Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Забранени ли са допълнителните светлини по/под колите?

Featured Replies

Здравейте,

тръгнах да проучвам как стоят нещата с неоните под колите и въпроса ми дали са забренини, защото на доста места четох, че полицията прави проблем?

Благодаря ви :P

Аз знам,че е забранено да слагаш цветове(светлини),който са като на колите със специален режим на движение,тоест червено,синьо и оранжаво...зелен неон май можеш да си сложиш.

• Автор

В закона за движение по пътищата го прочетох, сега ще го цитирам, само да намеря къде го забутах :)

Раздел ХVII

Използване на светлините

Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.

(2) Използването на дългите светлини е забранено:

1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;

2. при движение по осветени участъци от пътя;

3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по- малко от 50 метра.

(3) За подобряване видимостта на автомобилите и осигуряване безопасността на движението през деня те могат да се движат с включени къси и габаритни светлини.

Чл. 71. (1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

(2) Всяка ръчна количка, теглена или бутана, при движение през нощта и при намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не са задължителни за ръчни колички с широчина, по-малка от 1 метър.

Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.

Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) На път извън населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини.

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

Чл. 75. През деня мотоциклетите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

Чл. 77. При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.

Чл. 78. При движение през нощта и при намалена видимост извън населените места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го обозначи откъм страната на движението със запален фенер.

Редактирано от Любомир Викев (преглед на промените)

намерих си отговора и той за съжаление е ДА, ЗАБРАНЕНИ СА!

язък! аз колко се кефя на пернишките "тунянзи"... ц-ц-ц... черен ден за всички фенове на NFS и "Бързи и Яростни 4 - Golf 2 Challenge"

sad.gif

• Автор
язък! аз колко се кефя на пернишките "тунянзи"... ц-ц-ц... черен ден за всички фенове на NFS и "Бързи и Яростни 4 - Golf 2 Challenge"

sad.gif

да, така е за съжаление :S

Абе нещо бъркате ми се струва...доста коли с неон съм виждал и си мисля че има някоя вратичка...

е, неонът не е директна светлина, монтира се отдолу, на шасито. вероятно затова

иначе и аз съм виждал волга с 6 халогена на покрива

• 4 седмици по-късно...

разрешено е да монтираш допълнителни светлини за мъгла.

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително

намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези

светлини не може да се използват самостоятелно.

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• 9 години по-късно...

Мен лично до сега не са ме спирали полицай! Веднъж аз спрях до 1 патрулка и съвсем спокойно попитах 1ния полицай : "извинете че питам, но неоните забранени ли са" в този момент цъкнах копчето на таблото си което ги захранваше и му демонстрирах... Той просто ми одговори  " незнам питай катаджия"... Мина се известно време, минавам покрай катаджия, никаква реакция... После след няколко дни, ме спря жандармерията... Какво става.. Нищо. Ротинна проверка и ме пуснаха! Не съм обеден че на някой му е проблем че имате неони, проблема е ако не знаете какво да правите когато видите патрулка!

Съвет : слагайте копче за пускане.. Не го оставяйте постоянно вкл. 

IMG_20190114_200758.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.