Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Native IDE или AHCI-кой режим да избера за харда

Featured Replies

На РС имам 2 харда:

WD 640gb black edition,SATA II

Excelstor 160 gb IDE,ATA 133

В настройките на Биос SATA режима е:

Onchip SATA type (Native IDE),другата опция е(AHCI).Някъде прочетох,че по-добрия вариант е втория-така ли е наистина и защо? И друго,ако избера този режим,ще има ли проблем за втория хард,който е IDE.

На РС имам 2 харда:

WD 640gb black edition,SATA II

Excelstor 160 gb IDE,ATA 133

В настройките на Биос SATA режима е:

Onchip SATA type (Native IDE),другата опция е(AHCI).Някъде прочетох,че по-добрия вариант е втория-така ли е наистина и защо? И друго,ако избера този режим,ще има ли проблем за втория хард,който е IDE.

За ИДЕ канала няма да има промяна. В нейтив режима за САТА ще имаш с една идея по-висока производителност. И няколко допълнителни опции за контрол и тест на диска. Тествай сам и се увери, използвай този, който ти хареса повече ;)

• Автор

За ИДЕ канала няма да има промяна. В нейтив режима за САТА ще имаш с една идея по-висока производителност. И няколко допълнителни опции за контрол и тест на диска. Тествай сам и се увери, използвай този, който ти хареса повече ;)

Имаш предвид,че режима на който съм в момента((Native IDE) е по-производителен от (AHCI) и няма смисъл да правя гимнастиката ? Още повече,доколкото разбирам от мнения във форума по този въпрос,на mode AHCI може да се премине само преди инсталирането на ОС,т.е. първо се избира AHCI в Биос и след това се инсталира ОС-така ли е?

Редактирано от howk (преглед на промените)

Сега прочетох че този режим може да се активира само ако е бил зададен в Биос преди инсталирането на ОС,иначе системата крашва и не тръгва читаво,но нищо не пречи да опитам.А и скоро ще преинсталирам Уина и ако сега не се получи,ще я включа тогава :rolleyes:

Може и след инсталацията, от дивайс мениджъра даваш ъпдейт на драйверите на контролера със САТА дрйаверите, рестарт и веднага сменяш режима в БИОС на нейтив. В повечето случаи става номера. Пробвай ? А ако ще е на преинсталация - вгради си САТА драйверите в инсталационния диск ;)

• Автор

Може и след инсталацията, от дивайс мениджъра даваш ъпдейт на драйверите на контролера със САТА дрйаверите, рестарт и веднага сменяш режима в БИОС на нейтив. В повечето случаи става номера. Пробвай ? А ако ще е на преинсталация - вгради си САТА драйверите в инсталационния диск ;)

Пробвах да ъпдейтна SATA драйвера от дивайс менаджера,както ме посъветва,обаче там не открих...SATA контролер.Знам че звуча тъпо,защото ако дъното ми(GB MA790XT) нямаше SATA контролер(или по-скоро,ако по-някаква причина не работи) просто нямаше да "вижда"системния диск WD.

В крайна сметка,инсталнах от CD (със софтуера за дъното) каквито драйвери имаше там(до този момент не го бях ползвал-разчитам на драйверите,които Windows 7 сам си слага),реснах компа и в Биос/Sata Type,смених мода(Native IDE)на(AHCI).Съответно при зареждане на ОС,след логото на седмицата-"Blue screen of death".Ресет на Биос и си върнах IDE-to.

Сега,някой ще ме попита,защо аджеба си давам толкоз зор за някакъв съмнителен прираст в производителността.Ще отговоря простичко-в конфигурацията,която си закупих наскоро,не пожалих пари именно за хард-взех уж най-доброто в ценовия си клас WD 7200 prm,32 MB кеш ,black edition(по мнения на колеги от форума).Ееееееее,разбира се винаги има по и най-един раптор е къде по :-) И така в един момент УИна ми прави тест на производителността и ...харда е с най-ниска оценка(5.9) при средна 7.2 за останалите компоненти.Затова се опитвам да намеря къде ми е грешката-дали другият хард,който е IDE(ATA133) и е вързан заедно със записвачката на един IDE канал не скопява производителността(ако и да го ползвам само за архив) или липсата на читав САТА драйвер не причинява това

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.