Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да направя DNS сървър

Featured Replies

Здравейте,

имам следния въпрос. Смятам да направя саит за търгове като kupi-spesti.com и kupisega.com . Моля кажете ми дали ще е най-удачно да е DNS сървър и как се прави такъв сървър. Знам, че не е безплатно това удоволствие, но моля,някои ако има желание да ми каже как се правят нещата. Предварително БЛАГОДАРЯ!!!

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

1. Рекламирането на странични сайтове не е желателно. 2. Ако имаш договор за хост и си си купил от същата компания и домейн те вероятно предлагат безплатен DNS сървър за домейна 3. На каква операционна система мислиш да го пускаш 4. Трябва ти и вторичен сървър, който да е извън твоята мрежа и доставчик/хостинг. Така се прави за да има отговори на DNS заявки даже и ако отпадне (временно) първичния сървър

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

1. надеждна работеща машина 24/7 2. статичен реален адрес 3. регистрация от регистър на адреса в TLD, т.н. glue запис 4. надеждна ОС, за предпочитане Linux/Unix 5. много ясна представа и опит с работа с DNS записи, за да не се правят неграмотни записи. това е минимума. TCO на една такава система започва от 500лв+ ПС: на всички въпроси от рода на: ама имам там една машина, която не я ползвам.. : НЕ!

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

Защо говорите глупости на човека? т.е 70% от по горе казаното е истина. Да започнем от зад на пред Сандаемон каза : ПС: на всички въпроси от рода на: ама имам там една машина, която не я ползвам.. : НЕ! Аз имам една машина Dual Core 6GB РАМ 1TB HD и не я ползвам вече 1 година това не я ли прави годна за ползване? Така на кратко и просто казано процедурата е следната. 1. За такъв сериозен сайт наемаш цял сървър но НЕ от познатите Български доставчици на Хостинг! 2. Регистрираш домайн адрес на сайта www.moqsite.com (.net .org .bg и др). 3. Този който ти поддържа сървъра т.е електроенергия,интернет ти доставя и DNS адреси ( Целта на ДНСите е кратко казано за да не пишеш IP το на машината като адрес а домайна. 4. Цени: Грубо 300 лева като за начало за сървъра тъй като няма да ползваш голям ресурс от самото начало т.е поне месец - два докато набереш трафик говорим за над 1500-2500 човека на ден. DNS сървър винаги се ползва отделно от сървъра който хоства сайтовете поради безброй причини които не ми се обяснява сега една от причините е тази споменатата по горе. Забравих да спомена че за ОС ползваш само UNIX поради още 1000причини които пак няма да споменавам сега. (Друг стабилен и надежден ОС е пингвина) Поздрави

DNS сървър винаги се ползва отделно от сървъра който хоства сайтовете поради безброй причини които не ми се обяснява сега една от причините е тази споменатата по горе. не си прав! нито е задължително, нито е кой знае колко препоръчително, тъйкато named е съвсем различен демон от apache, да не говорим че е chroot-нат в повечето случаи. Забравих да спомена че за ОС ползваш само UNIX поради още 1000причини които пак няма да споменавам сега. (Друг стабилен и надежден ОС е пингвина) по тоя въпрос не ми се спори, но bsd's named не е кой знае колко по - различен от този на ISC

• 2 седмици по-късно...

Темата е наистина много дълга и има различни мнения и решения по нея, като във всяко има по нещо вярно.

Като основен софтуер за реализирането на това начинание според мен е bind, но все пак бих дал линк към това.

Бих казал, че за сериозен DNS сървър windows (без сървърните версии) не става, не защото bind не тръгва на него, напротив, той тръгва много добре, просто M$ ограничават стандартните Windows-и откъм мрежова част (за да плати човек повече парички за windows).

Остава вариантът с Unix like операционна система.

В по-горните постове бяха споменати *bsd-тата. За един caching dns сървър *bsd например е повече от перфектно, защото можеш с години да не го пипаш (тук важен фактор е и хардуера разбира се), но Unix базираните дистрибуции са доста дървени, издръжливи, но дървени.

Linux дистрибуциите са по-гъвкави и с тях човек може да направи динамично много повече. Свободата се усеща навсякъде (като се започне със свободата от M$).

На една физическа машина можеш да имаш много неща, не е нужно на нея да вирее само това DNS прасе, но ако планираш да товариш тази машина доста е по-добре да се отървеш от всичко ненужно.

Откъм хардуер е хубаво да не пестиш откъм ресурс, или ако пестиш е задължително да е качествен хардуера, трябва да имаш добра свързаност към тази машина и разбира се неизправен електромер (в кръга на шегата). Остава ти да се научиш как да управляваш стадото и всичко би било тип-топ. Успех.

• 2 години по-късно...

Охх чакайте да ви питам 1 нещо , че не съм напълно наясно точно с това ... значи аз съм начинаещ в тази област и така като говорите не разбирам нищо.. Та искам да ви попитам аз сега имам сървър на 1 игра (му Онлайн) имам и сайт на него и съм с микротик(ruter).... и реалното ми ип минава през него.. до моя комп стига някъкво статично мисля че се казваше.... и то не се вижда от други освен от мен.. та въпросът ми е дали мога да ползвам домейна като реално ип :? аз ползвам апаче сървър.. и не знам точно как ще стане това но ако някой има отговор моля да каже :)

Охх чакайте да ви питам 1 нещо , че не съм напълно наясно точно с това ... значи аз съм начинаещ в тази област и така като говорите не разбирам нищо..

Та искам да ви попитам аз сега имам сървър на 1 игра (му Онлайн) имам и сайт на него и съм с микротик(ruter).... и реалното ми ип минава през него.. до моя комп стига някъкво статично мисля че се казваше.... и то не се вижда от други освен от мен.. та въпросът ми е дали мога да ползвам домейна като реално ип :? аз ползвам апаче сървър.. и не знам точно как ще стане това но ако някой има отговор моля да каже :wors:

Всички IP-та са реални. Нереални няма. Реалните биват статични или динамични. Доставчикът ти раздава бяло IP, a рутера - сиво. Това ти е вътрешната мрежа и там протоколът в повечето случай е DHCP (англ. Dynamic Host Configuration Protocol — протокол за динамическа конфигурация на възела).

"Домейна" ти го обслужва DNS, което е сървър по същността си. Желателно е IP да е статично, но не е проблем, да бъде динамично, идва по-скъпо обслужването.

Определено за 2$ на година можеш да си купиш име и да не се занимаваш с изграждане на DNS. Ако все пак те сърби, започни да изучаваш Linux, система Debian и в частност Bind9. Kaто стигнеш конкретно до проблем, заповядай пак.

поздрави

• 4 седмици по-късно...

До колкото виждам искаш му онлайн сайта ти да не се отваря с ип-то а с някакво име (домейн). Отиди в контролния панел на домейна и направи един A запис към IP-то.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.