Премини към съдържанието

johnkill

Потребител
 • Публикации

  6
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

0 Неутрална репутация

Всичко за johnkill

 • Титла
  Новобранец
 1. johnkill

  Всичко за eBay

  По принцип не би трябвало да ти искат нищо щом е от EU, а направо да ти го доставят или да си го вземеш от пощата. Значи на теория когато се продава стока от една страна в Евросъюза до друга цената трябва да е нетна т.е. без ДДС ако се продава между фирми. ДДС се начислява в страната където се продава стоката и то ако се препродава в момента на продажбата. С други думи ако фирма внесе нещо от страна в евросъюза не плаща ДДС докато не го препродаде. Само не си мислете , че става злоупотреба защото фирмата изпращач е попълнила т.н. VIES декларация и се знае от кои ще се вземе ДДС в бъдеще. Но тъй като от физическо лице не може да се вземе ДДС затова се товари получателя и с ДДС още при изпращача. От този месец 01.12.2008 се вдигнаха минималните цени, под които може да се внасят стоки от страни извън EU.
 2. johnkill

  Всичко за БТК-ADSL - част 3

  Аз пари за техника не жаля ама ако нещо ми се прецака нета или тунела бетекейците ще си измият ръцете че не е с техния модем. Все пак само леко поддържам мрежата за по-сериозни аварии си викам хора защото нямам време за това. Ама до сега този проблем не са ми го оправили никои и за това питах тука доста начетени хора видех.
 3. johnkill

  Всичко за БТК-ADSL - част 3

  Мерси за бързия отговор на въпроса който не е чак толкова по темата. Доста въпроси на повечето обаче няма да мога да отговоря в момента. Държавната структура е Агенции митници и познай дали ще ми дадат инфо какво има зад IP-тo което ми дават. Само знам че после пиша някаква вътрешна мрежа защото почва с 10.14....... но това не е проблема - другите го нямат - само аз. Освен това накараха техника да смени паролата на рутера и сега не мога да влеза в него (секретна работа ). мерси иначе аз от нета намерих паролите за модема и понякога го ресвам от моя комп дистанционно но не винаги тунела се появява след това, а иска 5-10 мин физически да му ударя шалтера. знам само че е 3DES 128bit криптирането но запомних че латенсито беше 3600 сек, което ме озадачи. Ако мога днес да разбера от техника паролата ще направя скрийн да се види по-ясно как е. Идеята за бтк поддръжка - хммм. ами ако спече посред нощ и ми дойде техник след 3-4 дена то фирмата ще фалира до тогава. Но ще проуча и този вариант че вече нерви немам да бегам да рескам модеми. P.S. преди време и аз питах чичко гугъл и на мен ми отговори
 4. johnkill

  Всичко за БТК-ADSL - част 3

  Здравейте, доста четах по темата и още явно трябва но така и не видях нещо, което при мен се случва и дали има някакво по просто обяснение на проблема. Значи на АДСЛ БТК съм във фирма с няколко офиса един до друг с локална мрежа от 10 компа и 2 принтера мрежови. Във връзка с една нова програма за работа услугата изисква да се направи VPN тунел към сървърите на държавна институция. Има доста изисквания от 3 страни и се старая да ги изпълня. 1. Смених плана на 6Мбит BIZ за да имам статично IP - ОК 2. Купих сериозен rack и мрежата си стана както трябва, а не с онези евтини суичове. Пуснах и сървър както си му е реда. 3. От държавната институция ми пускат IP само за 16 адреса максимум. като маската ми е 255.255.255.240. БТК модема е - Huawei SmartAX MT882 купих и VPN рутер - Linksys BEFVP41 Настройките на тунела ни ги диктуваха от държавната институция. След 2-3 дена борба нищо не стана и викнах фирма да го настроят. И те се бориха 2-3 дена и накрая тунела стана. Работи вече няколко месеца но проблема е следния: Като поработим няколко часа и тунела се разпада или по-точно нямам връзка с сървъра отсреща. Като рестартирам модема от тока и тунела се появява и така по няколко пъти всеки ден. Нямаше да ми тежи толкова ако не бяхме няколко офиса пръснати и все трябва да пращам колежката да рестартира модема,защото аз съм през една улица. Звънял съм навсякъде по доста пъти и всички казват че при тях е наред. От БТК съм чувал всякакви отговори дори от вида на "ние доставяме интернет поддръжката на тунели е друга услуга". Но моя проблем е, че като ресна модема и всичко се оправя. Къде да търся проблема и ако има решение как да го намеря. Има и други с изградени системи от този тип но нямат проблеми. Съмнявам се че е нещо от БТК или модема им но те не си признават, защото от другите доставчици няма такива проблеми. Фирмата която настройваше рутера звъня и уж отваряха всички портове. Разбирам че може да е от всякъде проблема ама какво да правя като съм посредата между държавна институция и БТК - възможно най-гадния вариант за комуникация.
 5. johnkill

  Всичко за eBay

  Старах се да бъда максималко кратък и точен въпреки, че се опасявах да не е излишно моето писание понеже е последствие и не винаги е пряко свързано с пазаренето от интернет. Но щом и автора на поста не ме изкритикува значи не съм сгазил лука много. Искам само да спомена нещо много важно, което трудно се разбира, а понякога дори не може да се асимилира точно. Всяка митница си е сама за себе си със своите изисквания и претенции. Те са си като отделни държави. Това, че нещо върви по един начин в едната не означава, че ще мине по този начин на другата. Но нищо не пречи да се опита. Почти всички колеги са врели и кипели и ще ви дадат най-точния съвет за конкретния случай. Сега ще ви опиша няколко ситуации как може да се процедира но пак повтарям колегите са най-запознати с конкретните условия и ще Ви кажат правилния начин. Те са на ваша страна и Вие сте техни клиенти а не на митницата. Естествено си има граници на закона които не могат да бъдат прескочени. Ще Ви постна още една извадка пак за проценти за обмитяване, защото някъде бях прочел из постовете за подаръци и пратки от физически лица на физ.лица. "Стоки с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците или в пратките, получавани от физически лица, при условие че стойността на облаганите стоки не превишава 350 евро или равностойността им в друга валута" - 3,5% е митото естествено и ДДС след това. (тука има една уловка ,че някои митници тук не начисляват транспорта) 1. Вариант - поръчвате си лаптоп по интернет. -Каквато и цена да ви сложат най-добре е да има фактура от фирма. Ще кажете защо? Ами просто е по-горе има мито 3,5% и естествено 20% ДДС след това. Да ама повечето техники (особено компютърни) нямат мито затова ако е от фирма и не е подарък има само ДДС. 2. Вариант - дрехи от реноме марка. Само да ви кажа, че примерно Виктория сикрет на 90% от стоките са от Китай и малко са Малайзия или Шри ланка. Сега, това са си техни заводи явно но ти пазариш от САЩ примерно а идват с етикети Китай. По принцип дрехите са с много високи мита и това е обяснимо но има и още по-лошо. Примерно си поръчваш дънки от САЩ и те идват с етикет Китай. Тогава става на теория следното: памучни дрехи с произход Китай са забранени за внос в EU и заради това митницата отказва да обмити стоката и тя се връща обратно на изпращача. Дори са задължени от пощата да върнат целия колет ако вътре има други стоки, разрешени за внос. Но ако в крайна сметка сте си поръчали маратонки и има вариант да ви го пратят от физ.лице и даже ако може да пише подарък още по добре, тогава обмитявате на 3,5% Мито както цитирах горе за стоки с нетърговски .... Така че извода е винаги питайте преди да правите сериозни разходи. Инфото е най скъпото нещо но за сега го даваме без пари. Понякога не си заслужава дадена стока да се обмитява, защото излиза по-скъпо от на магазина. И пак да Ви напомня че примерите са ориентировъчни за да видите, че има различни варианти и само на място може да се прецени кой е най-удачен.
 6. johnkill

  Всичко за eBay

  Здравейте и от мен. Работя в митническа агенция от 7-8 години и съм се сблъсквал с повечето от проблемите Ви защото хора като Вас са ми ежедневни клиенти. Само не ме бъркайте с митничар, защото няма нищо общо - ние просто пишем документите Ви когато опрете до митница. Не претендирам да съм прочел цялата тема но първите и последните страници ги прочетах. Маркирах точно този абзац защото е много точен но и явно автора "lpa" е почти наясно след като се е борил с митничари вече доста пъти. Проблема е в тълкуванието на думите "облагаема митническа стойност", което много точно пише 45 EUR. До тук всичко е точно. Да ама не. Ще ви преведа постнатото отдолу само с няколко думи. Всички разходи направени извън територията на EU следва да се прибавят към цената на стоката (транспорт, такси , глоби, комисионни, застраховки и т.н......) и така се получава сума, която ако е над 45 EUR отивате на митница. Никъде не се казва, че само стоката трябва да е до тези пари и от там и заблудата. Съвсем друга тема е, че понякога минават и пратки над тази цена. Те са или проспани или са се смилили над вас тези дето ги ровят на летището. Естествено повечето разходи не може да се докажат и се крият но не е така с транспорта, защото си го пишат по пратките или ако е куриер - звъни митничаря там и му дават цена по тарифа за съответните килограми на пратката. Може да ме контрирате "ами ако е платено от изпращача?". Да ама тогава си го пише по етикета на пратката или инвойса (зависи от вида на сделката) и въпреки това пак няма гаранция, че ще убедите митничара защото там е една тема дето няма да ни стигне мястото на сървъра да я доубясним и изясним, а и много зависи от това как е спал снощи, какво е ял за закуска, дали му е дала жена му скоро и т.н. ето я и сухата материя: Митническа облагаема стойност - МОС - МОС може да бъде договорената стойност, т.е. реално платената или подлежаща на плащане цена на стоките, към която при определени условия, се прибавят разходи, които се плащат от купувача, но не са включени в реално платената или подлежаща на плащане цена, като: комисионни и възнаграждения за посредничество, разходите за контейнери, за опаковка, за транспорт на внасяните стоки до входен граничен пункт на България, за товаро-разтоварни и обработващи операции, за застраховки и др. - МОС може да се определи, като се използва договорената стойност на идентични стоки, продадени на същото търговско равнище и в приблизително същото количество, както стоките, подлежащи на остойностяване. - МОС може да бъде договорената стойност на сходни стоки, продадени за износ за България и изнесени приблизително в същия момент както стоките, подлежащи на остойностяване. - ако внасяните стоки или вносни идентични или сходни стоки се продават в България в състоянието, в което се внасят, МОС на внасяните стоки следва да се основава на единичната цена, по която се продава най-голямото сборно количество от внасяните стоки или от вносни идентични или сходни стоки по същото или приблизително по същото време, по което се внасят стоките, подлежащи на остойностяване. - МОС може да се основава на изчислена стойност. Изчислената стойност се състои от разходите за материали за производство или за други операции, свързани с обработката на внасяните стоки. Митническата облагаема стойност включва цената на стоката, увеличена с всички разходи на стоката до българска граница - транспорт, застраховка и др. Попълва се Декларация за митническа облагаема стойност /ДМОС -1/.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.