Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми с връзката чрез рутер (Belkin F5D7230de4)

Featured Replies

Здравейте,

много се надявам някой тук да може да ми помогне, защото вече съм изчерпан от всякъде и нямам идея какво става... Проблемът е, че с безжичния рутер връзката ми драстично се влошава и не ми позволява да ползвам Нета за друго освед да чета вестници... няма торенти, няма клипове в youtube vbox... просто не си заслужава да го държа, ако единственото предимство е липсата на жици. На всичко отгоре понякога работя от къщи и проблемът с връзката направи това невъзможно през рутера.

Ето детайлите на връзката:

Статично, реално IP с пълните настройки на доставчика (DNS, Mask и пр.) - TCP/IP;

Ограничение по Mac Address на картата

Lan кабел до компютъра или до устройство пренасочващо сигнала;

Връзката е много добра.

Проблемът:

Включих рутерът и го свързах с едни от компютрите. Опитах се да клонирам Mac Address-а на компютъра за да не се обаждам на доставчика за да го освободи. По незнайни причини не се получи - обадих се и го освободих. По-късно получих съвет да рестартирам рутера защото забавянето във връзката може да е в следствие от неправилно клониране на Mac Address-а и това да влошава работата на рутера. Резултат - нулев... Рутерът работи - като в безжичната мрежа е на пълен капацитет - това го отчитат компютрите. Връзката е 54 Мбита/сек максимален капацитет, което е предостатъчно да задвижи нета. Свързах 4 компютъра едновременно и върви, но само преглеждане на леки страници. Пробвах като изключих всички освен един - нямаше подобрение... В един форум се препоръчваше да се изключи Wireless Zero Configuration за да не търси по-добра връзка при безжичния и-нет - отново нищо + това имам един на Линукс който трябваше да върви без проблем, но не. Пробвах почти всичко и стигнах до извода, че е нещо или в рутера или в настройките му.

Проведох и следния тест за скорост в тествай скоростта си.:

Router WireLess Network - 1 computer: (Безжичен с рутер)

Upload: 131 kb/s

Download: 101 kb/s

Ping: 29 ms

Router Cable Network - 1 computer: (жичен с рутер)

Upload: 132 kb/s

Download: 101 kb/s

Ping: 26 ms

ISP Cable Network - 1 computer: (жичен директно от достачика - без рутера)

Upload: 12 468 kb/s

Download: 18 254 kb/s

Ping: 8 ms

Не вярвам особено на тези тестове, но определено има голяма разлика в качеството. Пробвал съм и с youtube - разликата е просто от небето до земята - без рутера зарежда за секунди, а с него 2 минутно клипче го гледам 20 мин и забравям до къде съм стигнал защото чакам много.

Въпросът ми е: Някой имал ли е такъв проблем и как го е решавал... исках да мога да ползвам безжичен и-нет, а не да си създавам проблеми и да се чудя какво да правя. Опитах се да бъда възможно най-изчерпателен в обясненията и опитите да реша проблема - ако някой иска допълнитерно информация да пише в темата. Ще съм ви много благодарен.

P.S.: Ето, че забравих нещо - има активиран FireWall, който обаче допусква като изключение всичко необходимо - торент клиента ми и пр... Пробвах и без нея - нищо особено, няма подобрение. Ако се сетя още нещо ще допълвам темата.

Редактирано от hangman13us (преглед на промените)

• Автор

Стига бе хора... няма ли някой който да се е сблъсквал с този проблем??? Започвам да се отчайвам...

• Автор

Един по един, моля... не смогвам да пробвам всичките ви предложения за решаването на проблема... cool.gif

Reverse enjineering once again....

Ресетваш рутера. ПРавиш МИНИМАЛНИ настройки. Без защити, отворена мрежа. Ако хващаш други мрежи край теб виж на кой канал са(6ти вероятно) и смени твоя канал, на 1ви примерно. На машините махаш Скайп, торенти, моренти, и други мизерии. Тестваш. Докладваш.

• Автор

Първо: мерси, че се отзова на молбата за помощ.

Тестовете, които съм правил по-горе са направени както ти самия си казал - без програми изискващи връзка и без други компютри в мрежата. Ето и какво направих: върнах рутера на фабричните настройки, след това нагласих мрежата си и установих връзка с и-нет. Не съм поставял ограничения във връзката - т.е. напълно отворена е. Започвам да си мисля, че има някаква опция за ограничаване на скоростта за компютър - т.е. ако имам много компютри да не стане така, че един от тях да черпи много и да влошава качеството на другите... не знам... вече нямам идея.

Ето това са характеристиките та мрежата, те бяха първоначално зададени:

11th channel;

Wireless mode: "g and b"

Broadcast SSID: Okay

Protected mode: on

11 е зададения по подразбиране канал. По долу съм сложил тестове по различните канали. При мен има около 4-6 мрежи - според зависи понякога няма нито една включена друг път са много. Честно казано не знам как да разбера на кой канал са пуснати. В момента на тестовете са само 3 (включая моята собствена). Всички тестове са направени с включен само един компютър, без някакви приложения изискващи връзка и пр. Ето и резултатите:

Speed test1:

941 kbps - download

136 kbps - upload

Ping - 40 ms

Speed test2:

99 kbps - download

133 kbps - upload

Ping - 41 ms

След тези два теста пуснах един ъпдейт на Firmware-а за да видя дали има някакво подобрение. Ето теста отново на 11ти с обновения софтуер:

Updated Firmware

107 kbps - download

137 kbps - upload

Ping - 24 ms

Ето ги сега тестовете започнали от първи канал и след това през 3 канала (в случай, че някъде има някакво подобрение на връзката ще пусна допълнително тестване в диапазона до него):

channel: 1

194 kbps - download

169 kbps - upload

Ping - 45 ms

channel: 4

100 kbps - download

145 kbps - upload

Ping - 40 ms

channel: 7

96 kbps - download

146 kbps - upload

Ping - 29 ms

channel: 10

214 kbps - download

176 kbps - upload

Ping - 28 ms

channel: 13

114 kbps - download

128 kbps - upload

Ping - 27 ms

Всички тестове са направени с препоръчания сървър - София (тествай си скоростта).

P.S.: има нещо, което ми направи впечатление - в началото връзката взривно тръгва напред - т.е. удря 3-4 Mbps и след това пада. Не знам дали е нормално, но без рутера връзката направо си лети. А и не мога да си обясня, защо понякога upload-а ми е по-висок, по принцип трябва да е обратното.

Мерси предварително.

Според мен обяснението е просто - рутера ти забива.

Евтините рутери (под 100 лв, с изключениe на някои рутери с читав Broadcom чипсет като Buffalo) не могат да държат на торенти и висок трансфер.

Тъй-като торентите създават много връзки и им изяждат паметта обикновеното явление е 1 мин супер скорост след което рутера почва да си прави каквото си иска или тотално забива. Също и защото процесора/чипсета им е слаб на този клас рутери - максималните скорости обикновено са 1-2 мб/с.

Моят съвет е да го смениш по възможност с по-скъп, а ако не си в състояние - тогава търси за нов или OpenSource (ако го поддържа) фирмуер...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• Автор

Абе и аз си го мислих това, но тя връзката съвсем я няма... торентите ми не са пуснати автоматично, а и не съм отворил 1000 неща едновременно. Първо се свързвам, после започвам да отварям страници - работи си, но връзката не е задоволителна. Като се опитам да пусна нещо във vbox или youtube го гледам 100 часа.

Рутерът е от Техно-Маркет за 80 лв. но си мисля, че 1 компютър би трябвало да може да задвижи добре - т.е. поне съответните сайтове да се отварят нормално. На мен ми е ясно, че ще има малко забавяне, ама това е 10-15 пъти по ниска връзка.

Не знам дали си чел внимателно, но аз ползвах и портовете на рутера - вързах го, но с кабел, но връзката не се подобрява изобщо. Вече имам един жичен рутер с 8 порта - той си върви безотказно с 2 компютъра пълни с торенти на мах... а струва само 19.90 или поне толкова беше преди 1-2 години.

А и кой ще ми гарантира, че ако дам 150 лв. за рутер ще върви добре? Ако четеш упътването на моя внимателно оставаш с впечатлението, че 20-25 компютъра ги захранва просто перфектно. ;)

P.S.: а и да си призная напълно откровено, ще си изям ушите, ако се окаже, че съм дал 80 лв. така... не, че е за парите, но все пак не растат по дърветата, нали?

Не печелите от 6-ца от тото :)

ТТЛ - е в основата на проблема :hush:

• 1 месец по-късно...

И при мен има ограничение ттл=1,при второ устройство след рутера става ттл=0,няма нет!

Изглежда,че все пак не е ТТЛ.От доставчика са му разрешили рутиране,т.е. за него няма ограничение по ТТЛ.Не е споменал какъв е рутера.

Въпрос към разбиращите:къде е отбелязана големината на паметта(кеша) на рутера?

• Автор

Здравейте,

Нямах много време и за това не съм писал в темата. Наистина има TTL ограничение, защото доставчика ми цака на компютър. Въпреки това обаче към безжичната мрежа съм връзвал до 3 компютъра, които имат интернет, но връзката е в пъти по-бавна от обикновенно. Говорих с човек, който с това се занимава и той ми препоръча да си взема друг рутер, който има възможност да му се сложи друг firmware. Той можел да премахне ограничението и да връзката да се нормализира. Имам и няколко полезни сайта, които обаче ще сложа някои друг път, че са на другия компютър и ще ми е много трудно сега да ги търся тепърва.

Въпреки това ще ще се радвам, ако някой има някакви идеи да пише.

послепис: относно кеш паметта на рутера - нямам и идея каква е, а и честно казано не знам как да я разбера. Ако някой може да ми каже - бих споделил обема й веднага ;-)

Послепис2: За много години на всички, които ще видят това съобщение!

http://www.belkin.com/support/article/?lid...27&scid=221 С коя версия на фърмуера си?

Освен това има някаква поддръжка на http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices(не пише нищо за "германския" екземпляр),потърси и openwrt.org.

• Автор

По настоящем версията на Firmware-то ми е: F5D7230v4_UK_6.00.14 като го спомена исках да погледна дали е идлязла някоя по-нова версия. Не ползвам сайта им - а направо му давам да се ъпдейтне сам т.е. да си свали подходящият файл. Излязла е някаква нова - BELKIN_RT_54G_USA_4.05.03.bin - пожела да свали този файл. Така или иначе това не е основна версия и не очаквам да има някакви забележителни подобрения. Свалих я, но не съм я инсталирал. Може да я пусна по-късно да видя дали ще има някакви промени.

А по въпроса с допълнителната устройства не съм особено запознат с това и предпочитам да го погледне някой, който разбира от тези неща. Предполагам, че и сам мога да му сложа DD-WRT, но не искам да рискувам и после да не мога да го оправя. Не, че е проблем - така и така си плащам пак за два компютъра, но предпочитам да знам, че после някой ще може да оправи нещата, в случай, че омажа нещо. За съжаление човекът, който ми помага с такива по-сложни неща е много зает напоследък и все не можем да намерим време за да се видим.

Ти мислиш ли, че DD-WRT ще може да се справи с TTL-а?

• 7 месеца по-късно...

какво правя аз въртя антената на ляво или на дясно докато не се вдигне скороста пускам торент задача за сваляне и както върви с 10-15кб си вдига до 2мб както е нормално, но незная как да отстраня проблема нацяло след време пак забива, пак въртя и пак се оправя laugh.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.