Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за PC ...

Featured Replies

Здравейте ...

В скоро време смятам да сглобявам нова машина, но както винаги, пак си имам проблеми относно подбора на желаният хардуер ... Имам някои компоненти, който са ми в главата от доста време и които искам да взема, но ще трябва да ме ориентирате за останалите. Ще ги формулирам в списък, за по-голяма яснота :

Платформа : AMD

Дънна платка : Преди ми препоръчаха "MSI K9A2 CF-F, AMD 790X, AM2+, DDR2, 2xPCI Express, SB7.1, Lan1000, Serial ATA Raid", както и "Gigabyte MA790X-DS4". Аз лично си нямам на идея. Вижте там от долните компоненти и ако можете да препоръчате нещо качествено, ще съм много доволен.

Процесор : Голям мерак имам на Athlon64x2 6000+ Dual Core (3.1GHz, 1MB, 89W, AM2) BOX. Може и по-стар модел, но да е в тази серия "Athlon64x2 5200+/Athlon64x2 6000+".

Твърд диск : Фен съм на Western Digital. в Jar си харесах този вариант - 500GB WD Caviar® Black™, SATA2, 7200rpm, 32MB. Как е според вас ?

Памет : Искам да са 2x2GB DDR2 1066MHz. Това добро ли е - 2x2GB DDR2 1066MHz Corsair TWIN2X4096-8500C5, XMS2 ?

Видео карта : 512 MB DDR2 или DDR3, Full Microsoft DirectX 10 shader model 4.0 Support. GF 9800GT, 512MB Sweex, 256bit, DDR3, PCI Express, TV Out май е нещо такова ... Всички ми викат да взимам над 9600 GT за nVidia и над 4670 за ATI. Лично на мен ми препоръчаха "Galaxy GF 9800GT, 512MB DDR3" и "Sapphire HD4850, 512MB DDR3". Някакви идеи ?

Оптично устройство : Мисля да взема ASUS. Примерно "ASUS DRW-2014L1T LS SATA Black" ? Тъй като го няма в JAR, може да се насоча и към някое LG. Предложете, моля ...

Кутия : Нещо с по-добро захранване ... Все говорят за Fortron, като най-качествено.

Монитор : И това ще трябва да има, че съм с едно старо LG ez T710B и вече няма накъде. Не по малко от 17" и не повече от 19", 5ms, до 350-400 лева. Даже гледам че има доста предложения в рамките на 250-300 лв (1, 2, 3, 4, 5).

Изброеното горе с "MSI K9A2 CF-F" дъно и "17" Samsung 720N / 721N Silver-Black 8ms 600:1 300cd/m2 TCO99" монитор, излиза към 1400 лева, които съм съгласен да платя (до 1500 с монитор).

Поздрави и благодаря на всички за помощта ...

Редактирано от FEarBG (преглед на промените)

Платформа : AMD

След като прочетох това стана безсмислено да чета надолу. ;)

Първият ми съвет е да не избираш дъното на MSI. Имах сериозни пролеми с едно такова. За видео картата не избирай марката Sweex. По възможност си вземи XFX или E-VGA. Наистина са по-скъпи, но поне знаеш за какво си даваш парите. За другите неща избора ти е добър.

Защо да е безмислено да четеш по-надолу?

Ти не харесваш AMD. Това не означава, че й другите не трябва ги харесват. Аз съм ползвал и AMD и Intel. Мога да кажа само това:

При AMD операционната система се държи много по-добре и производително отколкото при Intel. Обаче при по-сериозни изчисления AMD малко изостават.

Редактирано от Bfaf (преглед на промените)

• Автор

Видео карта : Ето ги двете нови предложения, като не разбрах поддържат ли пиксел и вертекс шейдър 4.0 ?

01. GF 9800GT, 512MB Chaintech 9800GT APOGEE PCI Express, 256bit, DDR3, 2xDVI, TV Out - 277.13 лв

02. GF 9800GT, 512MB XFX PV-T98G-YDQ4 PCI Express, 256bit, DDR3, 2xDVI - 313.79 лв

Може ли малко коментари за картите, та да знам коя да избера ...

След като прочетох това стана безсмислено да чета надолу. :)

Това го видях тук, така с платформа писано, а ако става въпрос че AMD SUX biggrin.gif, моля предложете нещо на Intel, което да влиза в гореспоменатата цена (с монитор 1500).

Поздрави ...

GIGABYTE EP45-DS3R, P45

INTELCORE 2 DUO 3.00GHz E8400

ADATA 2 x 2GB DDR II 800

WD 640GB 7200 32MB SATA II

PALIT 512M HD4850 DDR III PCI-E

CHIEFTEC GPS-450AA- 101A 450W

ASUS DRW-2014S1 BLACK

1261От SkY оставям кутията по твой избор

GIGABYTE EP45-DS3R, P45

ADATA 2 x 2GB DDR II 800

ASUS DRW-2014S1 BLACK

Това вече е друго нещо ;)

GIGABYTE EP45-DS3R, P45

ADATA 2 x 2GB DDR II 800

ASUS DRW-2014S1 BLACK

Към нещо такoва трябва да се стремиш. Може да смениш дъното с ASUS P5Q, и РАМ-та със Corsair XMS KIT 2x2GB 8500C5D. Хардът гледай да е от AALS серията с 5 години гаранция. Ако нямат въпросната записвачка, LH-20A1L на Lite-On също е добър модел.

• Автор

Имам няколко въпроса, относно конфигурацията на "coolmeen", която всъщност ще бъде и бъдещата ми машина :

1. Трябва ли да взимам допълнително вентилатори или не ? (процесор) Май като е "BOX", няма да трябва ...

2. Трябва ли да взимам звукова и мрежова карта или те са вградени на дънната платка ? (дъното)

3. Също кабели трябва ли да поръчвам или те от фирмата слагат ? (:P) От SKY ще взимам машината ...

Еми това май е за PCто. След като отговорите, праскам една оферта в "Конфигуратора" и поръчвам.

П.П. А да имате някакви предложения за добър монитор, от SKY или JAR ?

Благодаря на всички за помощта ...

1. За процесора освен ако няма клок не ти е нужен( BOX=има вентилатор в комплекта) :P

2. Дъното има вградени звукова и мрежова карта, но ако си ценител на звука може да си вземеш външна звукова карта.Относно мрежовата карта препоръчително е да вземеш външна ако има много токови удъри там където живееш. :angry:

3. Кабели попринцип не ти трябват.Трябва да има в комплекта.

• Автор
Към нещо такoва трябва да се стремиш. Може да смениш дъното с ASUS P5Q, и РАМ-та със Corsair XMS KIT 2x2GB 8500C5D. Хардът гледай да е от AALS серията с 5 години гаранция. Ако нямат въпросната записвачка, LH-20A1L на Lite-On също е добър модел.

Това "AALS" към името на "WD" ли трябва да го пише, защото не го видях в ценовата листа на SKY.

A тази RAM Corsair има само 2x2GB TWIN2X4096-8500C5DF на DDR II 1066 и е много скъпа ... Има "ASUS DRW-2014S1 BLACK", а и аз искам да е тя.

Oбаче как да избера между дънните платки ? Т.Е. коя е по-добра - ASUS P5Q, P45, DDR II 1200/1066/800/66, SATA II, RAID, 1394, GLAN, LGA775 или GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s ?

П.П. Благодаря на "mrik", за бързият отговор ;)

Аз лично чисто P5Q не бих взел.Или P5Q PRO(ако има пари за него) или GB

ПП.Виж къде е ATX конектор на P5Q. :rolleyes: Затова не е много за препоръчване. Може да ти пречи на охлаждането на процесора.

Това "AALS" към името на "WD" ли трябва да го пише, защото не го видях в ценовата листа на SKY.

A тази RAM Corsair има само 2x2GB TWIN2X4096-8500C5DF на DDR II 1066 и е много скъпа ... Има "ASUS DRW-2014S1 BLACK", а и аз искам да е тя.

Oбаче как да избера между дънните платки ? Т.Е. коя е по-добра - ASUS P5Q, P45, DDR II 1200/1066/800/66, SATA II, RAID, 1394, GLAN, LGA775 или GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s ?

П.П. Благодаря на "mrik", за бързият отговор :rolleyes:

Aко хардът е с 5 години гаранция, значи е AALS. Ако е с 3 е от старата AAKS серия. РАМ-та при мен е ~220 лева, с допълнителния вентилатор на Corsair е с 10 лева отгоре. Това е от сегашната ценова листа на Солитрон по настоящият им курс на долара 1,55лв за долар. Аз лично бих заложил на ASUS - същите екстри като Гигабайта, с 6 долара е по-евтино, а има по-добро охлаждане.

п.п. АТХ конектора е разположен на оптимална позиция - близо до PCIe слота и близо до процесора - по-малък волтдроп при клок. Кабелите на захранването са достатъчно дълги да заобиколят голямо охлаждане, а какво остава за боксовото. P5Q PRO няма нужда да се набутва, тъй като няма да ползва допълнителните PCIe слотове.

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

п.п. АТХ конектора е разположен на оптимална позиция - близо до PCIe слота и близо до процесора - по-малък волтдроп при клок. Кабелите на захранването са достатъчно дълги да заобиколят голямо охлаждане, а какво остава за боксовото. P5Q PRO няма нужда да се набутва, тъй като няма да ползва допълнителните PCIe слотове.

Оптимална позиция ама замисли се от къде трябва да мине захранващия кабел за да стигне до там...Не случайно на повечето дъна ATX конектора е около РАМ-та за да е по-удобно за включване.А защо от АСУС са решили там да го сложат....???

Aко хардът е с 5 години гаранция, значи е AALS. Ако е с 3 е от старата AAKS серия. РАМ-та при мен е ~220 лева, с допълнителния вентилатор на Corsair е с 10 лева отгоре. Това е от сегашната ценова листа на Солитрон по настоящият им курс на долара 1,55лв за долар. Аз лично бих заложил на ASUS - същите екстри като Гигабайта, с 6 долара е по-евтино, а има по-добро охлаждане.

P5Q има малък волтдроп,по-добро охлаждане и същите екстри..Ами не познаваш дъното,но няма лошо.А ако АТХ конектора е сложен добре според теб,завиждам на сръчността ти.Благородно... cool.gif

P.S. На вниманието на kokomil,станахме двама фенове... cool.gif:angry::beer:;)

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

Да, ама на този WD 640GB 7200 32MB SATA II, който е в конфигурацията, супер много глупости са изписали, но нищо не видях за "AAKS" или "AALS". В този случай, кой от двата харда е по-добър ?

И харесах две кутии, цената е една и съща, като и на външен вид ми допадат, но на тази "NEOTECH" има доста изписани параметри долу. Та има ли нещо такова, като по-добра кутия за моята конфигурация (като характеристика) или не ? Става въпрос за ASUS TA-891 /NOPSU/ATX MIDTWR и NEOTECH 2036 Black, 400W.

П.П. И още един въпрос biggrin.gif :

Кое захранване е по-добро - CHIEFTEC GPS-450AA- 101A 450W или FORTRON SAGA 450, 450W, 12 CM ?

Да, ама на този WD 640GB 7200 32MB SATA II, който е в конфигурацията, супер много глупости са изписали, но нищо не видях за "AAKS" или "AALS". В този случай, кой от двата харда е по-добър ?

И харесах две кутии, цената е една и съща, като и на външен вид ми допадат, но на тази "NEOTECH" има доста изписани параметри долу. Та има ли нещо такова, като по-добра кутия за моята конфигурация (като характеристика) или не ? Става въпрос за ASUS TA-891 /NOPSU/ATX MIDTWR и NEOTECH 2036 Black, 400W.

П.П. И още един въпрос biggrin.gif :

Кое захранване е по-добро - CHIEFTEC GPS-450AA- 101A 450W или FORTRON SAGA 450, 450W, 12 CM ?

Не мога да ти бъда от полза за тези две кутии.Тъй като си падам по клока,смятам и двете за неподходящи-вентилацията и размера им са кръгла нула.На тая цена доста по-добра(но не добра-на тази цена такова животно нема...) е тазиОтносно захранването-чифтека,определено.А на самите дискове си пише,какви са.Според мен AALS е по добър,което не значи,че AAKS е лош.Не се притеснявай,тук сме в една или друга степен маниаци,обаче прегледай темата,в която описваме конфигурациите си... cool.gif

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

А ако АТХ конектора е сложен добре според теб,завиждам на сръчността ти.Благородно... cool.gif

Блгадогаря. Искрено. Та по въпроса за волтдропа - това дънце си е с 8-фазно захранване, а като се включи load line calibration волтдропа става минимален.

FEarBG, ако няма да клокваш, си харесай кутия на външен вид. Ако ще клокваш си харесай нещо с добра вентилация - с място за вкарване на въздух отпред и отстрани и поне 12см перка отзад да изкарва. Та както вече казах - AALS са нови с 5 години гаранция, AAKS са малко по-стари с 3 години гаранция. Ако гаранцията не е важна за теб, си вземи AAKS, разлика в производителността няма да усетиш.

• Автор

Аз разгледах двете кутии (ASUS Middle TA-861 и ASUS Middle TA-891) и като гледам, то в технически данни едно и също пише, но не знам ... Тъй като няма да клоквам, слагам ASUS TA-891 /NOPSU/ATX MIDTWR, че ме кефи повече на вид и конфигурацията излиза следната :

Платформа : INTEL biggrin.gif

Дънна платка : GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s

Процесор : INTEL PIV CORE 2 DUO 3.00GHz CONROE E8400, 6M, 1333, BOX, Dual Core

Памет : ADATA 2 x 2GB DDR II 800

Твърд диск : WD 640GB 7200 32MB SATA II

Видео карта : PALIT 512M HD4850 DDR III PCI-E

Оптично устройство : ASUS DRW-2014S1 BLACK

Захранване : CHIEFTEC GPS-450AA- 101A 450W

Кутия : ASUS TA-891 /NOPSU/ATX MIDTWR

Ако имате идеи за последни подобрения, моля пишете ... И някой може ли да ми препоръча сносен монитор на нормална цена (към 300 лева) ?

Благодаря на всички за помощта и лека вечер ...

Да, ако можеш си вземи 500 или 550W Chieftec или Corsair CMPSU-450VX, не за друго, а заради 8-pin 12V конектор, който при 450W модел липсва. Не че с 4-пиновият дъното няма да работи, но Е8400 си е сериозен процесор и ако ще го овърклокваш, по-стабилното захранване ще ти помогне, а ако речеш след време да сложиш някой четириглав 8-pin си е почти задължителен, иначе при продължително натоварване 4-пиновият започва да грее сериозно и може дори да нагори и да направи беля.

• Автор

Аз няма да клоквам и т.н. но машината ще работи доста дълго време, така че, моля кажете това ли са захранванията с "8-pin 12V конектор" и съответно кое да избера за моята конфигурация :

01. CHIEFTEC Захранване GPS-550AB-A 550W

02. FORTRON FSP550-80GLC/EPS12, 550W

03. CORSAIR Захранване 450W - CMPSU-450VXEU

Мерси за помощта ...

Аз лично бих взел Corsair-a заради тишината и заради това че вътре си е чист Seasonic.

• Автор

Сърдечно благодаря на всички, които помогнаха за новата ми машина :) От SKY много добре ми обясниха относно системата "поръчване, сглобяване, изпращане, плащане". Много съм доволен, в петък ще ми я доставят сглобена, в готовност за "цъкане". Само кутията, която бях избрал, не беше в наличност и я замених, като за финал се получи това :

GIGABYTE EP45-DS3R, P45, DDR2 1333+/1066/800(up to 16GB), SATA 3Gb/s

INTEL PIV CORE 2 DUO 3.00GHz CONROE E8400, 6M, 1333, BOX, Dual Core

ADATA 2 x 2GB DDR II 800

ASUS DRW-2014S1 BLACK

CORSAIR Захранване 450W - CMPSU-450VXEU

ASUS TA-210 /NOPSU/ATX MIDTWR

Цената е 1388 лева, ако някой желае да вземе подобна ...

Това е от мен. Отново благодаря, остана само да си намеря качествен монитор и заспива работата ...

Поздрави, FEarBG ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.