Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за тонколони Jamo Studio 170

Featured Replies

Здравейте !

Попаднаха ми въпросните тонколони , но неработещи ,с издъхнали говорители . Искам да ги сменя(говорителите) , но не мога да разбера какви са им импедансите и мощностите, защото по тях има само цифрени означения , които не сами ясни:

Бас 21503

Среди 20470 Р.О 08662

Високи 44055

Предполагам ,че това са кодове, показващи това, което ми трябва. Другото е , че колоните са в "насипно състояние" , т.е говорителите са разкачени и извадени и повечето кондензатори от филтрите липсват, т.е ще трябва да се правят и филтри , но не съм наясно с изчисляването .Ако някой има желание , моля да обясни и сподели или да даде линк към подобна тема. :cheers:

ако питаш мен ням а смисъл да се занимаваш малко е вероятно да намериш същите а и едвали ще намериш схема за филтрите .......................късмет все пак

ако питаш мен ням а смисъл да се занимаваш малко е вероятно да намериш същите а и едвали ще намериш схема за филтрите .......................късмет все пак

Според мен не е нужно да се опитваш да възстановиш оригиналните стойности. Сложи си хубави баси около 60W сложи си кондензатор къвто ти дадът в магазина .. надали ще е лош резултата :angry:

Имам същите в нас .. но незнам как се отварят.

Най-ценното е че имаш изчислена кутия - акустиката е най важна .. колоните .. даже и по хубави имаш шанс да ги направиш с промяната

• Автор
Според мен не е нужно да се опитваш да възстановиш оригиналните стойности. Сложи си хубави баси около 60W сложи си кондензатор къвто ти дадът в магазина .. надали ще е лош резултата ;)

Най-ценното е че имаш изчислена кутия - акустиката е най важна .. колоните .. даже и по хубави имаш шанс да ги направиш с промяната

Така и смятам да направя. Дано успея да намеря подходящите размери.

Според мен не е нужно да се опитваш да възстановиш оригиналните стойности. Сложи си хубави баси около 60W сложи си кондензатор къвто ти дадът в магазина .. надали ще е лош резултата :whist:

Уникални глупости! За какво пишете, след като не разбирате?

Аз съм поклонник на датската фирма Jamo и домашното ми кино е благодарение на тях.

isv, въпросните говорители могат да се възстановят. Сервизът на K&K в Пловдив се поддържа от частник, които пренавива говорителите. K&K не заменя говорители, а пренавива.

Какъв кондензатор, какви 5лв? Има специализирана литература по въпроса. Например, "Оразмеряване на озвучителни тела". Там черно на бяло с примери учи как се строи двулентов, трилентов, четирилентов филтър. Конкретни стойности на кондензатори, бобини и шунтови съпротивления, а не кондензатор къвто ти дадът в магазина.

Озвучителни тела Jamo се разглобяват лесно. Фланецът на всеки високоговорител е захванат с рапиди към лицевата страна на кутията. Подходяща отверка и готово. Отвътре на дъното на кутията се намира електронна платка с филтровите радиоелементи.

Извинявай че пак се намесвам - принципно си прав !

Но от опит още преди в България да имаше кой знае каква техника съм постигал прекрасни резултати с модифициране на Бг и руски колони.

Както и направа на луферр от тенекиена кофа :)

Да ако нещата трябва да са прецизни .. съгласен съм - литература, изчисления .. - Са момчето иска да има колони .. с какво му помогна с твоя пост. Ми ако намери размера говорител да ги слага - ако платката с филтрите е вътре в което се съмнявам да я ползва ама ако я няма ?

• 3 седмици по-късно...
Така и смятам да направя. Дано успея да намеря подходящите размери.

Погледни 20 см. VKN 10212 /11, 80W 4-8 ома 40-4000 Hz за нискочестотен; 10 см. VKS 0732, 50W 4-8 ома 1000-5000 Hz за средни и 5,5 см. високочестотен 2000/3000/ - 18000/20000/Hz има голямо разнообразие за високочестотни. Потърси си готова патка/филтър/ за трилентова колона /не са скъпи/. Доста трудно е да си направиш филтъра сам и те съветвам даже да намериш някаква схема да не се опитваш ако нямаш подходящо оборудване и опит в тези неща. Мисля, че тези говорители пасват на кутията но при купуване е желателно да носиш старите за да сравниш закрепване и да прецениш дали ще ти паснат. УСПЕХ!

измервай колко см е дупката , измервай колко инча е шибвай си говорители с който и кондензатори,бубинки... и почвай да си режиш Хертцове докато намериш най-приятния за тебе

• 5 месеца по-късно...
Здравейте !

Попаднаха ми въпросните тонколони , но неработещи ,с издъхнали говорители . Искам да ги сменя(говорителите) , но не мога да разбера какви са им импедансите и мощностите, защото по тях има само цифрени означения , които не сами ясни:

Бас 21503

Среди 20470 Р.О 08662

Високи 44055

Предполагам ,че това са кодове, показващи това, което ми трябва. Другото е , че колоните са в "насипно състояние" , т.е говорителите са разкачени и извадени и повечето кондензатори от филтрите липсват, т.е ще трябва да се правят и филтри , но не съм наясно с изчисляването .Ако някой има желание , моля да обясни и сподели или да даде линк към подобна тема. :)

Възстановяване на високо говорител.

Ако шпулите са здеави може да се пренавие бобоната, най-често се прекъсва меката врузка между корпуса и шпулата, трябва да се провери. За въстановяване на бобината, шпулата се изрязва от лепилото към корпуса, развива се медната тел, вижда се къде е прегоряла /ако е само прекъснала без да има изгорял лак на съседни намотки, може да се запои, ако има големи поражения на лака на съседни намотки, се маха цялата бобина. За навиването на нова бобина се намира медна тел за трансформатори със същата дебрлина, измерва се дилжината на телта на оригиналната бобина новата тел трябва да се одреже с 1 м. повече, мерим съпротивлението и режем докато докараме съпротивлението на оригиналната бобина. Ако незнаем какво е било съпротивлението на високоговорителя измерваме съпротивленията на пърчетата от оригиналната боина сумираме и взенаме наи близкото число 4,6 или 8 ома.

Новата бобина се навива в същата посока като старата. Когато сме готови с навиването на новата бобина предстой най-важната част залепяне на шпулата.

Изрязваме хартия голяма колкото цилиндърчето на шпулата на което е навита бобината, слагаме го от вътрешната страна на цилиндърчето на шпулата, намазваме края на шпулата която залепва към корпуса слепило момент, също намазваме и корпуса където е била залепена шпулата, оставяме за 7-8 минути да стегне лепилото. За слепването ни трябва и батериика от 9 волта тя трябва да се включи така към бобината на шпулата че шпулата да се пребере на вътре. Поставяме шпулата на корпуса с хартииката вътре в цилиндърчето /дебелината на хартииката трябва да се избере така че хем да оплатнява хем шпулата да се движи в магнита, вклшчваме батерията към бобината и внимателно вкарваме шпулата като влвзе натискаме здраво краищата на шпулата намазани с лепило към корпуса. Нкрая лакирате краищата на бобината към шпулата и запоявате меката връзка от шпулата към корпуса и ето имате почти нови говорители.

Редактирано от petiomalchev (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.