Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Два VLAN-a, само в единия интернет...?

Featured Replies

Здравейт,

искам да ви питам: Имаме HP Procurve 2524 и 20 компютъра вързани към него. Искахме да имаме 2 отделни VLan-a и го направихме, но порта от който идва интернет трафика( АДСЛ -БТК модем) попада в едната мрежа и другата остава без интернет. Какво да правим? :speak:

• Автор

Да и аз така си мислех.... в упътването на суича показват варианта за споделяне на порта за двата VLAN-a. Пак не иска!

А какъв е смисъла от двата VLAN-а, нали двете мрежи имат един гейтуей и най-вероятно ползват адреси от една мрежа?

• Автор

партньорски организации сме в един ЛАН, искаме да не се виждат двете мрежи...но ако имаш друго предложение...

Те НЯМА да се виждат, ако са в различни VLAN-и, дори с адреси в една мрежа.

Така че направи порта с ADSL и в двата VLAN-а, а на двата VLAN-а гейта да е 192.168.1.1

Това е.

Така че направи порта с ADSL и в двата VLAN-а, а на двата VLAN-а гейта да е 192.168.1.1

Това е.

Хм,с един гейтуей и няма да се виждат... Ако на 192.168.1.1 има защитна стена, да, но иначе не съм сигурен

Хм,с един гейтуей и няма да се виждат... Ако на 192.168.1.1 има защитна стена, да, но иначе не съм сигурен

По всяка вероятност няма интернет заради рутера на БТК.

Трябва да untag-ваш пакетите на неговия порт на суича (и пак няма да се виждат двете мрежи), защото повечето такива "рутери" нямат вградена поддръжка за VLAN.

Всъшност VLAN (и суич) не ти трябва. Достатъчно е да ги разположиш в две различни адресни пространства (и да настроиш рутера да е с две ИП-та ако го може) - например 192.168.1.0/24 и 10.0.0.0/24. Ако не може - проучи въпроса дали тая гад може да се флашне с DD-WRT или нещо подобно...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

По памет ми се струва, че рутърите имат 802.1Q?

Иначе със сигурност могат да се настроят две мрежи в различни адресни пространства

По памет ми се струва, че рутърите имат 802.1Q?

Иначе със сигурност могат да се настроят две мрежи в различни адресни пространства

Не всички, зависи каква "пръчка" са му дали. А за адресните пространства проблема (независимо дали е с VLAN) е дали рутера може да се настрои за две мрежи...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

"Пръчките" - за ProCurve или ZTE-то имаш предвид?

За HP-то няма да говоря, бих го ползвал с радост.

Не бих искал да изпадам в полемики за ZTE-то, но най-малкото е с Broadcom чип, а той .... Broadcom 96345 IPV6 support, 802.1q tagged VLAN support (for instance, to isolate WLAN traffic from the rest), IPSEC support, to build secure VPNs

Доколкото дали може, всеки от рутърите може, през уеб, от конзола, през my.contact.bg не съм сигурен дали е разрешено.

Ако е проблема в настройката на алиас, ще помогнем на колегата, да се обади.

• 2 седмици по-късно...

До къде го докарахте? Рутера на БТК какво може? Може би ще е по лесно вместо БТК да си пренастройват рутера - вие да си добавите един ваш рутер, за двете ви мрежи

Това е.

един порт няма как да подава untag-нати фреймове от два vlan-a.

можеш да го направиш trunk с native vlan, т.е. фреймовете на единият vlan да са тагнати, а на другият не.

ако беше се потрудил да прочетеш малко, щеше да разбереш, че ти трябва рутер в двата vlan-a, който да рутира трафика ти.

с windows не съм го правил, но под линукс и freebsd с удоволствие мога да ти дам линкове как става.

ако си вземеш един linksys с пачнат firmware можеш да го направиш така, че да има vlan и да го ползваш като рутер преди btk.

Абе приятелю, ти на практика искаш квалифициран специалист, който е учил минимум 5 години, ако не и цял живот, да ти осигури помощ във време, когато вероятно трябва да си изкарва заплатата? Имаш ли представа какво би ти струвало това?

Хайде де, я тогава си поръчай тази услуга на фирма с договор.

Наистина, какво правиш тук тогава, ти за помощ ли питаше или интервю за работа провеждаш ?

• Автор

Приятели, благодаря ви за помоща ама на сила никой не съм накарал нищо тука! cool.gif Или помагаш или не ........... аз лично просто нямам нужда от 5 годишни( пък дори и цял живот учили) специалисти с концепцията: " Вън всички от форума, който иска да знае нещо пише го на друго място- да чете предварително" :lol6:

Приятели, благодаря ви за помоща ама на сила никой не съм накарал нищо тука! cool.gif Или помагаш или не ........... аз лично просто нямам нужда от 5 годишни( пък дори и цял живот учили) специалисти с концепцията: " Вън всички от форума, който иска да знае нещо пише го на друго място- да чете предварително" :P

това не го разбрах, но като цяло не ти трябват 5год. специалисти, а:

1. да прочетеш малко дори и в wikipedia за vlan-ове.

2. да си вземеш нужното оборудване.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.