Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Примигващи светодиоди от бас на говорител

Featured Replies

Здравейте!Въпроса ми е слидния-как да свържа светодиод на 9V към говорител.Как да свържа дадения диод така чи когато ударят басите той да премигва.Благодаря предварително!

Здравейте!Въпроса ми е слидния-как да свържа светодиод на 9V към говорител.Как да свържа дадения диод така чи когато ударят басите той да премигва.Благодаря предварително!

Ами така като гледам няма да се оправиш освен ако не вземеш нещо готово

това е много относително като "ударят басите" ами ако слушаш тихо музика те пак си удрят нали ???

Доста е по сложно това което искаш , нещо трябва да ти следи нормалния праг на нивото и при рязко качване да ти го отчита но това не се прави с

"как да свържа диод"

или по честота може да го следиш варианти много но не чак пък толкова елементарно като да смениш изгоряла крушка

Свържи го последователно!

• Автор

Ами мога ли да пригодя тази схема да работи без микрофонра,a с директен сигнал,и ако може как да сваржа това всичкото за да бачка?

post-189719-1267567682,85_thumb.jpg

Редактирано от boccko (преглед на промените)

Ами мога ли да пригодя тази схема да работи без микрофонра,a с директен сигнал,и ако може как да сваржа това всичкото за да бачка?

Това цк ключе пък за какво ти е ??? За твоя случаи е излишно. После ефекта няма да е това което търсиш в заглавието и всичко ще ти зависи от силата на музиката която слушаш а не като удари баса. Пробваи през някои тример 10к или 22к да го управляваш тоя транзистор но това си е аматьорско .

Тази схема е удобна за монтиране в тонколони поради факта,че не се нуждае от външно захранване. Също така успешно може да бъде монтирана и като индикатор на ниво в крайно стъпало. Светодиодите са стандартни 5мм с консумация 0,5 mA.

Използвани елементи:

R1, R2,R3-1K

R4 - 100 W

D5, D6, D7 - 1N4007

C1 - 100 mF , 100V

Резисторите са маломощни 0,25W . Диодите 1N4007 ако поради някаква причина нямате такива, успешно може да използвате и други с пробивно напрежение над 100V.

Чрез резисторът R5 се променя мощността която ще се индицира. При R5 = 0 индикатора отчита до мощност 20W.

post-51570-1267623520,33_thumb.jpg

Това е проектирано от бездарник и за нищо не става. Подава захранващо напрежение на изхода на стабилизатора, с непонятен превключвател, без уточнени имена на радиодетайлите!

Тази схема е удобна за монтиране в тонколони поради факта,че не се нуждае от външно захранване.

....

Тази схема е индикатор на претоварване и не удовлетворява условието на автора на темата.

При зададен праг светодиодите ще започнат да премигват, за да привлечат внимание, че високоговорителите са претоварени по мощност.

Авторе, търси радиосхеми за светодиодна цветомузика.

Тази схема е индикатор на претоварване и не удовлетворява условието на автора на темата.

При зададен праг светодиодите ще започнат да премигват, за да привлечат внимание, че високоговорителите са претоварени по мощност.

Авторе, търси радиосхеми за светодиодна цветомузика.

Тук не позна ! Схемата може да се свърже директно към изходите на усилвател (без високоговорители )и пак ще работи ! Тогава какво претоварване на говорителите ще показва ?Освен това според автора на схемата това е:"нивоиндикатор за мощност !" а не индикатор за претоварване или "клипомер" .

Редактирано от syr_pi4 (преглед на промените)

Тук не позна ! Схемата може да се свърже директно към изходите на усилвател (без високоговорители )и пак ще работи ! Тогава какво претоварване на говорителите ще показва ?Освен това според автора на схемата това е:"нивоиндикатор за мощност !" а не индикатор за претоварване или "клипомер" .

Засегнат ли се чувстваш? Като копираш външни материали дай директен линк към тях.

Никъде не съм казал, че не може без говорители. Писах веднъж - по мощност ще показва, ако искаш по праг на напрежение (първото е функция на второто). Например, озвучителни тела "Raditehnika 120B" ползват тази схема.

"нивоиндикатор за мощност", хайде препрочети предното ми мнение!

Публикувал си схема на пасивен нивониндикатор, която също търпи критика. Къде са стойностите на елементите? Къде са имената на полупроводниците?

На практика това е обикновен еднопериоден токоизправител, формиран oт D7, R5, C1. Веднага те питам колко uF е електролитния кондензатор и защо толкова?

Останалото е рамена на паралелно включени диоди с светодиоди и резистори. Идеята е, чрез падове върху резисторите и диодите да се формира индикатор на мощност, тоест постепенно с отдаването от крайното стъпало да сработват. R1 и R2 e неясно колко са и остава загадка дали и двата D1 и D2 няма да сработват при едни същи значения. Глупост отвсякъде! Още повече, за да светне D1 каква стойности ще търпи D1!

"клипомер" - това пък що за идиотизъм е!

Чети условие на темата - "Как да свържа дадения диод така чи когато ударят басите той да премигва." Забележи, в единствено число, касае един светодиод, а не поредица от нивоиндикатор.

Според твоята пасивна схема, ще светнат, когато се наситят, но не мислиш ли че има съседи!

Засегнат ли се чувстваш? Като копираш външни материали дай директен линк към тях.

Никъде не съм казал, че не може без говорители. Писах веднъж - по мощност ще показва, ако искаш по праг на напрежение (първото е функция на второто). Например, озвучителни тела "Raditehnika 120B" ползват тази схема.

"нивоиндикатор за мощност", хайде препрочети предното ми мнение!

Публикувал си схема на пасивен нивониндикатор, която също търпи критика. Къде са стойностите на елементите? Къде са имената на полупроводниците?

На практика това е обикновен еднопериоден токоизправител, формиран oт D7, R5, C1. Веднага те питам колко uF е електролитния кондензатор и защо толкова?

Останалото е рамена на паралелно включени диоди с светодиоди и резистори. Идеята е, чрез падове върху резисторите и диодите да се формира индикатор на мощност, тоест постепенно с отдаването от крайното стъпало да сработват. R1 и R2 e неясно колко са и остава загадка дали и двата D1 и D2 няма да сработват при едни същи значения. Глупост отвсякъде! Още повече, за да светне D1 каква стойности ще търпи D1!

"клипомер" - това пък що за идиотизъм е!

Чети условие на темата - "Как да свържа дадения диод така чи когато ударят басите той да премигва." Забележи, в единствено число, касае един светодиод, а не поредица от нивоиндикатор.

Според твоята пасивна схема, ще светнат, когато се наситят, но не мислиш ли че има съседи!

1. Не не съм засегнат !Линка към сайта източник е забранен от администратора на kaldata ! НО щом държиш на него : ljclub.net/mod/temi_komentari/TDA7294/Nivoindikator.htm като отпред има htpp://www :blink:

2. Стойностите на елементите съм ги написал в самия отговор , ама кой да ги чете тия работи ?

3 Да , идиотизъм и глупост е ама ако шляпна една схема която се захранва с изправител със симетрично умножаване на напрежението по “2” или “4” от II род и дестина транзистора и стабилизатор 7805 - тогава по добре ли ще ти стане ?Или на автора на питането ще му стане ли по лесно ?

Приеми личните ми извинения. Признавам, че след обяд спах и тази тема привлече първото ми внимание. При цитирането забърсах стойностите, фокусиран на схемата.

Да, на едно мнение сме, че трябва нещо по-сериозно.

честит празник

Приеми личните ми извинения. Признавам, че след обяд спах и тази тема привлече първото ми внимание. При цитирането забърсах стойностите, фокусиран на схемата.

Да, на едно мнение сме, че трябва нещо по-сериозно.

честит празник

Живи и здрави ! То и аз дремех на следобедно кафе . И аз се извинявам ако съм казал нещо по - рязко . И да попитам : а защо за този сайт има бан ?Сигурно щото е търговски или нещо от рода ?

До сега се дзверих в схемата с транзистора , щото и аз се чудих за какво е това ЦК - ами то служи да изключва цялата схема , а това черното дето е свързано с базата на транзистора би трябвало да е потенциометър ! :blink: ама тази схема не знам какво точно ще индицира , с две думи : съвсем не става за целта !

• Автор

Значи с две думи схемата от syr_pi4 става за моята цел и светодиодите ще премигват във ритъм с баса.Извинявам се и за моя въпрос,защото няма да е само един диод,а повече!

Значи с две думи схемата от syr_pi4 става за моята цел и светодиодите ще премигват във ритъм с баса.Извинявам се и за моя въпрос,защото няма да е само един диод,а повече!

Даваи смело

гледам идеята е да мигат диоди , започни с тая схема и в последствие ще се ъпдеитва и сменя тотално

9v светодиод ще светне при над 20вт/4ом мощност , и то ако има изправител за тази цел.

Така че , за да не врачуваме , напиши мощността на усилвателя , и съпротивлението на тонколоните .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

9v светодиод ще светне при над 20вт/4ом мощност , и то ако има изправител за тази цел.

Така че , за да не врачуваме , напиши мощността на усилвателя , и съпротивлението на тонколоните .

Това което му трябва за професионално решение , тоест като удари баса

няма ама нищо общо с мощноста на усилвателя , освен ако не смята да го захранва от там

аз мисля че само трябва да се управлява от сигнала но не и да се захранва

Това което му трябва за професионално решение , тоест като удари баса

няма ама нищо общо с мощноста на усилвателя , освен ако не смята да го захранва от там

аз мисля че само трябва да се управлява от сигнала но не и да се захранва

И от каде ще се появят тези 9 волта за да светне светодиода , ако не от кабела , който отива към тонколоната , от космоса ли ?

Когато не си компетентен/на в дадена област , по добре не коментирай , за да не се излагаш .

И от каде ще се появят тези 9 волта за да светне светодиода , ако не от кабела , който отива към тонколоната , от космоса ли ?

Когато не си компетентен/на в дадена област , по добре не коментирай , за да не се излагаш .

От външно захранване , от компа да речем 12v ще го прекарам през 7809 и ще го захраня ,това че знаеш закона на ом не те прави компетентен , добре че не се занимавам с темата за бисери че направо си за там.

Добре ве мой даваш "схемата" след като знаеш мощноста , ама мощноста е променлива , а условието е едно, тоест аз през деня надувам музиката на макс а вечер слушам тихо , мислиш ли че ще предложиш схема за случея

господин компетентния

а баса удря и в двата случея

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

При използване на външно захранване , нещата са много лесни , но в случая няма такова , доколкото съм разбрал .

Да добавяш захранване за такива цели е неоправдана занимавка и излишни кабели .

http://freecircuitdiagram.com/wp-content/uploads/2008/09/simple_logarithmic_led_bar_diplay_an6884.gif

Схеми с външно захранване , под път и над път .

При използване на външно захранване , нещата са много лесни , но в случая няма такова , доколкото съм разбрал .

Да добавяш захранване за такива цели е неоправдана занимавка и излишни кабели .

http://freecircuitdiagram.com/wp-content/uploads/2008/09/simple_logarithmic_led_bar_diplay_an6884.gif

Схеми с външно захранване , под път и над път .

Аааа във честотни ленти , сега само му кажи кои е диода за баса защото по принцип е индикатор за честотни ленти

само да попитам това на входа или на изхода се закача на усилвателя ???

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.