Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се използва chmod ?

Featured Replies

Искам да създам права на дадени файлве за НЕТ ХОСИНГ но незнам как ги направя сайта - готовата система иска да ги направя от WRITABLE на NONWRITABLE моля помогнете

Искам да създам права на дадени файлве за НЕТ ХОСИНГ но незнам как ги направя сайта - готовата система иска да ги направя от WRITABLE на NONWRITABLE моля помогнете

chmod -r filemask

• Автор

Иконката на файла ми се промени но в сайта още ми я показва с удивителна sad.gif и пише това

config/SEO is writable:

Иконката на файла ми се промени но в сайта още ми я показва с удивителна sad.gif и пише това

config/SEO is writable:

грешката е моя, дай това:

chmod +r-w filename
А ако трябва да оправяш цяло дърво от файлове и директории:
chmod -R +r-w /path/to/directory

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

иконата пак се промени но резултат няма ето какво пише в описанието дане би аз да грешка нещо:

3. CHMOD the following files/folders to 0777 (ie, make sure that PHP can write to them).

- ./config/

- ./config/CLEANUP

- ./config/DATABASE

- ./config/DATETIME

- ./config/EXTRA

- ./config/FORUMCP

- ./config/KPS

- ./config/MAIN

- ./config/PAYPAL

- ./config/PJIRC

- ./config/REDIRECT

- ./config/SECURITY

- ./config/SEO

- ./config/SMTP

- ./config/STAFTEAM

- ./config/TWEAK

- ./config/THEME

- ./config/WAITSLOT

- ./torrents/

- ./torrents/images/

- ./include/avatars/

- ./tsf_forums/uploads/

- ./admin/backup/

- ./cache/

- ./cache/funds.php

- ./cache/indexstats.php

- ./cache/systemcache.dat

- ./cache/massmail_config.php

- ./admin/ads.txt

- ./admin/adminnotes.txt

- ./admin/quicklinks.txt

- ./include/config_announce.php

иконата пак се промени но резултат няма ето какво пише в описанието дане би аз да грешка нещо:

3. CHMOD the following files/folders to 0777 (ie, make sure that PHP can write to them).

- ./config/

- ./config/CLEANUP

Записваш си имената на файловете (без това тире отпред) във файл примерно /tmp/list

и изпълняваш това:

for i in `cat /tmp/list`;

do

chmod 777 $i

done

chmod -r filemask
chmod ABC filename A - правила за достъп за собственика на файла B- правила за достъп за групата C - правила за достъп за всички останали потребители всяка една от буквите е параметър със 8 битова стойност. (0-7) 4 - read (право за четене) 1 - execute (право за изпълнение) 2 - write (право за писане) възможни са комбинации помежду им. 3- execute and write, 5 - read and execute, 6 read and write, 7 - read, write, execute chmod 400 filename - означава че файла може да се чете единствено от собственика си, всички останали нямат права в/у него, собственика може само да го чете. chmod 755 filename - означава, че собственика има пълни права в/у файла, групата към която прин. файла и всички останали могат само да го четат и изпълняват. chmod -R 755 filename прилага правилата описани по - горе, но не само към файла а и към всички под папки и файлове.
chmod -r filemask

chmod ABC filename

A - правила за достъп за собственика на файла

B- правила за достъп за групата

C - правила за достъп за всички останали потребители

всяка една от буквите е параметър със 8 битова стойност. (0-7)

4 - read (право за четене)

1 - execute (право за изпълнение)

2 - write (право за писане)

възможни са комбинации помежду им. 3- execute and write, 5 - read and execute, 6 read and write, 7 - read, write, execute

chmod 400 filename - означава че файла може да се чете единствено от собственика си, всички останали нямат права в/у него, собственика може само да го чете.

chmod 755 filename - означава, че собственика има пълни права в/у файла, групата към която прин. файла и всички останали могат само да го четат и изпълняват.

chmod -R 755 filename прилага правилата описани по - горе, но не само към файла а и към всички под папки и файлове.

• Автор

благодаря и за последно как да го направя за папките ???? иначе за файловете стана

и как да си направя графичния достъп с правата на root а не всеки път през терминала искам да бъде с DRAG AND DROP ;) сиг съм че може само дето нз как да се ауторизирам :S

Редактирано от DeltaCore (преглед на промените)

• Автор

а за другия проблем sad.gif

"и как да си направя графичния достъп с правата на root а не всеки път през терминала искам да бъде с DRAG AND DROP smile.gif сиг съм че може само дето нз как да се ауторизирам :S "

@sanddaemon

chmod ugo-/+rwx filename
u - user g - group o - other r - read w - write x - execute И двата варианта са приложими!
а за другия проблем sad.gif "и как да си направя графичния достъп с правата на root а не всеки път през терминала искам да бъде с DRAG AND DROP smile.gif сиг съм че може само дето нз как да се ауторизирам :S "
отваряш терминал
sudo su -

• Автор

нещо нестава да дам пример искам достъп до папката /opt и нейните под папки това променяли кода който въвеждам в терминала или не ???

нещо нестава да дам пример искам достъп до папката /opt и нейните под папки това променяли кода който въвеждам в терминала или не ???

не

sudo su -

cd /opt

Иначе можеш да си дадеш права там, но не го препоръчвам. Има и трети начин с ACL, но сега ме мързи да търся точната команда

• Автор

благодаря ти много за всичко ама много ви благодаря и на двамата ;)))))

мизля че темата е изчерпана ;)))))))) бб

за папката е по - добре да се ползва umask

umask abc dir

a=7-A

b=7-B

c=7-C

т.е. ако искаш всички файлове да имат права 444, umask= 777-444=333

• Автор

добре де това ок супер но когато искам да си го редактирам през "explorer" не ми дава собствено ръчно да трия, копирам или променям става само и единствено с команда някой може ли да ми каже как да си го направя без команда ???

добре де това ок супер но когато искам да си го редактирам през "explorer" не ми дава собствено ръчно да трия, копирам или променям става само и единствено с команда някой може ли да ми каже как да си го направя без команда ???

За съжаление не мога да ти помогна, но мога да ти препоръчам да вършиш по-голямата част от административната работа в терминал/консола. Така ще научиш повече за операционната система и ще можеш да работиш по-ефективно

• Автор

благодаря, а освен да търся командите 1 по 1 в гугъл, има ли ги всеките на едно място ?

благодаря, а освен да търся командите 1 по 1 в гугъл, има ли ги всеките на едно място ?

ls  /usr/bin /usr/sbin
Това ще ти даде почти всички команди :-) и след това
man command

Но ако имаш въпроси за нещо по конкретно, питай

• Автор

да да речем че съм в /opt/lampp/htdocs и искам да се върна в /opt/lampp има ли някаква пряка команда както на windows е cd.. защото тази команда тук нестава :)

2-ро имам .run файл за драйверите как беше командата да го пусна

ПС::.. мале всичко съм забравил biggrin.gif

Редактирано от DeltaCore (преглед на промените)

да да речем че съм в /opt/lampp/htdocs и искам да се върна в /opt/lampp има ли някаква пряка команда както на windows е cd.. защото тази команда тук нестава :)

2-ро имам .run файл за драйверите как беше командата да го пусна

ПС::.. мале всичко съм забравил biggrin.gif

1. cd ..

2. sh command_name.run

или

2. chmod +x command_name.run; ./command_name.run

П.П. За точка едно има шпация (space) между командата и двете точки (т.е. директорията) :-)

е ти хем искаш файловете да са с лимитирани права, хем да ги редактираш през "explorer" - най - мизерното приложение...

мерцедес не се кара като трабанче..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.