Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Структури от данни Trie

Featured Replies

Значи имам проблем с една задачка по предмета. Трябва да използвам trie, за записването на ходовете на партии шах в бинарен файл. Имам един входен файл, от който чета всяка партия и друг, в който трябва да записвам актуализирания trie. Това ми се губи, не знам какъв тип трябва да е бинарния файл с актуализирания trie и изобщо работата с бинарни файлове не ми е особено ясна. Дано да съм обяснил достатъчно ясно и съответно да има някой добър човек да помогне. Благодаря!

Някаква насока поне?

На мен даже не ми стана ясна идеята. Имам малък опит с балансирани дървета, но е много скромен...

• Автор

Не става въпрос за балансирани дървета. Не знам кое да поясня самата имплементация или какво трябва да направя? Капитане, в теб ми беше надеждата. ;(

Не става въпрос за балансирани дървета. Не знам кое да поясня самата имплементация или какво трябва да направя? Капитане, в теб ми беше надеждата. ;(

Ох, това че не са балансирани е ясно. Тези (поне на пръв поглед) май са точно небалансирани, но не ми е ясно как се слиза по дървото и как мога да го нагодя това слизане за записване на шахматни ходове...

П.П. Чакай, май нещо ми стана ясно (не е сигурно). В това дърво трябва да опишеш всички възможни ходове и след това да запишеш във файла, номерата на възлите в които се появяват.

Или втори вариант. Започваш изграждане на дърво. Ход E2-E4 ти прави един клон от вид: Е, 2, Е, 4. Ако следващия ход е Е7-Е5 имаш възел Е и правиш второ разклонение за 7 и от там надолу т.е. изграждаш дървото динамично от последователните ходове като записваш пак номерата на възлите във файла.

П.П.П. Стана егати и обяснението, но отва е единственото смислено, което мога да измисля

• Автор

Ох, това че не са балансирани е ясно. Тези (поне на пръв поглед) май са точно небалансирани, но не ми е ясно как се слиза по дървото и как мога да го нагодя това слизане за записване на шахматни ходове...

П.П. Чакай, май нещо ми стана ясно (не е сигурно). В това дърво трябва да опишеш всички възможни ходове и след това да запишеш във файла, номерата на възлите в които се появяват.

Или втори вариант. Започваш изграждане на дърво. Ход E2-E4 ти прави един клон от вид: Е, 2, Е, 4. Ако следващия ход е Е7-Е5 имаш възел Е и правиш второ разклонение за 7 и от там надолу т.е. изграждаш дървото динамично от последователните ходове като записваш пак номерата на възлите във файла.

П.П.П. Стана егати и обяснението, но отва е единственото смислено, което мога да измисля

Самото изграждане на дървото ми е ясно изобщо работата с trie ми е ясна. Просто стъпката към двоичен файл ми се губи. Изобщо записването на подобна структура в двоичен файл не ми е ясна. Програмата така като мисля, трябва да е нещо от сорта.

1. Четене от файла, в който имам trie-я.

2. Четене от файла, в който имам новата партия и добавям ходовете в trie-я.

3. Актуализиране на файла "майка".

Самото изграждане на дървото ми е ясно изобщо работата с trie ми е ясна. Просто стъпката към двоичен файл ми се губи. Изобщо записването на подобна структура в двоичен файл не ми е ясна. Програмата така като мисля, трябва да е нещо от сорта.

1. Четене от файла, в който имам trie-я.

2. Четене от файла, в който имам новата партия и добавям ходовете в trie-я.

3. Актуализиране на файла "майка".

Хм, няма ли да е по-добре така:

1. четем партията и правим дървото

2. намираме максималниия номер на възел (като число)

3. закръгляваме нагоре към нещо 2^x

4. четем файла, мачваме ход в дървото и пишем в друг файл номера на възела във формат 0-(2^x-1)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

Хм, няма ли да е по-добре така:

1. четем партията и правим дървото

2. намираме максималниия номер на възел (като число)

3. закръгляваме нагоре към нещо 2^x

4. четем файла, мачваме ход в дървото и пишем в друг файл номера на възела във формат 0-(2^x-1)

Не мисля, че разбирам точно идеята ти и ако можеш да започнеш с това с какво е по-добър вариант. Отделно алгоритмите за въвеждане на нов ход, изтриване и за ново дърво трябва да са О(1). Бързодействието и максималното придържане към идеята за trie трябва да са основния критерий.

Не мисля, че разбирам точно идеята ти и ако можеш да започнеш с това с какво е по-добър вариант. Отделно алгоритмите за въвеждане на нов ход, изтриване и за ново дърво трябва да са О(1). Бързодействието и максималното придържане към идеята за trie трябва да са основния критерий.

В началото нямаме никакво дърво, изграждаме го четейки и анализирайки ходовете.

След това отределяме максималното число на номер на възел за да можем да запишем с най-малко битове номера на възел (т.е. ход). Нататък е стандартно.

Ако се гони бързина трябва да създадем дървото и да открием възел на кое ниво е най-широк, т.е. се записва с най-много битове и да приемем това за ширина на записа на един възел. В този случай един ход е последователност от 4 възела. Не знам кое от горните по-точно пасва на идеята на тези дървета, нямам никакъв опит с тях

• Автор

В началото нямаме никакво дърво, изграждаме го четейки и анализирайки ходовете.

След това отределяме максималното число на номер на възел за да можем да запишем с най-малко битове номера на възел (т.е. ход). Нататък е стандартно.

Ако се гони бързина трябва да създадем дървото и да открием възел на кое ниво е най-широк, т.е. се записва с най-много битове и да приемем това за ширина на записа на един възел. В този случай един ход е последователност от 4 възела. Не знам кое от горните по-точно пасва на идеята на тези дървета, нямам никакъв опит с тях

Благодаря ти много, ще дерзая, да видим.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.