Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви приложения ми трябват моя личен уеб-сървър ?

Featured Replies

Здравейте, реших да си изградя личен уеб сървър на който да си кача трите ми служебни сайта. Имам желание да се науча да го правя, и сървъра да бъде под мой контрол, а не да разчитаме на фирми и да се молим за права. С колегата намерихме една стара машина един Celeron на 433 MHz със 128 MB Ram памет и една видео карта 32 МВ Riva Tnt-2. Хард диска е 40 GB, но те сайтовете не са много големи по размер - трите сайта са общо 400 MB. Машината ще се управлява от Linux ( ще помислим коя дистрибуция е по добра за тази машина ) но ми казаха че ще ми трябват допълнителни пакети като Apache, Xampp и MySQL. Освен тези приложения други ще ми трябват ли ? Надявам се ако има хора които разбират и са настройвали уеб сървъри да ми помогнат. :) Благодарности предварително.

1. linux

2. apache+php

3. mysql или postgresql

4. допълнителни инструменти ако не знаеш как да боравиш с командна линия като phpmyadmin

П.П. Xampp е комплект за Windows, под Линукс имаш всички компоненти

П.П.П. Ако имаш много активно съдържание и среден обем на извличана от базата информация машината е много слаба за професионална работа

• Автор

1. linux

2. apache+php

3. mysql или postgresql

4. допълнителни инструменти ако не знаеш как да боравиш с командна линия като phpmyadmin

П.П. Xampp е комплект за Windows, под Линукс имаш всички компоненти

П.П.П. Ако имаш много активно съдържание и среден обем на извличана от базата информация машината е много слаба за професионална работа

Сайта е написан на php, не е много натоварен и няма много голям обем на извиличане от базата информация, смятам че няма да имаме проблем. Решили сме да сложим slax понеже е слаба машината, и да работи само в текстов режим. До колкото разбирам след като сложим linux, няма смисъл от инсталация на apache+php както и от mysql ? Ако е така - още повече се улесняваме.

Абе имаш два варианта. Ако сайтовете са леки, да си вземеш хостинг за уеб, такъв ние не предлагаме.

Цял сървър, с ток, с интернет, с всичко за няколко малки сайта, не си заслужава.

Другия вариант, е да си закупиш сървър (Нает) от мен.

За 300 лв. месечно.

Без да ти отчитам трафик. Машината е мощна.

Server Details

Id:	 409

Name:	 DPS1000-10

Status:	available

State:	 normal	

Product name:	 DX1000

Operating system:	

Root password:	

Bd login:	

Bd passwd:	 Qrqon3Qs

Customer:	

Order:	

Order line:	

Rack:	 L13

Mac address:	 00-1C-C0-75-9E-09

Timestamp:	 2010-02-25 17:25:42

Last tested:	 2010-02-25 18:15:50

Ripe descr:	

Ripe netname:	

Last installed:	

Locked by:	

Locked at:	

Flags:	 0

Pdu2:	

Outlet2:	

Notification address:	

Data this month:	

Actions

Vlan

No vlan assigned

Ip Addresses

ip	reverse	blacklist	status

Recent History

(show full history)

Action	Parameters	Note	Created at	Interface	Ip

Само казваш и я инсталирам.

Разполагаме и с наети сървъри и в България, но тук не мога да ти дам неограничен трафик на 100Mbps, но на 10Mbps мога.

Машината която ти предлагам ще ти свърши перфетктна работа.

Редактирано от d0ck (преглед на промените)

Сайта е написан на php, не е много натоварен и няма много голям обем на извиличане от базата информация, смятам че няма да имаме проблем. Решили сме да сложим slax понеже е слаба машината, и да работи само в текстов режим. До колкото разбирам след като сложим linux, няма смисъл от инсталация на apache+php както и от mysql ? Ако е така - още повече се улесняваме.

ако ти се късат нерви заложи на слеуер или деривати. Ако искаш нещо стбилно помисли за нещо по-сериозно: Дебиан, Убунту (сървър), CentOS, Мандрива, СуСЕ.

И не, в зависимост от дистрибуцията горните пакети ще се инсталират по подразбиране или не т.е. трябва да провериш и да си ги инсталираш при нужда.

Абе имаш два варианта. Ако сайтовете са леки, да си вземеш хостинг за уеб, такъв ние не предлагаме.

....

Абе имаш един вариант: да не рекламираш без да си си платил!!!

• Автор

Цял сървър, с ток, с интернет, с всичко за няколко малки сайта, не си заслужава.

За 300 лв. месечно.

Server Details

Operating system:	

Root password:	

Bd login:	

Customer:	

Order:	

Order line:	

Ripe descr:	

Ripe netname:	

Last installed:	

Locked by:	

Locked at:	

Pdu2:	

Outlet2:	

Notification address:	

Data this month:	

Actions

Vlan

No vlan assigned

Ip Addresses

Recent History

(show full history)

Разполагаме и с наети сървъри и в България, но тук не мога да ти дам неограничен трафик на 100Mbps, но на 10Mbps мога.

Ти явно въпроса не си го разбрал правилно или си решил да улучиш момент да си рекламираш ? Не четеш ли внимателно какъв е въпроса и за какво точно става дума ? Написано е на чист български език. Да съм питал за подобни услуги ? Мисля че изобщо не е мястото тук да пускаш реклами и да спамиш. Чудя се само как допускат форумите такива като вас, които не стига че не могат да помогнат с нищо, но отгоре на всичко това натрапчиво си правят реклами необезпокоявано. Чудя се как още модераторите не са те санкциоанирали за това. Ако търся услуги, аз няма да пускам тема с въпрос "Какви приложения ми трябват моя личен уеб-сървър" ( защото вече имам подготвени машини за това ) а заглавието щеше да бъде "Търся наети сървъри" и нямаше да бъде тук в този под-форум а на съвсем друго място. Този под-форум не е място за натрапчиви реклами, а място за помощ свързно със заглавието на под-форума. Който има проблем пита, и който е компетентен - отговаря и помага, а който не може да помогне - по добре да си премълчи а не да спами с реклами.

Редактирано от RESTORE (преглед на промените)

За 300 лв. месечно.

Server Details

Operating system:	

Root password:	

Bd login:	

Customer:	

Order:	

Order line:	

Ripe descr:	

Ripe netname:	

Last installed:	

Locked by:	

Locked at:	

Pdu2:	

Outlet2:	

Notification address:	

Data this month:	

Actions

Vlan

No vlan assigned

Ip Addresses

Recent History

(show full history)

Моля ???? 300 лева на месец ли ????? :yanim: Че нашият фирмен сайт който ползва пространство 450 MB, годишно плащаме по 95 лева ! Това е за хостинга и го плащаме само веднъж на година с тази сума която е заедно със ДДС, а ти искаш 300 лева не годишно а на всеки месец ???? Ти нас за какви ни вземаш ? Отвори в гугъла, и разгледай наетите сървъри за хостинг, и виж наетите хостинги какви промоции правят - по 8 $ за месец или за една година по 45 $, а някои фирми по 40 $ годишно. И между другото тука не ти е мястото да пускаш реклами. Отиди плати си и рекламирай, както ние сме си платили да рекламираме нашия сайт и то не на едно място а на много места и то в международната мрежа, така и ти можеш да си платиш и да рекламираш. Но не ти е мястото тук в тази тема да рекламираш. :):clap:

Редактирано от USAF (преглед на промените)

Ти явно въпроса не си го разбрал правилно или си решил да улучиш момент да си рекламираш ? Не четеш ли внимателно какъв е въпроса и за какво точно става дума ? Написано е на чист български език. Да съм питал за подобни услуги ? Мисля че изобщо не е мястото тук да пускаш реклами и да спамиш. Чудя се само как допускат форумите такива като вас, които не стига че не могат да помогнат с нищо, но отгоре на всичко това натрапчиво си правят реклами необезпокоявано. Чудя се как още модераторите не са те санкциоанирали за това. Ако търся услуги, аз няма да пускам тема с въпрос "Какви приложения ми трябват моя личен уеб-сървър" ( защото вече имам подготвени машини за това ) а заглавието щеше да бъде "Търся наети сървъри" и нямаше да бъде тук в този под-форум а на съвсем друго място. Този под-форум не е място за натрапчиви реклами, а място за помощ свързно със заглавието на под-форума. Който има проблем пита, и който е компетентен - отговаря и помага, а който не може да помогне - по добре да си премълчи а не да спами с реклами.

Аз се опитах да ти помогна, като ти казах, че това са излишни разходи за ток и прочие.

Недей да пишеш подобни мнения, не съм заинтересован от твойто мнение.

Моля ???? 300 лева на месец ли ????? :angry: Че нашият фирмен сайт който ползва пространство 450 MB, годишно плащаме по 95 лева ! Това е за хостинга и го плащаме само веднъж на година с тази сума която е заедно със ДДС, а ти искаш 300 лева не годишно а на всеки месец ???? Ти нас за какви ни вземаш ? Отвори в гугъла, и разгледай наетите сървъри за хостинг, и виж наетите хостинги какви промоции правят - по 8 $ за месец или за една година по 45 $, а някои фирми по 40 $ годишно. И между другото тука не ти е мястото да пускаш реклами. Отиди плати си и рекламирай, както ние сме си платили да рекламираме нашия сайт и то не на едно място а на много места и то в международната мрежа, така и ти можеш да си платиш и да рекламираш. Но не ти е мястото тук в тази тема да рекламираш. :down::nono:

Ако исках да правя реклама, щях да дам сайтове.

Айде сега, ти мойто момче, провери на каква цена са наетите сървъри с неограничен трафик.

Аз се опитах да ти помогна, като ти казах, че това са излишни разходи за ток и прочие.

Недей да пишеш подобни мнения, не съм заинтересован от твойто мнение.

Айде сега, ти мойто момче, провери на каква цена са наетите сървъри с неограничен трафик.

Човека сам си решава кое е излишен разход и кое не. Той също не ти е искал мнението да му правиш реклама че и цена да определяш. Аз съм проверил и знам цените. От 6 години за нашият сайт плащаме годишно по 95 лева със ДДС - караш ме да се повтарям. Ти правиш реклама - всички го виждат и ти го пишат, както и модератора capnemo, дори ти е направил забележка! Или явно всички лъжем ?

...

...

Благодари се че поста ти го има в този вид, със сайтовете щеше само да си изкараш наказание!!!

И за ен-ти път: човека е посочил началните условия и очаква отговори спрямо това!!!

Човека сам си решава кое е излишен разход и кое не. Той също не ти е искал мнението да му правиш реклама че и цена да определяш. Аз съм проверил и знам цените. От 6 години за нашият сайт плащаме годишно по 95 лева със ДДС - караш ме да се повтарям. Ти правиш реклама - всички го виждат и ти го пишат, както и модератора capnemo, дори ти е направил забележка! Или явно всички лъжем ?

Цената я определям, тъй като предтсвлявам корпорация.

Не се лъжете правя реклама. Но също така и помагам.

Не ме интересува колко плащаш за твоя сайт, тук не говорим за уеб хостинг.

Celeron на 433 MHz със 128 MB Ram e мн слаба машина за хостване на уеб приложения ползващи бази данни. :angry:

Пуснете му едно ftpd и apache и не се мъчете с mysql. :down:

Как бих постъпил при тази ситуация и повдигнатото условие за себе си.

Този Celeron на 433 MHz е инсталиран на дъно с джъмпери и се клоква успешно. Поне на 500 MHz не бих го пожалил, дори опитал на 600MHz. Плочка 128 МВ рам е малко, но от личен опит Ubuntu 9.10 desktop на РIII 450@500 MHz/386МВ ram на майка Lucky Star 6abx2v работи коректно.

Има XAMPP за Linux, което е отлична алтернатива. Другият вариант е да следващ този видеоурок и си готов. Включително имаш действащ пощенски сървър, което е хемороид при Windows машина.

успех

Надявам се ако има хора които разбират и са настройвали уеб сървъри да ми помогнат.

Може би съм третият в темата, който ще каже, че избраната ви машинка е слаба. За подобна дейсност е необходимо нещо като това - цък - маркова машина. Със стабилно охлаждане и конструкция за да работи безотказно в денонощен режим. Нацелих пример с малко по-голям диск но за тези 10 сек търсене не видях с по-малък sad.gif Съветът ми е да си сложите за начало Убунту с графичен интерфейс. С него се работи повече от лесно. След като натрупате опит може да се пробвате и само в текстов режим с някоя версия но не виждам особен смисъл, сами решавате. Ще ви трябва освен изброеното до момента и публичен статичен адрес, някакъв приличен интернет с приемлива скорост на ъплоад поне 1 мбит, задължително трябва да си инсталирате и DNS сървър на машинката, ще ви трябва паролата и правата за да насочите от регистранта на сайтовете заявките към вашия сървър (след като е инсталиран и работят и трите сайта на локал хост), добре е да се сложи и някакъв софт за статистика и следене на трафика, задължително ще ви трябва и ftp сървър и настройки за него - стандартното предложение е файлзила. Настройки и избор на политика за достъп за актуализациите и поддръжката. И накрая задължително е да помислите и за някакъв бекъп на данните от сайтовете. Или на цялата системка. Начини за това много. Както и настройки по сигурността и тест на сървъра ви - също има много варианти за това. Има още дреболийки но ще ги откриете в процеса на работата. Всичко това може да се направи и под Уин ХП примерно - още по-лесно ще е но щом сте решили лайнукс - нека е той. Може и Сузи да си изберете - лично аз го предпочитам но е малко-сложничко, макар и с една идея от убунтото. Твърдо е по-изгодно да е при вас сървъра и само да си го гичините, казано на старобългарски. Да спомена и един UPS, макар и да не софтуерен проблем и да няма пряка връзка с питането. Успех в начинанието wink.gif

Този Celeron на 433 MHz е инсталиран на дъно с джъмпери и се клоква успешно. Поне на 500 MHz не бих го пожалил, дори опитал на 600MHz. Плочка 128 МВ рам е малко, но от личен опит Ubuntu 9.10 desktop на РIII 450@500 MHz/386МВ ram на майка Lucky Star 6abx2v работи коректно.

Има XAMPP за Linux, което е отлична алтернатива. Другият вариант е да следващ този видеоурок и си готов. Включително имаш действащ пощенски сървър, което е хемороид при Windows машина.

успех

Мама му стара, за чий му предлагаш този пакет, като отделните пакети си ги има в хранилищата?

• Автор

успех

Много Благодаря за видео-урока, разгледах го няколко пъти, даже искам да го сваля не става..... Или поне аз не успявам.... :blink: Но на първо време смятам самия режим да бъде конзолен понеже, така няма да натоварва. Графичен ще видим по нататък. Искам да попитам, ще мога ли от разстояние ( от друг компютър ) да се логвам като root с админски права в сървъра, или трябва да влизам от самия сървър да се логна като root ? Понеже често ми се налага да пътувам извън страната и например когато ми се наложи да отида до Холандия или Белгия от там със лаптопа ми да се логна в сървъра като root ? За оver-clock вече сме го решили - ще го направи колегата ми, той огледа дъното и до края на седмицата ще е клокнато. :)

• Автор

Може би съм третият в темата, който ще каже, че избраната ви машинка е слаба. За подобна дейсност е необходимо нещо като това - цък - маркова машина. Със стабилно охлаждане и конструкция за да работи безотказно в денонощен режим. Нацелих пример с малко по-голям диск но за тези 10 сек търсене не видях с по-малък sad.gif Съветът ми е да си сложите за начало Убунту с графичен интерфейс. С него се работи повече от лесно. След като натрупате опит може да се пробвате и само в текстов режим с някоя версия но не виждам особен смисъл, сами решавате. Ще ви трябва освен изброеното до момента и публичен статичен адрес, някакъв приличен интернет с приемлива скорост на ъплоад поне 1 мбит, задължително трябва да си инсталирате и DNS сървър на машинката, ще ви трябва паролата и правата за да насочите от регистранта на сайтовете заявките към вашия сървър (след като е инсталиран и работят и трите сайта на локал хост), добре е да се сложи и някакъв софт за статистика и следене на трафика, задължително ще ви трябва и ftp сървър и настройки за него - стандартното предложение е файлзила. Настройки и избор на политика за достъп за актуализациите и поддръжката. И накрая задължително е да помислите и за някакъв бекъп на данните от сайтовете. Или на цялата системка. Начини за това много. Както и настройки по сигурността и тест на сървъра ви - също има много варианти за това. Има още дреболийки но ще ги откриете в процеса на работата. Всичко това може да се направи и под Уин ХП примерно - още по-лесно ще е но щом сте решили лайнукс - нека е той. Може и Сузи да си изберете - лично аз го предпочитам но е малко-сложничко, макар и с една идея от убунтото. Твърдо е по-изгодно да е при вас сървъра и само да си го гичините, казано на старобългарски. Да спомена и един UPS, макар и да не софтуерен проблем и да няма пряка връзка с питането. Успех в начинанието wink.gif

Не благодаря все пак за офертата, но ние си имаме машина макар и слаба, но точно за това ще гледаме максимално да улекотим работата като се стремим да премахнем излишните приложения които утежняват работата, както и задължително да работи в текстов конзолен режим а не в графичен. Все пак за първи път ще правим личен уеб сървър, и нека да се понаучим, да опознаем работата с него, да свикнем да работим и чак тогава можем да вземем някоя по сериозна машина, но на първо време тази. Не сме чак толкова професионалисти че да се хвърляме на професионални машини - има време за това. Нека само да схванем принципа на работа, и всяко нещо с времето си. :) Но за в бъдеще ще имам напредвид и тази по сериозна конфигурация, но нека по етапно да ги правим нещата, като напреднем в материала и чак тогава :) За DNS - задължително, както и ще обмислим варианта за следене на трафика. Не, в никакъв случай на сървър уиндоус - не искам и да си го помислям. :whist::)

Не, в никакъв случай на сървър уиндоус - не искам и да си го помислям. :):eek:

А защо по-точно ? Нямате опит в офиса а го отхвърляте категорично ? Доста хора излиза, че са се набутали здраво, примерно тези с избора си на Уин ? И графичният интерфейс на лайнукс изключително улеснява настройката и пускането на подобна машинка. А и аз предлагам инвестиция от и под 200 лева с ДДС, което не е много сериозна сума. Нищо специално и мощно, просто стара маркова машинка. Казвам го от личен опит, не си измислям. И графичният интерфейс ще забави съвсем минимално работата на сървъра, повервайте ми. Минаха тези времена, със сегашните хардуери това не събаря машината и не създава някакви особени проблеми. Но вие си решавате. Още веднъж успех в начинанието :)

Много Благодаря за видео-урока, разгледах го няколко пъти, даже искам да го сваля не става..... Или поне аз не успявам.... :blink: Но на първо време смятам самия режим да бъде конзолен понеже, така няма да натоварва. Графичен ще видим по нататък. Искам да попитам, ще мога ли от разстояние ( от друг компютър ) да се логвам като root с админски права в сървъра, или трябва да влизам от самия сървър да се логна като root ? Понеже често ми се налага да пътувам извън страната и например когато ми се наложи да отида до Холандия или Белгия от там със лаптопа ми да се логна в сървъра като root ? За оver-clock вече сме го решили - ще го направи колегата ми, той огледа дъното и до края на седмицата ще е клокнато. :)

Урокът се сваля лесно с Mozilla Firefox и разширението Unplug. To проследява адреса на видеоресурса и го изписва. Уроците са с разширение .flv или .mp4, между 40МВ до 140МВ, според времетраенето. Иска и малко интуиция от ваша страна при изтеглянето.

Разбира се, че ще можете. Тук сървъра е непричем. В първия отговор коментирате PHP сайтове, а те предполагам имат админ-панел. Там ще се бъзикате или най-много в базите.

Срещал съм предложение за инсталиране на Cpanel по домовете за цена от 20$, но ми се губи връзката. Пробвайте с google.bg. При това положение ще можете да влизате и от Томбакту, Афганистан, Газа или там където пътешествате по FTP (FileZila, Total Commander).

поздрави далечни

Няма проблем, стига да можете да се оправите с конзолни команди. И една препоръка: прочетете добрите практики за случая (създаване на непривилегирован потребител, използване на SSH ключ за логин и след това ескалиране на привилегиите до root.)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

с тия 128 рам, ще трябва поне 18пъти да прекомпилира ядрото в годината.

друг основен проблем е дълбоко вкоренен в това до колко некадърно, ще бъде написан сайта.

повечето пишман php програмисти ще сътворят някоя зацикляща боза, която или ще пусне голяма заявка към mysql, или ще се loop-не, hang-не и т.н.

в крайна сметка ще се стигне до ситуация : "http timeout"

в крайна сметка, целта не е само да се подкара нещо, но и да работи правилно и добре.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.