Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

споделяне на интернет през лан

Featured Replies

Здравейте

знам че мн хора са дали мнение по темата, доста форуми попрочетох, но все не успявям да намеря точния и заради това ще попитам пак.

Някой може ли да помогне със свързването на два компа през суич като:

- единия комп е старичък но е с една лан карата и с ХП операционна система

- втория е лаптоп който обаче е пак само с една лан карта и ВИСТА операционна система

- интернета не е с някакъв конкректен ИП-адрес а с автоматични настройки

Аз звънявах на доставчика да го питам какви са вариантите за втори компютър с и-нет и те ми казах че е нужно само да си взема един суич и съм готов, но май забравиха да ми кажат някой подробности (като необходимост от втора лан карта) или просто неискаха да кажат. Излишно попитах за второ ИП те казаха че не е нужно, не били забранявали втори компютър.Както и да е аз купих един суич и вързах двата копютъра така като те ми бяха обяснили:

- захранващия кабел включих в суича

- от суича вадя два кабела единия за стария комп а адругия за лаптопа

- проверих кабелите дали работят със сигурност работят

Резултата беше следния, лаптопа продължи да има и-нет но до стария компютър и-нет така и не дойде.

Дали някой се е сблъсквал с нещо подобно и има ли шанс това да проработи, не съм бъркал по МАК-адреси защото не знам точно как но попрочетох доста форуми за тава как става но никъде не намиерих за и-нет с автоматични настройки.

ЩЕ СЪМ МН БЛАГОДАРЕН АКО НАКОЙ МИ ПОМОГНЕ ИЛИ ПОНЕ МИ КАЖЕТЕ ДАЛИ ИМА ВАРИАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

Трябва ти рутер, не суич. Ако искаш да използваш суич, вариантът е с две ЛАН карти на единия комп, в едната влиза кабелът на доставчика, а от другата дърпаш кабел до другия компютър, или до суича и от суича пак към другия комп. В случая суичът ще ти стане излишен, освен ако не са ти на голямо разстояние машините. Тааа по-доббрият вариант е с рутер :cant believe:

Няма как да има след като ползваш switch. За да има и на лаптопа със swich трябва доставчика ти да пусне интернет към mac адреса на другия комптър и да се направят съответните настройки ip/gateway/dns, ако няма пуснато dhcp.

Другия вариант е да си го рутираш сам за втория компютър, но ти трябва или втора лан карта на единия или рутер.

Щом доставичка е казал, значи е така - през суича си взимат комповете от DHCP настройките. Нямат и заключване по МАС, доколкото се разбра.

Така че, на двата компа TCP/IP адреса да се взима автоматично:

VistaDHCPAuto.jpg

Нямат и заключване по МАС, доколкото се разбра.

Не знам как от къде го разбра това нещо, но ако има доставчик с DHCP и без заключване на MAC, нали се сещаш, че всеки, който си бодне кабела в техен суич, ще има безплатен интернет?

Предполагам на автора са му казали сутер с в граден суич, или просто патката от хелдеска не е могла да му даде компетентен отговор.

те ми казах че е нужно само да си взема един суич и съм готов, но май забравиха да ми кажат някой подробности (като необходимост от втора лан карта) или просто неискаха да кажат. Излишно попитах за второ ИП те казаха че не е нужно, не били забранявали втори компютър

От тук си правя извод. Ако ИСП-то е с POM, ще е сложно да им се "закачиш"

Ако ли е така, заключен по МАС, то за потребителя не остава друго освен прокси. Първия компютър с 2 IP адреса (втория статичен частен 192.168.*.*) и втория също със статичен частен и се ползва проксито на първия

Какъв е проблема не мога да разбера - купува се един рутер - жичен или безчичен: щом се включва лаптоп безжичен естествено - разликата в цената е около 20 лв, правят се настройките на производителя и това е... cool.gif

Човека си е взел суич.

Има ли смисъл от цялата тази гимнастика и губене на време , при положение , че един чисто нов рутер(tp-link) е 34 лв . И настройките са му елементарни , web базирани.

Питай тези , които са ти казали да си вземеш суича , да ти обяснят как да стане работата с него .

Успех cool.gif

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Ами то като вече си взел суич остава да си вземеш 1 лан карта за около 10-15 лв. с USB преходник вместо PCI..така и така ще имаш още свободни портове за интернета...

Моя суич е 8 портов и сега приеман интернета през суича от там на 1 комп.в едната лан...а от другата лан обратно към суича и ето ти прокси интернет с 2 порта..обаче имам вързани още 2 компа...общо стават 4 порта..но скоро очаквам и лаптоп..и така и така си имам свободен порт..просто само си взимам определено кабелче от суич до мястото където искам да седи компа...но сега ще обмисля и вариант лаптопа да е чрез Bluethoot...но ще видим..

• Автор

Ами благодаря ви на всички който сте се постарали да ми отговорите но от всичко това което казвате че идеота от фирмата който ми каза да си купя суйч е разбирал от мрежи не повече от мен и сега си имам един суйч който да си блъскам в главата, а за това дали съм се объркал за суйч или рутер не съм се защото попитах излишно няколко пъти защото и на мен ми се стори малко учудващо как би могло да стане въпреки че познанията ми по мрежи и мрежови устройства са доста бедни.

Ако някой се сети за някой друг начин с описания от мен случай ще съм любошитен да знам как става.

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТЗИВЧИВОСТТА

Ами благодаря ви на всички който сте се постарали да ми отговорите но от всичко това което казвате че идеота от фирмата който ми каза да си купя суйч е разбирал от мрежи не повече от мен и сега си имам един суйч който да си блъскам в главата, а за това дали съм се объркал за суйч или рутер не съм се защото попитах излишно няколко пъти защото и на мен ми се стори малко учудващо как би могло да стане въпреки че познанията ми по мрежи и мрежови устройства са доста бедни.

Ако някой се сети за някой друг начин с описания от мен случай ще съм любошитен да знам как става.

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТЗИВЧИВОСТТА

Какво е положението на този комп който няма нет(има ли пакети).Би трябвало да ти е дал доставчика настройките и за двата компа (ип и тн.).Иначе както казват по нагоре рутер е по-добре.Ама това не ли тяхна работа?.

• Автор
Какво е положението на този комп който няма нет(има ли пакети).Би трябвало да ти е дал доставчика настройките и за двата компа (ип и тн.).Иначе както казват по нагоре рутер е по-добре.Ама това не ли тяхна работа?.

Не на са ми дали никакви настроики, пъкетите си вървят мрежата като мрежа си работи, въпроса е че няма нет а относно настройките те са автоматични.

А да те попитам кой ти интернет доставчика?И също така някой ако оже да ми обясни как става с рутер сварзването в смисъл кабелчето каде отива парво и така малко нообърски въпрос ама ша ме извинявате. :)

А да те попитам кой ти интернет доставчика?И също така някой ако оже да ми обясни как става с рутер сварзването в смисъл кабелчето каде отива парво и така малко нообърски въпрос ама ша ме извинявате. :P

Рутера се настройва (ip,gateway,mask,dns-си).Кабела за нета се включва в пише wlan или internet.И това е останалите портове са за компютри.

Ама че бързо обяснение :P

Като се почне, че порта е WAN..... та се стигне, че интерфейсите са минимум два, което значи "Рутера се настройва (ip,gateway,mask,dns-си)"X2, не смяташ ли?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.