Не е така (поне при версия на Скайп-4).
Когато блокираш някого, той те вижда постоянно като офлайн. Когато ти пише, съобщението не се доставя. И това е. В момента, в който го отблокираш, всичко си става нормално. Когато изтриеш някого от списъка, при него ще се вижда, че ти обмисляш пълномощно. А ако той цъкне с десен бутон върху името ти- ще се изпише "Зяави пълномощно пред абоната".
От всичко казано излиза, че е най-безболезнено и незабележимо да не ти досажда някой, като го блокираш.
От друга страна, ако не ти пука и името му в твоя списък те дразни, просто го изтриваш. (и се надяваш да не ти поиска пълномощно ПАК, защото не се е сетил, че е нежелан)
А ако съвсем искаш да "скъсаш връзката"- блокираш и триеш.