Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на VPN Server - Ubuntu 8.10

Featured Replies

Здравейте, имам задача да направя по интернет връзка в една виртуална мрежа на три отделни физически мрежи, които са с различни доставчици на интернет.

Всички компютри от трите мрежи (няколко машини с win 98, няколко с vista, останалите с ХР) трябва да се "виждат" един друг и всичко да работи все едно са наистина в една физическа мрежа, в смисъл всички да се виждат, примерно в my network places в една workgroup-a.

Какво направих до тук - четох, че ще ми е нужен VPN сървър за целта, имам отделен компютър за целта, той ще се намира физически като част от най-голямата от трите мрежи.

Всички компютри трябва чрез него да получат достъп всеки-към всеки, да си шерват файлове и т.н.

Най-голямата мрежа получава нет от ланка, чрез рутер(останалите две са с adsl, едната с biz пакет, т.е. модема раздава ip-тата, a другата с home adsl, в която има и няколко безжични рутера след adsl модема, които рутират нет-а), като публичния адрес е динамичен, което води до проблем какъв да е адресът на vpn-a, за да се закачат към този сървър от другите мрежи, вероятно проблема с адрес ще го реша с dyndns(не ми е ясно още точно как, но до там да го докарам). От рутера пренасочих порт 1723 към частния адрес на сървъра в мрежата.

Инсталирах на него един Ubuntu 8.10 server, сложил съм го в съответната workgroup-a и той се "вижда" от машините с windows в неговата локална мрежа, инсталирах и настроих pppd, в pptpd.conf съм описал необходимите IP адреси, а в chap-secrets въпросните данни за клиентите, които ще се закачат към сървъра.

Пробвах, закачам се към сървъра, както от локалната му мрежа, така и от интернет(виждам ги с ifconfig като ppp0 ppp1 и т.н.), т.е. до тук добре.

Искам VPN мрежата да е със статични адреси, няма да се задават от сървъра, затова не съм и търсил как да му пускам dhcp.

Четох, четох, но няколко въпроса не са ми ясни - първо, с какви адреси трябва да са vpn клиентите, от същия сегмент, какъвто е ip адреса на сървъра, или съвсем отделно ?

Необходимо ли е компютрите в същата физическа мрежа с VPN сървъра отново да се закачат към него чрез vpn (тук предполагам не - все пак те са в една мрежа?) ?

Главния Въпрос е как да накарам сега VPN клиентите, които се закачат, да се "виждат" един друг и да се появяват в workgroup-a все едно са наистина в една мрежа, заедно и с компютрите от локалната мрежа на сървъра ?

Също ще ми трябва и отдалечен достъп до сървъра, вече от моята (четвърта) мрежа, за да мога да настройвам или променям нещо през интернет, това също не знам как да го направя, но и не съм стигнал и до там.

Преварително благодаря :angry:

Като цяло най-лесното решение на проблема е , VPN сървър в единия сегмент , а рутерите на другите да се връзват към него. За да се виждат машините от различните мрежи ти трябва WINS сървър .

• Автор

А как по-точно "рутерите на другите" да се връзват към него, рутерите на другите 2 мрежи се ползват за достъпа им до интернет, поотделно всеки компютър трябва да се закача към VPN сървъра, така го разбирам ? Или бъркам ?

Интернет връзките им си остават независими една от друга и свързването на всички компютри към VPN сървъра е само с цел да се "виждат" в една виртуална мрежа.

Сега ще потърся информация за този WINS сървър, на ubuntu server трябва да го инсталирам вероятно.

намери си един линукс бокс, сложи му openVPN и ползвай tap вместо tun интерфейс, също така, позволи клиентите да говорят помежду си и си готов..

http://wiki.grml.org/doku.php?id=openvpn

http://www.techimo.com/forum/linux-unix/17...ntu-dapper.html

няма по - добър vpn appliance за свързжане на враждебни среди, т.е. комуникация м/у различни технологии, ADSL, PPPoE, NAT, dynIP...

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• Автор

sanddaemon, благодаря, ако още малко не се справя така както съм започнал, ще опитам с openvpn, четох още преди за него, но това ми се видя по-лесно уж...

Опитах се да накарам Samba да работи като WINS сървър, добавих в smb.conf

wins support = yes

но нищо не се промени, отново се закача към сървъра и толкова, не вижда компютрите от локалната мрежа на сървъра.

sanddaemon, благодаря, ако още малко не се справя така както съм започнал, ще опитам с openvpn, четох още преди за него, но това ми се видя по-лесно уж...

Опитах се да накарам Samba да работи като WINS сървър, добавих в smb.conf

wins support = yes

но нищо не се промени, отново се закача към сървъра и толкова, не вижда компютрите от локалната мрежа на сървъра.

това което искаш ти се прави от друго място

hint:

/etc/host.conf

# The "order" line is only used by old versions of the C library.

order hosts,wins,bind

multi on

с това му казвам, когато resolve-а hostname, 1во гледа /etc/hosts, след това wins, накрая bind, t.e. прави dns resolve

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.