Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за UDMA

Featured Replies

Диска е WDC WD3200AAKS-75B3A0 (298 GB, IDE).

Дъното е Gigabyte GA-EP45-UD3R.

HDTunePro казва,че поддържа UDMA mode 6,а в момента работи в UDMA mode 5...

Въпроса е:може ли да работи в UDMA mode 6 с това дъно(със старото GA-965P-S3 работеше!)?

Какви скорости стига на бенчмарка? Ако 100мб/с не ти стигат топгава го мисли :blink:

Иначе понякога има разни "глупости" в device manager, в свойства на твърдия диск и на контролера също. Успех.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

...Ако 100мб/с не ти стигат топгава го мисли...

За съжаление никога не стигат. Хардовете са мястото, което бави цялата система. Друг е въпросът, че разлика от ~5мб/сек няма да я усети. Наскоро гледах нек'во клипче с 20+ SSD диска в РАИД 0 и зареждаха Уиндоус за половин секунда :)

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

• Автор
Какви сорости стига на бенчмарка?

"Друг е въпросът, че разлика от ~5мб/сек няма да я усети. "

Защо 5-не са ли 33мб/сек.?

Редактирано от crussader (преглед на промените)

За съжаление никога не стигат. Хардовете са мястото, което бави цялата система. Друг е въпросът, че разлика от ~5мб/сек няма да я усети. Наскоро гледах нек'во клипче с 20+ SSD диска в РАИД 0 и зареждаха Уиндоус за половин секунда :)

Аз гледах на Интел SSD дискчето как зарежда виста за по-малко отколкото минава POST biggrin.gif

Аз друго имах впредвид: че ако ще и на UDMA1000 да му работи, диска не може да напълни канала.

"Друг е въпросът, че разлика от ~5мб/сек няма да я усети. "

Защо 5-не са ли 33мб/сек.?

Виж по-горе. И другото: това че ти се вдига нивото на UDMA не означава че скача и скоростта. Пример: САТА 2 диск го слагаш в САТА 1 режим, резултата: няма разлика. Що? Ами щото 150мб/с са предостатъчни за сега за твърди дискове. Е, вече започнаха да почукват по тази бариера, браво за което.

Диска е WDC WD3200AAKS-75B3A0 (298 GB, IDE).

Дъното е Gigabyte GA-EP45-UD3R.

HDTunePro казва,че поддържа UDMA mode 6,а в момента работи в UDMA mode 5...

Въпроса е:може ли да работи в UDMA mode 6 с това дъно(със старото GA-965P-S3 работеше!)?

Най-важното е, че в режим Compatible (IDE) зададен в BIOS, SATA контролера емулира IDE такъв и няма начин да ти подкара диска в UDMA mode 6 режим. Това което трябва да направиш е да минеш на Enhanced, native (AHCI) режим в BIOS.

Ако обаче режима зададен в BIOS е вече AHCI, то:

1) Опитай да инсталираш най-новите драйвъри за чипсета от Intel.

2) Aко това не помогне, погледни ако имаш SATA записвачка, на кой от SATA портовете си я включил. Възможно е тя да е заела място нa slave и да иска

прекъсване от контролера, което да влияе на диска.

Всъщност UDMA 5 го дават до 100МБ/сек, неговият хард вади ~93МБ/сек така че :

Аз друго имах впредвид: че ако ще и на UDMA1000 да му работи, диска не може да напълни канала.

Аз гледах на Интел SSD дискчето как зарежда виста за по-малко отколкото минава POST biggrin.gif

Трябва да се потърси инфо. Доколкото знам на теория SSD дисковете могат да са изключително бързи, но все още технологиите не са развити дотолкова. Ще поживеем, ще видим ;) Представяш ли си след време работата с компютър - сядаш си, слагаш енцефалографските слушалки на главата и си мислиш "сега първо да чекна мейла, или да видя форума? Или може би да погледна за некой нов филм, или пък да драсна някой ред на онова маце?". Поглеждаш екрана, а там са се отворили - Мозила, Outlook Express, Замунда и Скайп biggrin.gif

Най-важното е, че в режим Compatible (IDE) зададен в BIOS, SATA контролера емулира IDE такъв и няма начин да ти подкара диска в UDMA mode 6 режим.

Дискът му е IDE pit :rolleyes: Ако беше САТА в режим на емулация би следвало да запали в моде 6 освен ако диска/контролера му не е доста старичък. Нека да пусна една снимка от М$ дивайс мениджъра да видиме какво пише ?

• Автор

Диска е на 6 месеца.

Зписвачката не е SATA-.Sorry,снимал съм диска,но пак е видно,че записвачката не е SATA.

Диска е SATA 2(глупости може да пиша от време на време,за което моля да ме извините)!

Относно възраста на драйвърите за чипсета,инсталирани са от диска на дъното...

Последните ще ги намеря и изтегля,но не знам как да ги инсталирам(има ли специален метод или ги пльоскам върху старите?)..

Редактирано от crussader (преглед на промените)

Дискът му е IDE pit :) Ако беше САТА в режим на емулация би следвало да запали в моде 6 освен ако диска/контролера му не е доста старичък. Нека да пусна една снимка от М$ дивайс мениджъра да видиме какво пише ?

Дискът или моделът, по-точно моделът ААКS е SATA!

A за емулацията ето ти един шот от служебния ми компютър:

294565.jpg

Това е с най-новите драйвъри ;)

Диска е на 6 месеца.

Зписвачката не е SATA-.Sorry,снимал съм диска,но пак е видно,че записвачката не е SATA.

Диска е SATA 2(глупости може да пиша от време на време,за което моля да ме извините)!

Относно възраста на драйвърите за чипсета,инсталирани са от диска на дъното...

Последните ще ги намеря и изтегля,но не знам как да ги инсталирам(има ли специален метод или ги пльоскам върху старите?)..

Влизаш в device manager-a и последователно където видиш intel незнам си какво : десен бутон -> uninstall driver

Провери ли в BIOS какво е положението с - Compatible (IDE) / Enhanced (AHCI) ?

ПП Най-новият драйвър от Intel - от тук : Link

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.