Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

windows xp 64-bit sp.2 -виртуална памет

Featured Replies

Наскоро се заех с мисията да оптимизирам начина по-които ОС използва рамта ми.Промених максималната стойност на виртуалната памет (както е описано в хелпа, количеството рам умножено по 1.5 е равно на максималният размер на виртуалната памет).Въпросът ми е следният:

Понеже съм с три хард диска, съм оставил тези на който не е ОС,уиндоуса да избира размера на виртуалната им памет?Така ли ще работи по-добре или тези хардове на които не е уиндоуса да нямат помощен файл за виртуалната памет,както е по подразбиране в настройките?

Някои експериментирал ли и по въпроса с виртуалната памет и напипал ли е някакви съотношения (водещи до оптимална работа на машината разбира се)?

Като оставим настрана това,че си сгрешил като изобщо си инсталирал подобен катър(ни кон,ни магаре)XP x64...ето какво бих ти препоръчал аз за насройката на виртуалната памет:

При налична до 1 GB физическа(RAM) памет е добре да зададеш един и същ максимален и минимален размер на виртуалната памет (за да се избегне дефрагментацията и за в бъдеще) от 1024MB,a при повече от 1GB RAM е добре да настроиш не повече от 2048МВ максимален и минимален размер.Няма нужда от голям размер на виртуалната памет,по простата причина че физическата памет е в пъти по-бърза и трябва да се ползва максимално тя,а не виртуалната.По тази причина много хора препоръчват виртуалната памет изобщо да се изключи при налични 3GB или повече RAM,но опита ми е показал че това не е добро решение и понякога води до проблеми.За по-голямо бързодействие на виртуалната памет е добре,ако имаш 2 или повече физически хард диска ,да се направи един отделен дял в началото на несистемния хард диск с размер малко по-голям от суап файла и да се форматира във FAT32,и да се зададе на този дял виртуалната памет.Това са повече теоретични оптимизации и имат ефект при по-стари или слаби машини.

Много не ми стана ясно дали си с 3 отделни хард диска,или си с 3 дяла на един хард диск...А самият суап файл е един за ОС...

Задаването на един и същ максимален и минимален размер става,като първо зададеш стойност "0" в 2-те полета,запаметяваш и рестартираш.След като зареди системата си дефрагментираш максимално дяла на който ще е виртуалната памет и чак тогава задаваш стойностите.

Редактирано от jossbomon (преглед на промените)

...

Много не ми стана ясно дали си с 3 отделни хард диска,или си с 3 дяла на един хард диск...А самият суап файл е един за ОС...

...

Ако са три еднакви диска се препоръчва еднакъв размер на всеки от дисковете. А paging файла не е задължително да е един, можеш да имаш по един на всяка партиция

• Автор

НЕ не не.Три отделни хард диска са.Двата са по 500 ГБ и един е 230 ГВ.Единият,тоест първият е сцепен на 3 части,а именно - C windows,D programs,E-games.Вторият си е цял, и третият също.Рамта е 4 по 2 ГБ,на 800 мегахерца на кингстон.

Не знам защо всички в тоя форум мразят windows xp 64 bit sp.2,но държа да подчертая,че аз съм доста доволен от този "КАТЪР" както го наричате.

Доколкото видях в "хелпа" за INITIAL SIZE на виртуалната памет се препоръчва да не е по-малка от Total paging file size for all drives,което при мене е 16 ГБ (но за намаляване трябва рестарт, а на 16 ГБ едвам стартира ОС и имах проблеми с дъното докато запали).Оставил съм за сега Тази променлива на 2048 МБ.(тоест числото на едната ми платка рам)

Доколкото видях в "хелпа" за MAXIMUM SIZE се дава цитирам:

"The recommended size is equivalent to 1.5 times the amount of RAM on your system."

и така тук съм калкулирал,(4 по 2048)по 1.5 или 12 288 МБ.

Но за изравняване на INITIAL SIZE и Maximum size , за триене на paging fail-a(което маикрософт не препоръчва цитирам:Microsoft strongly recommends that you do not disable or delete the paging file. ),за отвеждането му в друг партишън минат с FAT 32,тези подходи или са на много високо ниво или са погрешни???

В заключение:

INITIAL SIZE:2048 MB

MAXIMUM SIZE:12 288 MB(1.5 ПЪТИ КОЛИЧЕСТВОТО РАМ)

Засега мисля,че машината върви по гладко,може и да си втълпявам не знам!!!

После мисля да пробвам варианта на jossbomon за суап фаила,тоест доколкото разбирам:

INITIAL SIZE:2048 МБ

MAXIMUM SIZE:2048 МБ(тъй като попадам в категорията над 1 ГБ рам)!

Доколкото разбрах от хелпа(не крия,че си чета от там)paging faila или суап фаила,е нещо като преливник за информация от рамта-нещо като "пищов" на изпит от които рамта си поглежда при нужда(прехвърля и дърпа данни от там при нужда).Според мен е хубаво да му е "широко около врата",макар,че съм с доста рам и надали ще опра да суап файла.Обаче си мислех аз за C:,29.3 ГБ и тоя суап файл от 12 288 Мб дали не е голям за партишъна? Както и да е jossbomon,твойта теза е "повече количество рам = по-малко виртуална памет ",доколкото разбирам? Ще пробваме и този вариант,да видиме как върви!

Редактирано от DER SCHLAUCH (преглед на промените)

НЕ не не.Три отделни хард диска са.Двата са по 500 ГБ и един е 230 ГВ.Единият,тоест първият е сцепен на 3 части,а именно - C windows,D programs,E-games.Вторият си е цял, и третият също.Рамта е 4 по 2 ГБ,на 800 мегахерца на кингстон.

Не знам защо всички в тоя форум мразят windows xp 64 bit sp.2,но държа да подчертая,че аз съм доста доволен от този "КАТЪР" както го наричате.

Доколкото видях в "хелпа" за INITIAL SIZE на виртуалната памет се препоръчва да не е по-малка от Total paging file size for all drives,което при мене е 16 ГБ (но за намаляване трябва рестарт, а на 16 ГБ едвам стартира ОС и имах проблеми с дъното докато запали).Оставил съм за сега Тази променлива на 2048 МБ.(тоест числото на едната ми платка рам)

Доколкото видях в "хелпа" за MAXIMUM SIZE се дава цитирам:

"The recommended size is equivalent to 1.5 times the amount of RAM on your system."

и така тук съм калкулирал,(4 по 2048)по 1.5 или 12 288 МБ.

Но за изравняване на INITIAL SIZE и Maximum size , за триене на paging fail-a(което маикрософт не препоръчва цитирам:Microsoft strongly recommends that you do not disable or delete the paging file. ),за отвеждането му в друг партишън минат с FAT 32,тези подходи или са на много високо ниво или са погрешни???

В заключение:

INITIAL SIZE:2048 MB

MAXIMUM SIZE:12 288 MB(1.5 ПЪТИ КОЛИЧЕСТВОТО РАМ)

Засега мисля,че машината върви по гладко,може и да си втълпявам не знам!!!

Препоръката ми е да го направиш с константен размер т.е. максималния и миниламния размер да са еднакви. Освен това за да се балансира натоварването между всички дискове правиш на всеки от (физическите дискове) по един (желателно на партиция, намираща се в средата на диска еднакъв размер виртуална памет. Желателно е да е върху NTFS партиция. А размера зависи от приложенията, които пускаш. Но мисля че като за начало 3х2Г ще е ОК. Ако има недостиг на памет само тогава го увеличи

• Автор

Мерси,capnemo- сега ми стана доста по-ясно.При мене всички хардове са на NTFS,слагам им по 2 ГБ виртуална и лети.

Мерси,capnemo- сега ми стана доста по-ясно.При мене всички хардове са на NTFS,слагам им по 2 ГБ виртуална и лети.

Пак да напомня: по един на физически диск. Не че иначе няма да работи, но в определени случаи ще има увеличено време на достъп до страниците на виртуалната памет

@DER SCHLAUCH,няма да ти натрапвам изводите си от многогодишните си експерименти с виртуалната памет,както и огромното количество изчетени статии по тази тема,но обърни внимание само на следните факти:

1.RAM паметта е В ПЪТИ ПО-БЪРЗА от виртуалната

2.Нефиксираният размер на максимална и минимална стойност водят до ФРАГМЕНТИРАНЕ на суап-а

Редактирано от jossbomon (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

@DER SCHLAUCH,няма да ти натрапвам изводите си от многогодишните си експерименти с виртуалната памет,както и огромното количество изчетени статии по тази тема,но обърни внимание само на следните факти:

1.RAM паметта е В ПЪТИ ПО-БЪРЗА от виртуалната

2.Нефиксираният размер на максимална и минимална стойност водят до ФРАГМЕНТИРАНЕ на суап-а

ok.

Разбрано.Съгласен съм.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.