Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ламерси въпроси

Featured Replies

Здравейте. Понеже съм нов в мрежите и след като почетох малко разбрах, че в равноправна мрежа (peer-to-peer) не е хубаво да има повече от 9 хоста, искам да питам, дали имат предвид до 9 хоста на collision domain или 9 хоста в цялата мрежа? Другия ми въпрос е, дали ако се построй мрежа от 50 хоста с топология клиент - сървър, тя ще се държи по - добре от равноправна такава? Под клиент-сървър се има предвид една специална машина определена за сървър да ръководи нещата, нали? Може ли в мрежа с Windows компютри да се сложи Linux за сървър или той трябва да си е точно Windows Server за Windows системите? От тъкъв сървър може ли да се управляват всеички процеси на компютъра?

И ако някой не му се отговаря на всички тези въпроси, бих ви помолил поне да ми отговорите на първия.

Ще съм много благодарен за получената информация. Мерси предварително.

Това не знам къде си го чел за 9 хоста но за мен е някаква глупост. Няма значение колко хоста ще са(до 254). Сега зависи за какво ще се ползва тази мрежа. Ако е фирмена и ти си администратор и ако смятате да увеличавате машините може да се помисли да се направи windows домейн за централизирано конфигуриране.. Това е и предимството. Задават се настройки за другите компютри, права и т.н.

Няма проблем да има линукс машина в уиндовс мрежа. Стига да се конфигурира самбата добре другите машини ще имат достъп до нея, също може да се ползва и като DHCP и още подобни благинки.

Това не знам къде си го чел за 9 хоста но за мен е някаква глупост. Няма значение колко хоста ще са(до 254). Сега зависи за какво ще се ползва тази мрежа.

Машините може да са хиляди, никой не е казал че маската е осембитова! От гледна точка на намаляване на broadcast пакетите не е разумно да са повече от 500

Няма проблем да има линукс машина в уиндовс мрежа. Стига да се конфигурира самбата добре другите машини ще имат достъп до нея, също може да се ползва и като DHCP и още подобни благинки.

Няма проблем и линукс машината да е domain controller

Другия ми въпрос е, дали ако се построй мрежа от 50 хоста с топология клиент - сървър, тя ще се държи по - добре от равноправна такава? Под клиент-сървър се има предвид една специална машина определена за сървър да ръководи нещата, нали?

Сървър на какво: файлов, бази данни

Може ли в мрежа с Windows компютри да се сложи Linux за сървър или той трябва да си е точно Windows Server за Windows системите? От тъкъв сървър може ли да се управляват всеички процеси на компютъра?

В какъв смисъл да управляваш процесите. Искаш да следиш кой какво пуска? Или да управляваш машинитер като инсталиран софтуер, конфигурации и т.н.?

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

Проблема е че в материалите който съм чел (от училище и от CCNA на Sicso) не ми се изясни какво прави този сървър, в клент-сървър мрежите и затова си го представям като мощен компютър, който казва на кой какво да прави и ако той се развали мрежата пада. Майче представата ми не е много правилна така ли?

Проблема е че в материалите който съм чел (от училище и от CCNA на Sicso) не ми се изясни какво прави този сървър, в клент-сървър мрежите и затова си го представям като мощен компютър, който казва на кой какво да прави и ако той се развали мрежата пада. Майче представата ми не е много правилна така ли?

СЪрвъра предоставя услуга: процесорно време, дисково пространство, база данни, достъп до принтер, достъп до комуникационен канал и още много възможни услуги. Не е задължително да предоставя по-вече от една услуга, но няма пречки да го прави

(от училище и от CCNA на Sicso)

:) Cisco cool.gif

• Автор

Значи ако една мрежа се проектира с 200 хоста примерно и си има суичове, рутери и всичко необходимо ще си функционира супер, а сървърите са само като екстри на мрежата. Така ли?

Ами то сървърите могат да имат много приложения. Може да имаш отделна машина за някакъв сървър, примерно DHCP или DNS, а може и всяка машина в мрежата да си е вид сървър със съответното приложение. Зависи какво искаш от тази мрежа cool.gif

Значи ако една мрежа се проектира с 200 хоста примерно и си има суичове, рутери и всичко необходимо ще си функционира супер, а сървърите са само като екстри на мрежата. Така ли?

Една забележка, ако има между два от компютрите в тази мрежа маршрутизатор то това вече не е една, а две мрежи :lol6:

Макар и много условно можеш да приемеш и маршрутизатора за сървър, то предоставя пакети с информация, достъп до интернет, или до друга мрежа

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.