Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - The Begining

Featured Replies

Здравейте,

искам да попитампонеже съм мераклия да си инсталирам Linux, може ли да дадете линк към BG сайт,където се обеснява как се поддържа дадена дистрибуция на Linux, как се качват програми и т.н. Аз мога да си инстална дадена дистрибуция, но нито мога да качвампрограми, да не говориме за антивирусни и firewall-и под Linux ;( Кажете някой сайт за инфо и ако може кажете на всяка дистрибуция кой са най-новите и стабилни версии :yanim:

10x

Започни с www.linux-bg.org

Разгледай http://linux-bg.org.

Можеш да купиш дистрибуция от http://cdforme.net - получаваш поддръжка по телефона ако имаш проблеми с инсталацията.

За качването на програми - зависи от дистрибуцията, например Mandrake и Red Hat използват RPM файлове, Debian - deb пакети и т.н. За начинаещи Mandrake е добър избор.

За антивирусна и защитна стена не бива много да се притесняваш :

1. Няма вируси за Linux.

2. Има вгредена система iptables ако искаш да имаш Firewall.

За Firewall има програма, помагаща за конфигурирането на iptables от начинаещи потребители. Firestarter

Линукс за Българи

нагледно и практично

http://linux-book.hit.bg/

• Автор

Много благодаря! :yanim: Искам само да попитам можете ли да ми пепоръчате някоя дистрибуция ? Аз лично съм виждал DEBIAN и много ми хареса поне wallpaper-ите който съм гледал ми направи впечатление :) Кажете коя е най-новата му версия и линк за да я пробвам ако може :wors:

Много благодаря :)

Много благодаря! :yanim: Искам само да попитам можете ли да ми пепоръчате някоя дистрибуция ? Аз лично съм виждал DEBIAN и много ми хареса поне wallpaper-ите който съм гледал ми направи впечатление :) Кажете коя е най-новата му версия и линк за да я пробвам ако може :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Едва ли по wallpaper-ите можеш да съдиш за функционалността на която и да е ОС. Конкретно за Линукс - Red Hat или Mandrake.

Като прочетох обаче, искаш инструкции на български, следователно би ти било по-лесно, ако направо си сложиш българската Линукс-дистрибуция - Tillix...

Припоръчвам ти обаче преди да почнеш с инсталирането на каквите и да е дистрибуции, да поработиш 1-2 седмици с Knoppix - така най-бързо ще усвоиш основните трикове в Линукс, без да губиш време в инсталации и преинсталации (все пак става дума за bootable Линукс, на който нищо не можеш да прецакаш).

<{POST_SNAPBACK}>

Аз лично предпочитам Slackware. Адски сериозна и уважавана дистрибуция.

Днес е излязла версия 10.1:

http://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=5097

За начинаещи препоръчвам SuSE. Последната версия е 9.2. Можеш да си я поръчаш от www.cdforme.net.

Professional e на 5 CDта. По-комерсиална, с много софт на дисковете и по лесна за поддръжка и настройка.

А що се отнася до wallpaper-и, теми и икони... За KDE има всичко.

Погледни за тази цел например http://kdelook.org/

;)

И успех в начинанието!

Както каза Neuton Gimic най-добре е пробваш с някоя LIVE дистрибуция, като Tillix и Knoppix..... А след това нещо по сериозно - моят личен фаворит е Mandrake - доста добра мулимедийна дистрибуция, лично аз нямам проблеми с хардуера си, за разлика от всички други които съм ползвал (SuSE, Knoppix, Tillix, Slackware)...

• Автор

Много ви благодаря за информацията. Да не ставам нахален, но съм доста зайнтересован от Debian, за който знам че е доста на преднали и се използва от хакерите(ако ми е точна информацията де). :yanim: Ако може да дадете ръководства за Debian и Mandrake ще съм ви много благодарен :) Все пак съм нащинаещ и знам че Debian не е за такива като мен(ЛАМЕРИ-поне що се отнася до OS Linux) :wors: но бих искал да се уча да работя с нея. Желание не ми липсва и в момента чета няколко ръководства и ако може някой да ми препоръча някое добро четиво много ще съм му благодарен.

ПС: Може ли някой да ми каже коя е най-новата версия на Debian и ако може линк за да я пробвам преди да си я взема(защото обичам да си купувам софтуера който използвам).

Отново, Много благодаря на всички.

http://www.debian.org/ - Официална страница на Debian. Последната стабилна версия - 3.0.

Отново те връщам към постналите преди мен - Knoppix и Tilix ( българска версия на Knoppix) са базирани на Debian и са отлични за начинаещи потребители като теб. Само слагаш CD-to и ако си настроил компютъра правилно, ще се стартира Linux от CD-ROMa без да е нужно да инсталираш каквото и да било.

Книгата, посочена ти от Profruit е посветена на Mandrake и в нея е описано как да инсталираш и ползваш Mandrake.

Аз ти препоръчвам да почнеш с KNOPPIX и после да купиш Mandrake и да го инсталираш на харддиска. KNOPPIX също може да бъде инсталиран на харддиска и да го ползваш като обикновена система.

Fedora е добър избор за начинаещи.

<{POST_SNAPBACK}>

Всички казват че федора е добра за начинаещи обаче честно казано с липсата на поддръжка за аудио/видео просто се видях в чудо с нея :yanim:

А и като е в Гноме е много по-неприятно (поне според мен) от КДЕ..

А и като е в Гноме е много по-неприятно (поне според мен) от КДЕ..

<{POST_SNAPBACK}>

Аз затова и не ползвам Gnome, само KDE. cool.gif

Много ви благодаря за информацията. Да не ставам нахален, но съм доста зайнтересован от Debian, за който знам че е доста на преднали и се използва от хакерите(ако ми е точна информацията де). ;) Ако може да дадете ръководства за Debian и Mandrake ще съм ви много благодарен ;) Все пак съм нащинаещ и знам че Debian не е за такива като мен(ЛАМЕРИ-поне що се отнася до OS Linux) ;) но бих искал да се уча да работя с нея. Желание не ми липсва и в момента чета няколко ръководства и ако може някой да ми препоръча някое добро четиво много ще съм му благодарен.

ПС: Може ли някой да ми каже коя е най-новата версия на Debian и ако може линк за да я пробвам преди да си я взема(защото обичам да си купувам софтуера който използвам).

Отново, Много благодаря на всички.

<{POST_SNAPBACK}>

Всичко, което те интересува се намира тук: Инфо за Дебиан в linux-bg.org

а си купиш Дебиан е като да живееш до извора с минерална вода и да ходиш до близкият магазин да си купуваш шишета с нея. laugh.gif Точи на воля и ползвай.

Споменатите KNoppix и Tilix на практика са Дебиан, само че със включени скриптове за автоматично намиране и настройване на хардуера. В тази категория също е и Kanotix.

Ай със здраве!

• Администратор

За начинаещи SUSE. Не знам защо, но Mandrake никога не ми е харесвала, докато немската дистрибуция наистина заслужава внимание. Това че "хакерите" ползват Дебиан е малко странно изказване. Защото един от най-големите хакери (забележи, че тук кавички няма), който е и създател на Линукс ядрото използва точно SUSE.

Не казвам, че Дебиан е лоша дистрибуция, напротив. Но определено не е за начинаещи (особенно инсталацията). Освен това шаренийките, които си виждал може да се приложат на всяка една дистрибуция ;) .

пробвай това My Webpage

<{POST_SNAPBACK}>

Не съм съгласен, че убунту е точно за начинаещ. Напълно споделям мнението на zazzko, че трябва да си инсталира Suse 9.2, което е перфектно за начинаещи. Преди време аз почнах с него и останах доста доволен, така че го препоръчвам горещо.

@zazzko все още не съм си променил мнението за Yast biggrin.gif;) .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.