Премини към съдържанието
Tragedy

Link: Computer Systems (обучаваща програма)

Препоръчан отговор


"Компютърни системи" е безплатна обучаваща програма за начинаещи потребители, базирана на Power Point. Програмата е разработена по опростен начин, като основната й цел е да се даде начална представа на потребителите, които не са запознати с компютърните технологии, които според автора (а и не само него) са нашето бъдеще.

1. Инсталация - самата инсталация е доста опростена като има възможност за избор между английски и български интерфейс, което определено ме зарадва. След преминаването през три стъпки, една от които е съгласяването с правата на софтуера, продукта вече е инсталиран. При самата инсталация бивате уведомени, че е необходимо вашата система да поддържа Power Point презентации (тази програма е част от пакета Microsoft Office, с който е снабден почти всеки един компютър) и също така Macromedia Flash, който трябва да инсталирате допълнително (в случай, че вече не сте го направили).

2. Съдържание на програмата - както вече споменах, самият продукт представлява една Power Point презентация с добавени екстри към нея, така че да се получи един завършен продукт. След стартирането от иконата, която се разполага на вашият десктоп ще видите няколко слайда с движещи се елементи, заедно с което ще се насладите на кратка (около две минути) мелодия (която за съжаление не се повтаря). В последствие ще бъдете отведени към основният екран на презентацията (програмата), където ще бъдете запознати с основните елементи в нея. А те са:

- Компютърни системи - кратко въведение в компютърните системи и тяхната същност. Тук ще получите само обща информация и въвеждащи думи, които ще ви отведат към следващата точка

- Микропроцесори - общо описание на микропроцесорите, елементите, които влизат в тях и базисните принципи на работа. Ще прочете описание на микропроцесора и транзисторът, които са дадени по един сравнително достъпен начин.

- Архитектура на системата - тук са изброени и набързо обяснени основните елементи на една система - процесор, RAM, BIOS, системна шина. Описанията към всеки елемент са кратки, целящи само едно основно и повърхностно запознаване с даденият компонент.

- Видеокарта и монитор - тук продължава обяснението на елементите в една система, като отново се дават основни обяснение в няколко изречения за видеокартата и монитора, тяхното предназначение и основен принцип на действие.

- Дънна платка - още по-кратко обяснение, целящо да се покаже свързващата функция на този компонент и връзката му с другите елементи на системата.

- Компютърна кутия - тук е направен опит да се обяснят допълнителните елементи към една компютърна конфигурация, които включват звукова карта, модем и мрежова карта. Описанията отново са кратки, целящи само повърхностно запознаване.

- Периферни устройства - изброени са основните периферни устройства (мишка, принтер, скенер, CD/DVD-ROM устройство и контролер за игри) отново с кратки описания и разяснения.

- Процесорът - това е една част, която не е намерила място в основното меню и включва по-разширено обяснение за развитие на микропроцесорите. Направен е опит за ретроспективен анали за еволюцията на процесорите, които се считат за ядрото на една компютърна система.

- Всичко за чиповете - подобно на частта за процесорите, тук също е направен един по-разширен анализ на чиповете, тяхната технология, структура и принцип на действие. Обясненията отново са на достъпен език, целящи основно запознаване на потребителите.

3. Извод (заключение) - захванах се с това кратко ревю, защото продуктът наистина изглеждаше обещаващ. Това е проект на едно момче от 12 клас на СОУ "Ц. Церковски" град Полски Тръмбеш, заедно с помощта на неговата учителка. Предоставената информация е крайно ограничена, като целта е основно (начално) запознаване на неопитни потребители с компютърните технологии. Обясненията към всеки елемент са на достъпен за начинаещ потребител език, поднесената информация е сравнително добре структурирана в предвид целта на продукта.

Лично аз приветствам горещо такова начинание, независимо от качеството на изпълнение и затова отделих времето за разучаване. Надявам се в българското Интернет пространство да се появяват все повече подобни продукти, които да целят информирането и обучаването на българският потребител, за да можем по-лесно и бързо да навлезем в света на компютърните технологии. А когато тези продукти са свободни (безплатни) тогава се постигна една заветна цел - да помагаме на другите да се научат на това, което ние знаем.

Официална страница: www.dechevsoftware.com

Линк за изтегляне: Computer Systems (4.04 MB)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.