от стоене. А за цените на новите батерии мога да кажа че има и алтернативи на оргиналния производител. Най-добрата алтернатива е произвежданите от APC батерии.

Мисля, чеконцепцията ти е правилна и ще я следвам!!!!

Благодаря ти!!! :huh:

Давам следните линкове свързани с грижи за батериите. Дали са правилни съветите или не са, не мога да гарантирам, това си остава на съвестта на авторите cool.gif

ЛИНК 1

ЛИНК 2

ЛИНК 3

а ако ти се търси нещо допълнително, то ТОВА

Приятно четене и ако намериш нещо полезно, то го сподели и с нас

:baby:

Аз съм с Acer и рядко го изнасям на вън, в къщи винаги го държа без батерия /на ток/ като преди това я разреждам на максимум. Когато ми е необходима я зареждам цяла вечер преди това. По този начин никога досега не съм имал проблем с батерията вече повече от година и полвина. Винаги държи еднакво - около 2.5 - 3 часа в зависимост от натоварването.

А в къщия я свалям заедно даже с ДВД-то не за да я запазя, а защото машината олеква сериозно!

:baby:

Извинявам се , че се намесвам. Според мен изваждането на батерията от лаптопа е вредно не за това, че пази от колебанията на напрежението , а защото служи за буфер от пренапрежения. Самото зарядно не е филтрирано и не е стабилизиран токоизправителя. Това според мен става в електрониката на батерията.

• Автор

Мисля, че при всички положения батерията най-добре да си е на лаптопа, заради това че е буфер или пък предпазител.......кой знае.... Така смятам да наравя. :clap:

• 1 година по-късно...
Мисля, че при всички положения батерията най-добре да си е на лаптопа, заради това че е буфер или пък предпазител.......кой знае.... Така смятам да наравя. :)

Какви са тези буфери и глупости. ..батерията си е батерия;) не е УПС. Проблема от стоенето в лаптопа я убива защото самата електроника на бат. я разрежда..и лаптопа я дозарежда ...това именно я убива бавно.. втория проблем е тепмературатата... Лаптопа я загрява и това и съкратява живота и в пъти.Добре е да се съхранва извън лаптопа на 70% и на 2-3м. да и се правят пълни цикли заряд -разряд.това я държи свежа:clap:Да не се дозарежда това също не добре за нея примерно работи ли сте до 40% и и включвате да се зарежда.Тези неща ги знам от опит продавам батерии за лапотопи .. но същите неща ги пише и в нета с малко търсене "

http://www.kaldata.com/info.php?id=4678

Battery Storage – If you do not plan on using the battery for a month or more, we recommend storing in a clean, dry, cool place away from heat and metal objects.

Почти всички днешни преносими компютри използват Li-ion батерия, била тя с 4, 6 или 9 клетки. Ако няма да я използвате за дълго време, трябва да „свалите” заряда й до около 40%. 

Много важна е също и температурата, при която използвате и съхранявате лаптопа - високата температура е сериозен враг на батерията. От друга страна, ниските температури забавят саморазреждането на батерията. Така че, съхранявайте батерията на хладно място, докато не я използвате. Ако решите да сложите батерията в хладилника, преди това я опаковайте в пластмасова торбичка. След като я извадите от хладилника, при никакви обстоятелства не я поставяйте веднага обратно на нейното място, а изчакайте да достигне стайна температура.

Въпреки всичко казано дотук, пред всеки потребител стои един основен въпрос: дали да остави батерията на мястото й, когато работи на адаптер? И двата възможни варианта на действие имат своите плюсове и минуси.

В първия случай, когато батерията остава в лаптопа, предимството е, че имате на разположение постоянен източник на енергия, който при спиране на тока ще спаси работата ви от безвъзвратно загубване. Минусът е, че се достигат високи температури, които не са особено полезни за батерията. Освен това се намаляват циклите на зареждане, т.е. скъсява се живота й.

При втория вариант, батерията е премахната и „карате” на адаптера. В този случай пестите цикли на зареждане и в допълнение можете да съхранявате батерията на хладно. Минусът е, че ако спре токът, всичките ви незаписани документи ще бъдат загубени. Ето защо, при отговорна работа, този вариант налага използване на UPS.

аз не я свалям и почти постоянно държа компа на захранване, и не съм забелязал кой знае колко по-бързо да се изтощава ;)

аз не я свалям и почти постоянно държа компа на захранване, и не съм забелязал кой знае колко по-бързо да се изтощава :P

Тя не се изтощава ..когато ти потрябва един ден ще работи 20мин ..не си чел внимателно

Тя не се изтощава ..когато ти потрябва един ден ще работи 20мин ..не си чел внимателно

един ден далечен може и да работи 20 мин, но вече 1 година няма кой знае каква разлика във времето за работа след такава експлоатация

един ден далечен може и да работи 20 мин, но вече 1 година няма кой знае каква разлика във времето за работа след такава експлоатация

Средно една батерия изкарва около 1000 цикъла ( говоря за литиева ). Сам можеш да прецениш когато седи на лаптопа колко по бързо ще ги направи тези цикли.

Прав е Никстън, като и намалее капацитета, примерно на средата на 2-та година, ще работи по 20 мин. лаптопа.

sad.gif какафон, не си ме разбрал. Градя батерии :)

Средно една батерия изкарва около 1000 цикъла ( говоря за литиева ). Сам можеш да прецениш когато седи на лаптопа колко по бързо ще ги направи тези цикли.

Прав е Никстън, като и намалее капацитета, примерно на средата на 2-та година, ще работи по 20 мин. лаптопа.

sad.gif какафон, не си ме разбрал. Градя батерии :bighat:

хубаво, махам я :Д

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.