Премини към съдържанието

Емануил Савов

Потребител
 • Публикации

  19
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко за Емануил Савов

 • Рожден ден 16.10.1980

Последни посетители

221 прегледа на профила

Постижения на Емануил Савов

Чирак

Чирак (3/21)

 • Първа публикация
 • Сътрудник Рядка
 • Първа седмица
 • Месец по-късно
 • Една година във форума

Нови значки

0

Репутация

 1. Хванахте ме в крачка. Шегата настрана, имам 2 дни за краен избор и затова пробвах и там. Ще помисля за Леново, както и за Събинчо - още е налице. Оценявам предложенията, насоките и критиките, които ми предоставихте с колегите по темата.
 2. В момента действам със старата записвачка през IDE и освен че ме ограничава при запис до 4-та скорост, другото е наред. А съвсем новата със SATA, по-късно, ако не ми стигат портове на дъното, мога да я свържа към IDE-то с такъв адаптер (има и ги в OLX по 8-10 лв.) - надявам се да стане от раз: https://www.jarcomputers.com/Adapter-IDE-to-SATA-17457_prod_HDDACDF17457.html За Seagate с прекомерните "благопожелания" отвсякъде едва ли ще рискувам, най-много с 1 TB + резервния хард. Много по-вероятно е WD Blue на 7200 rpm 1 TB, а този на 2 TB модел WD20EZEX в E-MAG за 3 дена никакво инфо и по телефона от доставчика - блокаж. Явно избягват подробности и не е серията която търсех и е от бавните EZRZ или друга с много раздута цена (ако мине номера с грешна снимка), затова и ги отписвам окончателно. WD Black на 2 и 3 TB от OLX също отпадат, не ми потвърдиха за остатъчна гаранция и въпреки, че не са ползвани много и на тази цена по-добре да не рискувам (а и kd темп и бучене ще надвишат моя Green, ще си го спестя).
 3. Окей, ще сравнявам да видим как ще се нагласят. А ако добавям диск 2,5 " с планка за хващане където ми е джоба (съвпадат ли така?) за 3,5 " в кутията със стандартни кабели ще зацепи ли нормално като по-големия му събрат или трябват спец-настройки, защото има доста изгодни оферти обем/скорост/цена спрямо класиците?
 4. Моето държи фронта открай време, поне SATA и IDE кабелите е логично да съвпадат за хард и т.н. Сетих се, че ако предислоцирам техните джаджи спрямо моите в ретро-кутията и изникне нещо през 1-ата година, няма кой да ми признае гаранция от тях за каквото и да е, логично нали! Само е задължително дъното им да има поне 3-4 SATA (за 2-3-4 харда + записвачка), то моето от кога е и е с 2 мижави, всеки модел требва да е над него!
 5. Не за ъпгрейди става въпрос а самото дъно (към него е видео и процесор и рам) нали са посмалени спрямо стандартните или пък не, за да се хване странично по принцип, а захранването и хардовете ще се нагласят нормално - има ли шанс конкретно компонентите спрямо дъното към моята щайга по лесен начин?
 6. Добра идея, обаче с тая малка кутия няма къде да добавя втори хард (записвачката задължително остава). Има ли възможност (без твърде нестандартни и скъпи приставки) да се нагласи хардуера от това Esprimo в моята класик-кутия и пак да действа всичко изрядно? А и много зависи модел и обороти на харда в системата им и точното дъно (ако то замине скоро, какво да ползвам без един куп нови финанси).
 7. Поредните "похвалени" представители, щом и Nikem лъжат за едните обороти, червения е за шут! Хем тука дуят на половината неща цените с 20-50% над чуждестранните аналози с транспорта, хем ни въртат номера да сравнява и спори човек за глупости. Чакам (вече днеска) инфо за Blue 2 TB и използвания Black 2 TB и ако и там ми хитреят на дребно ще рискувам със Seagate 2 TB от препоръчания линк. Между другото, модела на червения е WD20EFRX и къде ги измислиха тия обороти, няма такава серия!
 8. Става доста вероятен избор, първо да изчакам за Blue 2 TB от E-MAG има ли шанс (според обороти и модел) и снимките на WD Black 2 TB за ~100 лв.(може и да е останала гаранция, иначе не), ако не - пръв фаворит заради цената и бързина/шум (въпреки мненията за скрити дефекти покрай гаранционния срок). В резерв: 1 TB WD Blue/Seagate + 1 TB WD Black или WD Caviar Red 2 TB 7200 rpm 64 MB 3 г. гаранция за 152,38 лв., пак от Nikem. Дайте опция с Хитачи (старо-ново) на 7200 оборота!
 9. Ами, зимата на 2005-та като сглобих компа в JAR, абсолютно същия с по-малък хард (Maxtor, моя 200 GB, неговия само 80 GB) си направи и племенника. Първите 6-7 години захранването (350 W) си действаше безотказно, после почна да се бъгва (успоредно с преинсталации) и ме принуди да взимам ново. Взех от едни момчета с 1 година гаранция един Fortron за 36 лв. (и то 350 W, нямаше нужда тогава от по-мощно, пък и евтино), кара добре 11-12 месеца и почнаха дребните "спец-дефекти". Точно месец и малко след гаранцията (като по поръчка) просто изпуши и дотам, класика в жанра. По спешност сложих старото (използвано само 2-3 години доста по-нарядко от моето) захранване от компа на родата и така съм досега, поне едно 5-та година си джитка без проблеми (тогавашните серии изглежда с лекота надхвърлят гаранции 3-4 пъти и къде по държеливи от сегашните евтинджоси и не само). Кутията си седи първоначалната ATX 350, JNC 4JA черна, тънка и жилава от JAR. Смех, не смех, това е в момента.
 10. Няма как, защо да не попрехвърля каквото и да е инфо, ограничаващо риска, иначе може да последва Правилото на 7-те П-та: "Правилното предварително планиране предотвратява пикливото посрано подрискване" - Ричард Марчинко - Свирепия. (има и на 15-те П-та, че и на 37-те!)
 11. Така си е и тези преправяни, обновени, полу-нови, разопаковани и др. "refurbished" май нямат място за сравнение. За харда от E-MAG се свързах с оператор и ще ми върнат скоро инфо за серията, оборотите и гаранцията (сега е 2 г., дали може удължаване). Ето и линка им: https://www.emag.bg/hdd-2tb-wd-blue-3-5-sataiii-64mb-2-years-warranty-wd20ezrz/pd/D3XKNSBBM/?X-Search-Id=eea1344ffc77add5660d&X-Product-Id=35689984&X-Search-Page=1&X-Search-Position=45&X-Section=brands&X-MB=0&X-Search-Action=view Очевидно снимката им е грешна (там е за 1 TB и я сравних лесно коя за коя серия е) а кода на модела в сайта им е: WD20EZRZ (което е на 5400 оборота). А в E-Bay намерих точния им модел (дано съвпадне): WD20EZEX - това нещо вече отговаря на офертата им със 7200 rpm, ще видя скоро. Ако е по-бързият вариант ще се конкурира за основен хард с по-евтиният аналогичен 2T SG ST2000DM006 с 3-те г. гаранция и по-тих. Опция две е 1 TB от кой да е от горните модели (за ОС и още два дяла) + запазения WD Black 1 TB (за 50 лв. и успоредно за Архив), може и да си разменят местата. Опция три е използван доста здрав Seagate 320 GB с IDE (за 25 лв., ОС и D:) + 1 TB от горните и моя инатлив Green (на двете SATA за архив и отвреме навреме RW-то вместо подсигуряващия стар хард). Да изчакам справката от E-MAG и ново умуване.
 12. Така и трябва, остава да е Blue, Red или пък Seagate с 2 TB. В E-Mag излезе този модел на WD Blue: 2 TB, 64 MB кеш, 2 г. гаранция - модел WD10EZEX https://www.emag.bg/hdd-2tb-wd-blue-3-5-sataiii-64mb-2-years-warranty-wd20ezrz/pd/D3XKNSBBM/?X-Search-Id=eea1344ffc77add5660d&X-Product-Id=35689984&X-Search-Page=1&X-Search-Position=45&X-Section=brands&X-MB=0&X-Search-Action=view Рових и не намерих за него оборотите, а и самия модел на 2 TB не съвпада никъде (има примерно 20EZEX), дали в магазина са дали пак грешна снимка и трябва по телефон и нова такава за характеристиките? Хардове с добавка refurbished значи че са манипулирани на SMART-а за времетраенето, нали така и да не ги мисля хич и дали няма да ми подхвърлиш конкретен модел, може и по-стар като вариант?
 13. Еми така беше преди време, но напоследък се държи пущината, макар и постоянно "под заплаха". Все пак някои "притурки" са си за добавяне на ръка, основното е лесно. Иначе за втората употреба с черните WD препоръчвате да не ги броя за основен хард без гаранция (нормално си е, но размера и серията изкушава). Поне относно натоварването и темпа тази серия вярно ли е най-тежка или напротив - бърза, полу-жежка и приятно "шумоляща", да знам дали Gold, както я дават е по-търпима и не по-бавна? А за синия 2 TB, както е под 7200 rpm, по-добре да не се мъча като с моя Green (само на 1 TB излиза с тази скорост, пък е и евтин). Препоръчаната отвсякъде (и тук) Toshiba P300, може и да изгодна и действена, но срещнах прекомерно много "благопожелания" към почти всичките им серии, спрямо Hitachi и дори Seagate, че не бих я мислил, дори и пред моя динозавър. За Seagate 2 TB на 7200 rpm с 3 г. гаранция може и да си струва риска (там пък срещнах, не само тук, а и от чужбина за преднамерените (д)ефекти спрямо гаранцията и честото им избушване). Конкуренция е май единствено някое Hitachi (ако ме насочите) или направо WD Red (само ако е на 7200 оборота и има сигурно инсталиране на ОС и едновременно Архива, да не е само за NAS) - тях май най ги прехвалват и с право на места? В добавка - за черните хардове от OLX, по-големия е без инфо и със сигурност липсваща гаранция, а 2-та TB е взиман от Съюза (макар и скоро) и или е изтекла (съмнявам се!) или според тях нямала покритие тук? Има и един доста запазен (пак без подсигуряване) WD Black 1 TB за 50-60 лв. в резерв? За ползването на харда, ето какво ще е: доста често сваляне на торенти, филми и музика (и от дискове), копиране, преработване на един куп дребни файлове, ежедневно гледане (до MKV формат), стари и "средно" нови игри (и без това не тръгват тия след 2006-2007 г., зависи тук-там от RAM и видео), интернета (без скайпове, фейсбуци и др. измишльотини) леко-полека, писаници в Архива и малко документи - с една дума нищо особено натоварващо отведнъж!
 14. Повечето от Архива е дублиран на един бързо нагряващ "бивш" външен хард (пак WD, 500 GB, 3,5", доста тежък комплект), който вече е извън кутията заради заминало захранване (поправяно 2-3 пъти но дотам). Той е дълбок резерв и от 3-те дяла отвреме навреме единия не го вижда от 1-ия път (особено в комбина с Green-а и на него ОС), двата заедно = ръмжащ котлон! Майтапа настрана, инфото не е толкова незаменимо (1/4 са игри, 1/2 е музика (ще е учудващо за мнозина), снимки към 25 GB и другото са какви ли не клипове, Intal-files и личен "Архив"(20 GB)), но друго си е по-голям обем, скорост и поне няколко месеца без ПРЕИНСТАЛАЦИЯ (на моменти беше през 2-3 дни, как дойде, рекорда е 7 месеца нормална работа!!!). Изглежда да не мисля за над 2 TB, заради стария хардуер докато мина на тотален ъпгрейд, ама по-натам. Поне за вариант за ОС, мисля че не е толкова риск един средняшки (дори използван) хард, пък Основния да си е нов. Препоръка за модел и коя е прословутата 10-та серия свръх-чупливи Seagate и други подобни за избягване?
 15. Вярно си е, с тази моя SATA e излишно засега SSD. За записвачките, и двете действат, по-новата е Sata и работеше докато ползвах един дръглив 80 GB IDE хард за ОС и програми. Другата, по старата (на 2-3 години) с IDE кабели е засега включена с двата харда, докато държат, затова и ги редувах RW-тата, а древния засега "безсмъртен" Green e видял верно над 100 преинсталации. По въпроса за хардовете май ми остават два варианта: 1. За ОС, програми и D: да сложа хард IDE (има 3-4 варианта използвани и здрави: между 200 и 320 GB за 15 до 28 лв.) и така двете SATA на дъното да останат за новата записвачка (а като е в "почивка", връзвам сегашния WD Green 750 GB за дублиране на Архива и др.) и новия по-голям хард. Този хард трябва да е задължително на 7200 rpm, 2 TB, WD Blue, Red или Black. За черен са ми две оферти, без гаранция (проверено): 1) за 100 лв. е използван в момента 3 TB, 7200 rpm с линк (ако е коректно да посочвам): https://www.olx.bg/ad/moschen-geymarski-tvard-disk-wd-black-3-tb-7200-rpm-CID632-ID7P2YX.html#608f2750dd 2) другия е този WD Black за 120 лв., 2 TB, работещ в комп с линк: https://www.olx.bg/ad/tvard-disk-2tb-wd-black-CID632-ID7PxmI.html#da9c32a295 , а покрай него има същия модел за 140. Има и някакви Gold по 1 TB за 90-100 лв., пак използвани и "перфектни", то се знае за рекламата. Щом казваш, че може ОС и на червен, ще го имам впредвид със синия, лилавите отпадат, а за тези черните заслужават ли си риска и 3-те TB има ли как изобщо да тръгне на моето дъно с тези SATA? Ако максимума ми е 2 TB за разпознаване, да гледам оборотите, кеш поне 64 и гаранцията. 2. Ако ме насочиш към колегата с Hitachi-то или нещо подобно и по-сигурно да проверя - (Sata или IDE) с поне 320 GB и повече хард за C: и D:, ще мога да не рискувам с използван за Архива и да взема нормален голям с гаранция или да ги сразменя по функции (важно е Green-а да не го мъчим пак с ОС). А със Sentinel-а ми дава за WD Green освен 7-те лоши сектора, 1507 дни и 9 часа използван, 251 дни "оставащи до Fatality" (силно се съмнявам!) и 6023 пъти вкл./изкл. Дава ми 100 % Performance и 89 % Health, а по-долу е теста от S.M.A.R.T.-а: 1,Raw Read Error Rate,51,200,200,OK,00000000130B,0,Enabled 3,Spin Up Time,21,164,159,OK,000000001A66,0,Enabled 4,Start/Stop Count,0,94,94,OK (Always passing),000000001787,0,Enabled 5,Reallocated Sectors Count,140,200,200,OK,000000000000,0,Enabled 7,Seek Error Rate,0,100,253,OK (Always passing),000000000000,0,Enabled 9,Power On Time Count,0,51,51,OK (Always passing),000000008D51,0,Enabled 10,Spin Retry Count,0,100,100,OK (Always passing),000000000000,0,Enabled 11,Drive Calibration Retry Count,0,100,100,OK (Always passing),000000000000,0,Enabled 12,Drive Power Cycle Count,0,95,95,OK (Always passing),000000001734,0,Enabled 192,Power off Retract Cycle Count,0,198,198,OK (Always passing),000000000896,0,Enabled 193,Load/Unload Cycle Count,0,198,198,OK (Always passing),000000001786,0,Enabled 194,Disk Temperature,0,107,96,OK (Always passing),00000000002B,0,Enabled 196,Reallocation Event Count,0,200,200,OK (Always passing),000000000000,0,Enabled 197,Current Pending Sector Count,0,200,200,OK (Always passing),000000000007,0,Enabled 198,Off-Line Uncorrectable Sector Count,0,200,200,OK (Always passing),000000000007,0,Enabled 199,Ultra ATA CRC Error Count,0,200,200,OK (Always passing),000000000089,0,Enabled 200,Write Error Rate,0,200,200,OK (Always passing),000000000001,0,Enabled На редове 197 и 198 в началото ми дава жълт триъгълник с удивителна, иначе навсякъде е ОК, Always Passing, зелени отметки и без предупреждения и стряскащи ленти в жълто и червено! А с простичката програмка HDD Life ми показва по 79% Health и Performance (и от поне 2 години процентите варират (от 76 до 94!) при всяка втора преинсталация и други леки бъгове), а температурата скача до 48-53 градуса. На сегашния "системен" хард Excelstore 164 GB с нея ми дава само по 56% издръжливост и загрява с 3-4 градуса винаги повече от стария! Това за справка как са за момента. Ето и мейл за подробности и линкове ако има, извън тукашните: [email protected] Емо.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване