Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Превю ASUS EEE PC 4G

Featured Replies

Преди няколко месеца се сдобих с един такъв "компютър". Информацията, която намерих в интернет беше доста оскъдна, а на български да не казвам нищожна, за това реших да напиша тази тема.

asus-eeepc4g-tn28.jpg

ASUS EEE PC 4G

• CPU Intel Celeron M ULV

• Chipset Intel chipset

• LCD 7"

• Memory DDR2 667 512MB (upgradeable)

• SSD 4GB Solid-State Disk

• Communications 802.11b/g wireless, LAN 10/100, 3 x USB 2.0

• Expansion slots SD/MMC reader, VGA

• Audio HD Audio, built-in stereo Speaker/Mic, Headphones/Mic

• Keyboard 15 mm small size 80 keys

• Camera 0.3 mpx

• Battery 4 cells Li-ion

• Operating system Linux Microsoft Windows XP compatible (drivers available)

• Features Protection bag

• Dimensions & Weight 225 x 165 x 20-25 mm, 0.9 kg

• Warranty 2-year limited global hardware warranty 1-year battery pack warranty

• Официялен сайт: http://event.asus.com/eeepc/microsites/en/index.htm

Увод

От доста време исках да си взема VMC карта за мобилен интернет, а когато ми изгърмя лаптопа на който си гледах сериялчета за лека нощ знаех, че оправянето в сервиз ще отнеме доста време. На всичкото отгоре бях започнал да играя онлайн стратегия, която за да я видя трябваше да включвам настолно PC, а понякога това се налагаше по няколко пъти нощем. Събрано всичко това на куп реших, че трябва да взема нещо евтино за да закърпя положението докато оправят моят, от който бях доволен. Почнах да търся по форуми, но по стара българска традиция всичко втора употреба се продава на .... интересни цени. Малко след това по телевизията видях реклама, в която един каубой си гледаше нещо в нета яздейки кон, а някъв проскубан индиянец му се молеше да си провери мейла. Очевидно олицетворявайки се с вторият персонаж реших, че трябва да се провери и се запознах с брошурата за тази оферта от дивият запад, която дори включваше и устройство за мобилен интернет. Явно беше много добър момент да отида да си платя сметката и да разпитам и стъпвайки в офиса видях, че има една бройка сложена за тестове от клиентите. Е, на размери беше по-малък отколкото очаквах и доста разхвърлян, но останах с впечатление, че работи бързо и е сравнително удобен. Взеха ми парите за изговорените минути и връщайки се в офиса почнах да търся ревюта. За моя изненада всички казваха хубави неща... Е освен в тестовете биеше наред всичко с неговите характеристики и дори такива с по-добри, но най-доброто в този клас се води на Acer Aspire One, но разликата между двата беше около 40% от цветните листчета хартийки дето ни ги дават всеки месец.

Така след известно мотане и обмисляне на финансови планове, начини на плащане, разглеждане на алтернативи реших, че ще рискувам и го взех заедно с пакет мобилен интернет и устройсво за него, струващо колкото половината "лаптоп".

Първи впечатления

Когато след 2 седмици успях да врътна мобилният оператор да ми го даде с хубавото устройсто за интернет (иначе го даваха с по-скапани, по-евтини и по-бавни) подписах договори и чудесии и си тръгнах с едно кашонче с не малки размери весел, подскачаш и свирукащ като цветарка разнасяща кокичета за 50ст. бройката. Едвам успях да се прибера и веднага хвърлих всичко на леглото и почнах да го разопаковам. Бях приятно изненадан - чистичък, приятен на допир, с чувство за използвани качествени материяли, та дори имаше и калъфче по негов размер и мишка ASUS с размери по-малки от стандарните, но и по-големи от жалките подобия на мишка, които хващаш с два пръста и се чудиш защо предишният ден си си изрязъл ноктите и не можеш да райт-кликваш. Впрочем мишока е единственото лъскаво нещо в целият комплект... Колкото лъскава толкова и лъха на евтино, за разлика от всичко останало. Веднага се насочих с инструкциите в ръка към тоалетната и след 30-40мин вече бях готов да започна работа...

Работа

На самият SSD носител има инсталации на Windows XP и някаква разработка на Linux специализирана за този модел, като от BIOS-а може да избирате коя от двете да ползвате и дали да се стартира нормално или да започне инсталация отначало. Отделно има CD, на което не намерих нищо интересно освен безплатен "олекотен пакет" на MS Office и като фен на Windows просто приключих инсталацията, създадох си потребители и всичко си тръгна. За Linux платформата не мога нищо да кажа, защото не съм я ползвал, но в интернет казват, че работи по-бързо от Microsoft-ската, а вярвайте ми тя хвърчи. Ако си мислите, че Windows ви зарежда бързо на ултра новата ви машина с 10 хиляди гигабайта рам и 4 80гигахерцови ядра на процесора - лъжете се. Времето, което ми отнема да отида от стаята до кенефа е достатъчно да се е заредил и готов за работа, а това е МНОГО БЪРЗО. След около 6 месеца използване и инсталиране на това и онова мога да кажа, че все още се държи добре и единственото, което го затормозява е скайп поради ултра хитрият начин на написване на тази интелегентна програма. Не очаквайте изненади от него, но за 900mHz и 512 ram работи адски бързо и създава впечатление за много по-мощна машина.

Видео

Екранът е малък и подържа 800х600 и 800х400и нещо. Втората изпълва целият екран, но е доста нефункционална според мен тъй като само таскбар, статус бар и още 2-3 ленти заемат половината екран, за това изборът ми е първата, която изисква малко свикване, но след 10тина минути работа вече нямате проблеми. При нея самият екран се скролва когато сложите мишката най-горе или най-долу. Ако сте решили да гледате филмчета на него и са в широкоекранен формат няма да е толкова зле, но екрана си остава малък. Картината обаче няма видимо място м/у точките и е с доста добро качество, особено имайки впредвид цената на "съоражението". Все пак ако сте по път или на лекции, съвещания и други ще ви свърши работа и ще сте доволни от компактните му размери. Относно работа с интернет и други приложения не уморява очите (както примерно Sony VAIO на висока резолюция с малък дисплей) след като всичко е достатъчно голямо. Имайте впредвид, че видеото взема от рам паметта и 512, в някой случай не са достатъчни. Това разбира се зависи от кодирането на файловете и какво ли още не, а проблеми понякога има и с гледане на филмчета от vbox. Странното е, че youtube върви доста по-лесно и ненатоварващо.

Връзки

За връзките с мрежи няма какво да се желае повече. Достатъчно голям обхват и бързина на безжичната мрежа, LAN-а си работи безгрижно.

Звук

Един от многобройните плюсове на този малък "звяр" са двете колонки до екрана. Вадят доста силен звук и макар да нямат добър бас и да са с големината на цариградско кюфтенце са провели не един или два купона, та включително и на Нова Година. Бих казал, че в тази област превъзхождат компютри до 2-3 пъти по-скъпи.

Има вграден микрофон, който обаче е някъде отдолу и не се чува перфектно винаги, особено ако го сложите на мека повърхност като одеалото на леглото ви. Все пак ако не ви се носи допълнителен си върши работата добре, особено ако е сложен на бюро. Допълнително разполага с изход за колонки и вход за отделен микрофон.

Клавиатура и пад

Имайки впредвид размерите на цялото "чудо" не можете да очаквате кой знае какво, но след 1-2 часа работа става доста удобна. Има си function бутон (на който най-изненадващо fn+F6=Task Manager =)), windows key, и т.н. и т.н. Пада за мишката е привидно с малки размери, но върши идеална работа, като има и сектори за скролване и два бутона отдолу. Сравнение със споменатият по-горе "водещ в класа" тук нещата са много по-добре. При него пад-а е прекалено малък за каквато и да е работа, а копчетата макар и по-големи са някък неудобни, може би заради по-големият им наклон едно между друго. Да, изглеждат по-добре, но в случаят на клавиатура и апд аз предпочитам функционалността.

Камера

С огромните 0.3 пиксела камерата остава впечатление, че е сложена просто за да я има като екстра. Всъщност обаче прави перфектни снимки/видео за скайп, фейсбук, пиянско събиране, на което не искате да се различават всички подробности и т.н. Малко затормозява компютъра според мен поради калпав софтуеър/драйвери, но когато съм говорил през скайп с нея всички виждат всичко без проблеми и различават детайлите. Повече няма какво да се желае, а ето и една снимка направена с нея:

n795754172_779558_462.jpg

Добре де не е най-добрият пример ама другите не искате да ги виждате... А и аз не искам да ги виждате =))

Батерия

В сайта пише, че би издържала 3.5 часа, но това може би е ако го оставите да го пече слънцето на 35 градуса и 3% влажност на въздуха без да е включено нищо. Все пак нека да бъдем реалисти никой не ползва компютъра си за съксия, но слушане на музика на макс, работа с интернет (wireless), гледане тук таме на клипчета издържа средно около 1:30-1:40.

Като цяло...

От начало имах съмнения, че съм похарчил тези пари за елка с по-красив екран и най-вероятно зверски съм се наиграл, наак`ал, и нацап`ал. За мое щастие този път съм направил правилният избор и не бих го сменил. Ако го сравняваме с по-високите класове (цени от 4000 нагоре) има какво да се желае, но не е толкова фрапантно или нещо, с което 95% от вас не могат да преглътнат с лекота. Ако сравняваме с този клас, този цениови сегмент, то избор има и не е малък. Приемайки, че Aspire One на Acer е най-доброто в класа, то аз ще поспоря с това твърдение. Да, има хард диск 80гб, има по-бърз процесор и евентуално повече памет, но... Неудобен е за работа, освен ако не сте болен от рахит, лъха на евтина изработка, шумен (поради харда, процесора, т.н.), харчи повече ток (пак поради тия причини), не може да тресе и да го ползваш... И пак поради тия причини, докато ASUS-а е с SSD където няма никакво значение дали се тресе или не защото практически е един чип с информация вътре, освен това е доста по-бърз като достъп на данни и тази технология е бъдещето при преносимите компютри. От гледна точка на оперативната памет може да се ъпгрейдне до колкото решите, а нека да признаех DDR2 667 не е никак бавна. Процесорът пък си е интел и показва отново един добър продукт работещ прекрасно без никакви забележки.

Ако искате компютър за интернет, слушане на музика, проверяване на пощи, четене на крак на документи и таблици, където и да сте, по което и да е време, да е бързо и надежно и да тежи колкото един тефтер - то тогава това е вашият избор. Все пак за да сте напълно доволни или вземете модел с повече оперативна памет или направете ъпгрейд за да нямате проблеми с филмчета, vbox, facebook и да работи всичко още по-добре. От гледна точка на мястото на системният диск забравете да може да го ползвате, особено с повече рам (съответно по-голям pagefile.sys). Инсталациите, включени в системната памет + инсталираният Windows + updates заема около 2.5-3gb, ако не и повече. Вземете карта (SD или MMC) или USB или каквото ви харесва и на него си записвайте нещата. Препоръчвам първото защото има карти 16-32Gb, които ще са достатъчни за преносимата ви елка. Не забравяйте и новият модел ASUS EEE PC 8G, който е с 8" екран (1024x768), 8Gb SSD, което е достатъчно и някой други подобрения.

Ако обаче искате нещо, на което да гледате филмчета, то тогава похарчете парите за някой 15"-16" еднопроцесорен нискокачествен лаптоп с 512 рам и следете "Отчаяни съпруги".

много полезна информация за тези, които са решили да пазаруват нетбуци. Определено решението на Asus и това на Acer са най-добрите, които се предлагат на нашия пазар. Най-вероятно съвсем скоро ще се появи и малкият представител на Dell, който има претенции да ги бие тези двата

за любителите на линукс, избрали това мъниче, давам линк към специалнопреработена и допълнена с ЕЕЕ драйвъри версия на Xubuntu Linux, с която асус-а направо литва - налазвайте

За да развия малко темата, ще вметна откъде всъщност идва идеята за тези нетбуци. Всичко започва през 2005-та година с идеята на Мери Лу Йепсен, която е пионер в LCD технологиите. Тя става лидер на проекта One Laptop Per Child, който има за цел да осигури лаптопи на колкото се може повече деца в страните от третия свят. Тя си поставя няколко основни задачи:крайният продукт трябва да е с цветен дисплей, да има wi-fi, удобна клавиатура, да е лек, много здрав и да консумира възможно най-малко енергия. С произвоздството на машините се заема най-голямата за момента компания в света Quanta. Вашият Apple, Dell или Hp, които стоят на бюрата със сигурност са дело на Quanta. Все пак основната задача на проекта е да създаде лаптоп на цена от 100$. По този начин правителствата на тези страни ще могат да купят милиони нетбуци и да ги раздадат на нуждаещите се. През 2007-ма този проект е реализиран успешно.

Повлияни от него Asustek се заемат с изработката на така популярните EEE PC. За първите няколко месаца след пускането на пазара на техния продукт е продадено цялото производство от 350 000 бройки. В края на 2008-ма продажбите са достигнали размери до 5 милиона. Днес всяка една мярка има такъв елемент в продуктовите си линии. За сравнение всички останали марки, които продават нетбуци общо имат реализирани 10 милиона бройки. За 1 година пазарния дял на тези машини е 7%, като се очаква за 2009-та да бъде двоен дори и повече

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.