Премини към съдържанието

Мето

Потребител
 • Публикации

  6
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

0 Неутрална репутация

Всичко за Мето

 • Титла
  Новобранец

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

 1. Така и направих. Два пъти с двама различни. В общи линии първият само увърташе и не искаше да заеме някаква конкретна позиция. За това се свързах и с друг адвокат. Какво ми каза той: Потвърди, мнението, че става дума за притискане с цел да се осъществи, ако не цялото, то поне частично плащане, за да може по този начин да се промени началната дата, от която ще се изчислява периода при почти сигурно влизащия в сила от догодина закон, премахващ "вечния длъжник". Посъветва ме да не се подписваме под никакви документи и/или да извършваме каквито и да е плащания към ЧСИ/колекторска фирма и пр. Що се отнася до собствеността, той твърди, че при настоящата ситуация СИ може само да наложи възбрана в/у проблемната част. Това ще попречи на нейна продажба или прехвърляне, но няма право да я отнеме, т.като това е единствено жилище за длъжника, което го прави несеквестируема собственост. Дори при ситуация, в която СИ има право да отчужди имота, то той е длъжен да го предложи за продажба първо на съсобствениците и чак след това може да го обяви на публична продан. При това в този си вид имота можел да бъде продаден само с изрично съгласие на съсобственика. Относно "придобиване" на собственост със заплащане на данъци и пр., адвоката каза, че се касае за "право на владеене", а не "право на собственост". Т.е. собствеността ще си остане на длъжника, но на мен ще ми дъбе дадено правото да използвам имота за времето, докато се покрият направените от мен разходи по стопанисването му (нещо от сорта?!). Остава проблемът с евентуален опис на имущество. Тук адвоката ме посъветва да си изровя фактури, гаранционни карти и др. документи, които да послужат пред СИ за удостоверяване кой е купувач на съответната вещ и следователно неин собственик. Също каза, че процедурата е доста "подвеждаща" и имало редица "вратички" в нормативната уредба. С две думи посъветва ме, ако ще има опис да му се обадя, за да присъства и той. В крайна сметка остава м с впечатлението, че закона е направен така, щото да удовлетвори в максимален размер кредитора, в пълен ущърб на длъжника и хората, ставащи "невинни жертви" покрай него!
 2. Благодаря за коментарите, По-горе в темата споменахте нещо, което ме заинтригува - придобиване на имот с неплатени данъци. Подпитах нотариус и двама помощник нотариуси, както и един адвокат. И четиримата разтегнаха уколнчиво лукуми, като никой не заяви ДА - МОЖЕ или НЕ - НЕ МОЖЕ?! Данъците на тази 1/6-та част не са платени. В случая от общината преди 2 или 3 години са обявили "амнистия" (мисля този термин използваха) т.е. опрощаване на неплатени данъци в определени размери. Оказва се, обаче, че тези данъци са си дължими, просто от данъчна служба/НАП не ги търсят и са отказали правото да си ги събират по съдебен ред... Въпросът е: възможно ли е да отида, да заплатя съответната сума - 12 + настоящата години и с получения документ, да предявая претенции за собственост върху спорната 1/6-та?! По-важното, мога ли и по какъв начин да не допусна ЧСИ до опис на мое имущество? Ако приемем, че успея да се сдобия с въпросната собственост, но длъжникът по постоянен адрес е в същото жилище, имам ли право да откажа достъп на ЧСИ до имота под предтекст, че длъжникът няма собственост?! А и как стои принципно въпросът с доказване собственост в/у движимо имущество? Има ли инструмент, позволяващ ми, ако ЧСИ дойде на опис да докажа, че имуществото е мое (гаранционни карти, касови бележки, евентуално фактури) и то да не бъде описано - съответно да се избегне евентуално отчуждаване?!
 3. Благодаря за отговорите, Днес говорих и с адвокат, който при липса на документи не можа да даде някаква ясна оценка на ситуацията. Според него става дума за опит за сплашване, т.като се очаквало от селдващата година в сила да влезе законът, премахващ "вечния длъцник", т.е. колекторите бързат да съберат каквото могат докато могат. Доколкото ми е известно разделението на въпросните 50% е на равни части м/у съпругът и децата - всеки взима по 1/3-та част или около17%, което е 1/6-та част?! Това за данъците ме заинтригува. Почти сигурно е, че за послендите 15, че и повече години този мой роднина не е плащал никакви данъци. Не съм сигурен дали са "висящи" в данъчна служба и/или са платени от баща ми. Доколкото разбирам, ако данъците бъдат платени от мен или баща ми, с разписката мога да претендирам за собственост върху проблемната част от имота, така ли е?! Хипотетично, ако успеем да придобием тази 1/6, но длъжникът се води по постоянен адрес в този имот, имам ли право да не допусна чси до опис и отчуждаване на движимо имущество?!
 4. Благодаря за отговорите. В интерес на истината нямам идея как стои въпросът нотариално. Имотът е разделен м/у наследниците при смърт на един от собствениците - баба ми. Частта, която аз ползвам е на баща ми. Към момента другият собственик, дядо ми, който има 4/6 от имота не желае да се прехвърля/продава и пр. Трябва да проверим дали след смъртта й (1997-ма) са изваждали нотариални актове или не?! По-късно днес ще говоря и с адвокат, но без някакви документи едва ли ще може да ми даде конкретен съвет.
 5. Благодаря за бързите отговори. Да дам малко пояснения: 1-во не сме поръчители по кредита, не знам и да има такива; към момента, когато изтегли кредита, длъжникът получаваше 4-цифрена сума за заплата като държавен служител и не е било необходимо от поръчители (пак казвам, до колкото си спомням) 2-ро нямаме "черно на бяло" разделение - това е мое, това - твое; всички се водим на един адрес, като в личните ни документи няма отбелязани етаж и пр. и предполагам няма и в първоначалният договор за кредит, т.е. не съм на ясно как мога да удостоверя, че аз ползвам ет.2, а той приземния?; лошото в случая е, че имам немалко техника, за която не пазя или нямам фактури и гаранционни карти, за да мога да докажа, че си е моя, ако ЧСИ дойде за опис... 3-то частта, която длъжникът ползва си е самостоятелна - стая, кухненски бокс, антре и външен санитарен възел; т.е. да, може да се ползва самостоятелно; 4-то в недобри отношения сме от около 10-ина години и не поддържаме контакт, а това е и човек с крайно неглежирано отношение към почти всичко и е много вероятно, да не кажа абсолютно сигурно, че не пази каквито и да е документи; не ми е известно да е осъждан и/или съден 5-то утре ще се срещна с адвокат, но той ме уведоми, че ще са му необходими документи, каквито аз нямам и не знам дали ще получа в срок; Не е ли задължена колекторската фирма и/или ЧСИ да изпращат писма с информация какво се дължи, т.е. някакъв документ?
 6. Здравейте. Мой близък роднина, с който от доста време не поддържаме контакт има непогасен кредит към банка. Кредитът е изтеглен 2001 или 2002-ра година, като от 2004-2005-та насам не ми е известно да е бил обслужван. Длъжника е уволнен от работа 2004-та год. и до сега нямам информация да е постъпвал някъде на трудов договор. От известно време насам, външна колекторска фирма притеснява мен и близките ми чрез обаждания, смс-и и имейли. В най-общи линии се търси погасяване на сумата от 15 хил. лв., като според днешния смс крайният срок е 21-ви този месец. Т.като въпросният длъжник има съсобственост 1/6-та идеална част от жилището, в което живеем със семейството ми, а доколкото ми е известно не притежава движимо имущество, което да бъде разпродадено и да бъде обезпечен дългът съм притеснен. Проблемите са няколко: 1-во "черно на бяло" нямам представен документ за дължими суми, договори и основание, на което се търсят парите (т.е. номер на договор/задължение и пр.) 2-ро реално имота, на който сме съсобственици е разделен - ние ползваме двата горни етажа, а длъжникът използва 2 приземни помещения с отделен вход в същата сграда - т.е. един адрес; има ли опасност и как да се предпазим от опис и изземане на имущество, което е наша собственост? 3-то т.като длъжникът има само 1/6-та част от целия имот, има ли право ЧСИ да изземе цялото жилище и да го продаде на търг? Длъжен ли е първо да предложи закупуването му на останалите съсобственици или не? 4-то опитвам се да разбера как стои въпроса с т.нар абсолютна 10-годишна давност, как и дали мога да се позова на нея? 5-то какви документи бих могъл и трябва да изискам от колекторската фирма, за да се уверя, че претенциите им са основателни, а не става дума за измамна схема?
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.